Банкеръ Daily

Позиции

Небостъргачите нямат място в центъра на София

Строителството е един от основните фактори за замърсяването, дори по-голям от транспорта. Това заяви кандидатът за кмет на София, издигнат от "Демократична България, арх. Борислав Игнатов. На неформална среща с журналисти той разясни визията си за промяна на столицата.

Игнатов посочи, че водеща тенденция в световната архитектура е да не се строи нищо излишно и нищо излишно да не се разширява. Архитектът обеща, че ако избирателите му гласуват доверие, той и екипът му ще използват цялата информация за това какво и как е направено до момента, така че с наличните средства да се постигнат максимални резултати. По думите му е важно да се знае, че бюджетът е ограничен и е необходимо да се използва във всички райони на София. 

Дейността на Столичната община е непрозрачна и това е главен неин проблем. Чисто технически не могат да се видят директни отчети за даден проект. Когато се подават искания за работата по даден проект, често реакцията е "елате да се запознаете с цялата проектна документация", а това само по себе си не е отговор по същество, убеден е претендентът за столичен градоначалник.

Кандидат-кметът стана известен с идеята си за "опаковане" на Паметника на съветската армия в саркофаг. На въпрос би ли реализирал тази своя идея, ако спечели местните избори и какво  е мястото на подобни монументи в София, Игнатов отговори, че възнамерява да организира референдум сред гражданите и изцяло ще се съобрази с тяхното искане. Идеята със саркофага той определи като "архитектурна сатира". Това е представяне на нещата в пресилен вид, така че да се предизвика обществена реакция, а не е конкретно предложение за изпълнение. Подобни паметници често са назовавани като държавна собственост и това е оправданието, че нищо не се предприема. Планът на архитекта е да се издирят документите за собственост и за изграждане. След това Столичната община да ги купи от държавата и да проведе обществено допитване дали нещо трябва да се промени. Личното мнение като творец на Игнатов обаче е, че Паметникът на съветската армия носи фалшиво послание и няма място в центъра на столицата. Той трябва да бъде демонтиран и на негово място на бъде възстановено озеленяването на Княжеската градина.

Архитектът разясни и свое предишно твърдение, че добрият град се разраства във височина, а не в ширина. "Небостъргачите са практични технологично, но тяхното място трябва да е много внимателно обмислено. Подобни сгради със сигурност не трябва да има в историческата част на София. Също така не трябва да се строят и във "визуалните коридори", така че те да пречат на гледката към планината, например. Най-доброто решение, доказано от световната практика е полицентичният град. В него се изграждат периферни центрове с бизнес сгради. Такъв пример имаме на входа на столицата откъм Пловдив, на "Цариградско шосе". Небостъргачи в 5-етажното сърце не може да има, защото трябва да бъде запазен основният характер на града", изтъкна Игнатов.

Необходимо е централните градски зони да бъдат пешеходни. Трафикът на жълтите павета може да бъде облекчен с минимални средства. Паркирането трябва да става главно по периферията на централната част.

Голямата задача на "Демократична България" ще бъде ревизията на Центъра за градска мобилност. Не е ясно къде са средствата, които трябваше да идват от "синята зона", за да се строят паркинги. Колчетата срещу неправилно паркиране са един от белезите за лошото управление на столицата. Те са безсмислен разход и пречка за нормалното движение на пешеходците по тротоарите. Вместо да се влагат толкова средства в механични мерки срещу нарушителите, трябва да се събират средства от глоби и санкции.

За опазването на сградите, които са културни паметници, Игнатов посочи, че има конкретен закон, които обаче не се прилага. Ако собственикът на такава сграда не я поддържа, тя може да се ремонтира от общината, след което да се ипотекира и притежателят ѝ да възстанови средствата. Но тази процедура никога не е прилагана. Оправданието на общинския съвет е, че не била добра.

Дебитът на минералната вода в София е по-голям от този в много други европейски градове, отбеляза още Борислав Игнатов и увери, че ще направи всичко възможно столицата да развие това свое преимущество, така че да стане атрактивна за СПА туризъм. Неговото мнение е, че Музеят за историята на София не бива да се помещава в Централната баня. Експозицията много повече би пасвала в двореца. А сградата на банята може да бъде превърната в СПА център, подобен на този в Будапеща. 

Ремонтът на ул. "Граф Игнатиев" е не само зле изпълнен, но е и опасен за живота на гражданите. Така кандидатът обобщи случая от вторник тази седмица, когато мъж откърти прословутите ограничителни "перки на акула" и ги хвърли върху трамвайните релси, тъй като съпругата му се спънала в ограничителите и пострадала. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във