Банкеръ Weekly

Позиции

Не сме готови да се обединим

Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок от "Движение България на гражданите", пред в. „БАНКЕРЪ”

Трудно ми е да пророкувам какво ще се случи с правителството до пролетта

Италианско семейство сме, но се справяме

В парламентарната ни група има сериозни притеснения

 

Найден Зеленогорски е роден на 2 септември 1961 г. в село Садовец, Плевенско. Завършил е икономика в УНСС, а по-късно е специализирал „Мениджмънт и маркетинг“ в Ротердам, Холандия. Бил е генерален директор на "Български пощи" - Плевен, от 1992-а до 1997-а, депутат от СДС в 38-ото Народно събрание, след което в продължение на три мандата е кмет на Плевен. Зеленогорски е бил и председател на Асоциацията на българските градове и региони. Два мандата е член на делегацията на Конгреса на местните и регионалните власти към Съвета на Европа в Страсбург. В момента е народен представител от Реформаторския блок (партия "Движение България на гражданите").

Г-н Зеленогорски, напоследък около Реформаторския блок се заформиха доста скандали и по всичко личи, че те са заради битката за надмощие между лидерите на партиите в коалицията. Каква е ситуацията и на какво се дължат разнопосочните сигнали, които давате?

- За мен най-важното в момента е, че съм съпредседател на парламентарната ни група заедно с лидера на ДСБ г-н Радан Кънев. Опасенията, че Реформаторският блок ще се разцепи, че вътре в него има напрежения, които ще го самоунищожат, се разминават сериозно с истината. Имаме спорове, различни идеи и сблъсъци на концепции, но групата ни е единна и това няма да попречи на коалиционните ни взаимоотношения с ГЕРБ.

Извинете, но и Вие станахте съпредседател на групата при втори опит? Останахме с усещането, че от ДСБ не ви искаха...

- Попитайте тях каква е била причината. На нас ни казаха, че имало технологичен проблем. Но когато си в преговори за съставянето на кабинет и бързаш да реализираш усилията си, подобни грижи трябва да останат на заден план. Не бих искал да търсим виновни, да си показваме мускули. Единственото, което ми се ще, е групата да е монолитна, да излъчваме общи послания. И когато вземем важно, макар и трудно решение, всички заедно да следваме пътя, по който сме тръгнали.

Защо обаче предварително анонсираният от коалицията ви конгрес за избор на общ лидер се бави по настояване на "Движение България на гражданите"? 

- Нека припомня учредителния документ на нашата коалиция, който на практика е уставът ни. Той е подписан от петимата председатели на партиите, които създадоха Реформаторския блок, и може да бъде променян след сериозна дискусия с парафа на същите политици. Но на този етап опция за избор на общ лидер липсва. Тоест, ние трябва да променим първоначалния си договор. В противен случай ще се окаже, че избираме ръководство, което не е дефинирано по никакъв начин в общите ни документи.

Въпросният съюзен конгрес на практика трябва да избере новия Граждански съвет към блока. Това е неговата главна функция. Ние сме казали, че такъв форум ще има, че ще вървим към по-централна структура. Само че трябва да си отговорим на въпроса – председател ли ще избираме, единна партия ли ще ставаме, или ще се сближаваме на базата на някакъв федеративен принцип? Най-ценното при нас е опитът да създадем този проект като Европейския съюз – единство на многообразието. Различни сме – по-умерени, по-радикални, консерватори, либерали, някои от нас са леко в центъра. Но всъщност нашият проект е дясноцентристки. И е съвсем нормално от време на време да прескачат искри, да имаме вътрешни спорове. Което в никакъв случай не означава, че ще се разцепим. Пророкуват ни го горе-долу веднъж месечно, а виждате, че не се случва в продължение на повече от година.

Хубаво, но при съставянето на кабинета  стана ясно, че г-жа Кунева се е срещнала на четири очи с Бойко Борисов, след което интерпретациите бяха, че двамата са договаряли министерски постове. Сега пък бяха тиражирани информации, според които г-н Кънев се уточнявал  с новоизбрания премиер за позиции на ДСБ във втория ешелон на властта. Причината била назначаването на заместник-министрите Любен Петров (СДС) и Даниела Везиева (ДБГ) в икономическото ведомство, на Орхан Исмаилов (НПСД ) във военното и на Ваньо Шарков („Синьо единство“) в здравното. Ето, затова се създава впечатлението, че борбата за възлови позиции в изпълнителната власт е напът да взриви блока.

- "Движение България на гражданите" предложи парламентарната група на Реформаторския блок да одобри правилник, който да регламентира нашите кандидатури за назначаване на заместник-министри, за експерти в политическите кабинети , за ръководители на областни администрации и т. н. Предпочитаният от нас принцип за подбора им беше те да са професионалисти, да са почтени и да имат достатъчно опит. Част от колегите ни обаче сметнаха, че не е моментът да регламентираме назначенията. Оттук нататък започнаха проблемите. Например, твърди се, че даден заместник-министър е предложен от РБ, а той въобще не е бил обсъждан в рамките на коалицията. В детайли с конкретни имена не бих искал да влизам. Истината е, че парламентарната ни група настояваше да имаме максимално присъствие в по-голямата част от министерствата. Защото е логично, когато носиш отговорност за едно управление, да имаш хора в политическите кабинети. За съжаление това не се случи и то поражда сериозни притеснения в групата. За мен щеше да е най-нормално, ако бяхме седнали с министрите заедно с тях да обсъдим предложенията им, след което да ги подкрепим. Но не това е най-важното. Тревожно е, че в момента ни липсва ясна концепция какво ще правим в средносрочен и в дългосрочен план в рамките на блока. Лично аз например искам да предпазя младите си колеги от разделителните линии, върху които съм стъпвал по време на цялата си политическа кариера. Затова са ни необходими яснота, прозрачност и категорични правила, които да следваме. Оттам насетне всичко ще е добре.

Прочетох в мрежата, че здравният министър Петър Москов (ДСБ) не вдига телефона си дори на свои съпартийци. Вие от ДБГ разговаряте ли с него?

- Разбира се. Вероятно е имало случай, в който той не е успял да отговори на някое позвъняване поради деловите си ангажименти. На мен лично г-н Москов ми вдига телефона. Вътре в коалицията разговаряме с всички наши министри, тъй като сме един отбор и трябва да вървим напред в пакет.

Защо тогава заместник-председателят на парламента от гражданската квота на Реформаторския блок Иван Иванов твърди, че конгресът ви трябва да бъде свикан до четири месеца, за да дадете оценка на министрите, след което да решите как  ще участвате занапред в управлението?

- Това е лично становище на г-н Иванов. За ДБГ е приоритет управлението да се структурира бързо, да използваме максимално потенциала си в тези тежки седмици за актуализация на бюджета за тази година, за новия бюджет, за зимата... Защото всички чухме от регионалния министър Лиляна Павлова, че няма пари - няма сол и подготвена техника за снегопочистване. За съжаление има много неща в държавата, които трябва да се решат. Едва тогава ще можем спокойно да седнем и да обсъждаме бъдещето на блока. Как си представяте, че без национални събрания на всички партии ние ще решим да отиваме към единна политическа формация или към федеративен принцип? Това би ни унищожило, би обезличило нашата идентичност. При всички случаи ние не можем да планираме нещата, тъй като не сме в спокойна среда. До пролетта всичко може да се случи.

Допускате ли вариант, при който е възможно дотогава правителството на падне?

- Не знам. От 25 години се занимавам с политика, но сега ми е трудно и сложно да кажа какво ще се случи до пролетта. Лично аз никога не правя нещо, без да съм уверен в неговата целесъобразност. Кажете ми например как ще централизираме структурите си и едновременно с това ще запазим идентичността си? Защото идеята да ни сложат в калъп означава ние да загубим значителна част от периферията. А хората ни подкрепят такива, каквито сме. Многообразни сме, различни и в известна степен приличаме на стария Съюз на демократичните сили, преди той да се превърне в партия. Като участник в този процес твърдя, че резултатът в  краткосрочен план може и да е добър, но в дългосрочен не е. Навремето СДС се укрепи, разчиташе на ядрото си, беше успешна партия, след което тръгнаха деструктивните процеси, които за съжаление доведоха дотам десницата да няма представители в българския парламент. Никога не е добре нещата да се насилват, тъй като тогава се появяват мините. Не сме готови сега да станем една партия. Аз не разбирам какъв е смисълът преди да съм направил новата си къща да разруша старата. Досега не съм чул ясна концепция, която ми казва какво правим след шест месеца, година, две или десет. Надявам се да я изясним помежду си.

Някои анализатори са убедени, че точно поради тази причина Реформаторският блок скоро ще се раздели на две групи.

- Няма да се раздели, бъдете сигурна. Вижте, в едно семейство хората може да се карат два-три пъти в месеца, но не се развеждат всеки ден.

В повечето случаи заради децата.

- Е, може да сме малко италианско семейство, но се справяме. Нашето дете е трудът на Реформаторския блок. Хората ни вярват, имат надежди в нас. Мислите ли, че ние можем с лека ръка да ги потъпчем? Или една част от партиите в блока да направят конгрес, пък  другите да не участват? Това няма да бъде РБ, ще е нещо различно. Хората са казали: гласуваме за вас, защото сте такива. Направете всичко възможно да сте заедно, разберете се и вървете напред. В момента, в който част от партиите тръгнат в една посока, а другите в друга, ще настъпи краят. После отново няма да има десни хора в българския парламент. И отново ще влезем в дълъг оздравителен процес, който не знам колко време ще трае. Или както казах навремето, ако не ни събере младостта, ни събира неволята. Нас неволята ни събра.

Накрая ще Ви попитам, възможно ли е задължителното гласуване да бъде въведено преди местните избори догодина, както твърди шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов?

- Написали сме го в програмната декларация за управление – референдум ще има заедно с местните избори. Всичко останало на този етап ние няма да подкрепим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във