Банкеръ Daily

Позиции

Няма нищо лошо да питаме хората искат ли президентска република, смята Александър Сиди

"В конституцията никъде не се забранява да се питат свободно хората с референдуми. Няма нищо лошо, например, да питаме хората искат ли президентска република. Те трябва да кажат каква форма на управление да бъде наложена в страната". Това каза пред БТВ депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди. Той защити предложението на ВМРО да може да се правят всенародни допитвания и по въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание.

"Няма как чрез референдум да се промени конституцията. Това се случва през парламента или чрез Велико народно събрание. Аз съм изненадан, че имаше добри предложения на протестите. Сега започваме да ги предлагаме, но същите тези хора вече ни питат "защо го правите". Приемането на еднополовите бракове не са от компетенцията на ВНС. Този въпрос може да бъде решен и в този парламент. Ако се стигне до него след референдум, се надявам да има сериозен дебат", каза още Сиди.

"Гоце Делчев сам се е защитил и е казал, че е българин. Ние няма какво да го защитаваме. Надявам се това да е последната опора и стъпало на македонизма. Аз съм от Стара Загора и съм тракиец. Гоце Делчев е македонец, но безспорно и двамата сме българи. Ако Северна Македония продължи да налага македонизма, няма как да продължим да я насърчаваме за членство в ЕС. Надявам се Северна Македония да признае, че преди 1945 г. сме имали обща история", каза още депутатът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във