Банкеръ Daily

Позиции

Не е въпросът с кого не искаш, а с кого трябва, за да успееш

Всички разбрахме кой с кого няма да се коалира за нищо на света преди и след изборите. Само че никой не разбра кой с кого ще се коалира в името на това сегашната власт да бъде свалена и да се тръгне към промяна на модела на управление.

Тези дни и БСП начена консултации с извънпарламентарни формации първо от левия спектър и неправителствени организации за гарантиране честността и прозрачността на предстоящите парламентарни избори. Преди това, още през лятото, опит да събере на една маса леви, десни, центристки и всякакви други политически формирования, за да се обсъди как да се гарантира честността на вота, направи "Отровното трио". Някои партии уважиха поканата, други – не. Но се надигна една вълна срещу проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, че колаборират с Мая Манолова, че едва ли не са се възползвали от гражданския протест срещу Борисов и Гешев, за да влязат в политиката, и са предали кристално чистите искания и интересите на протестиращите. Даже някои организации и техните водачи така се увлякоха, че прехвърлиха омразата си от виновниците за съсипването на държавата върху "Отровното трио".

"Демократична България" пък го удари на индивидуализъм и месианство, характерни за десните формации. Създадоха платформа, чрез която може да се осъществява видеонаблюдение на изборния процес в практически всички секции и започнаха да набират застъпници и наблюдатели. Те приканиха другите да се присъединят към тях, вместо да сядат на някакви си кръгли маси.

С други думи, желаещите обединение, за да не се допуснат машинации и фалшификации на изборите, станаха като

децата на лейтенант Шмид.

Странното е, че всички искат едно и също и твърдят, че са категорично решени да спасят честността на гласуването, но никой не желае да отиде при другите, а чака те да дойдат при него.

След като лидерът на БСП Корнелия Нинова оповести намерението си да кани извънпарламентарни партии и НПО-та на разговори, Слави Трифонов побърза да отхвърли още неполучената покана. В пост във Фейсбук той заяви на г-жа Нинова, че стоят на двата срещуположни бряга на реката, причислявайки нея към статуквото. Само че остана неразбран дори от свои привърженици, тъй като, каквато и да е, БСП вече четвърта година е единствената постоянна опозиция на управляващите в парламента. И излезе, че Слави не е на брега на опозицията, а на другия – при Бойко Борисов. Това бе казано на лидера на "Има такъв народ" в прав текст в коментари под поста му. И не без основание бе заподозрян, че се готви за

следваща патерица на ГЕРБ.

Както се казва и прекаленият светец не е Богу драг. Престараването в чистофайничеството вреди.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също побърза да каже, че няма да се коалират с ГЕРБ, БСП и ДПС. Ами, то не остана с кого. Явно и с Трифонов, и Манолова няма да е. В следващия парламент правителство без една от големите партии няма как да се състави. Иванов едва ли е толкова наивен да мисли, че демократичното обединение ще има толкова депутати, че да управлява само. От друга страна, много му се иска да осъществи идеите си за съдебна реформа. И с кого смята да я прави тази реформа като предварително се кълне с кого няма да се коалира?

В поведението му прозира и известна гузност, тъй като предшественикът на "Демократична България" - Реформаторският блок, също се заричаше, че няма допусне Бойко Борисов пак да стане премиер. А след парламентарните избори през 2014-та не само допусна, ами влезе в управленска коалиция с него, а Христо Иванов беше правосъден министър.

Втори такъв ход не е възможен,

защото това ще е края на политическата им кариера. Очевидно е обаче, че формациите на Слави Трифонов и Христо Иванов поотделно или заедно няма да стигнат за правителство. И когато си рушиш предварително мостовете, оставяш възможност на някой друг да прави коалиция – примерно ГЕРБ. Водачите и на "Има такъв народ", и на "Демократична България" го играят опозиция и на ГЕРБ, и на БСП. Но с тази си политика тикат БСП и ДПС към коалиция с ГЕРБ. По същия начин се държа десницата в лицето на СДС през 2001 г. и така принуди Симеон Сакскобургготски и НДСВ да управляват с ДПС, взимайки назаем и кадри от левицата.

Борисов мечтае за такава ляво-дясна коалиция, защото в собствените му очи и тези на феновете му ще се издигне до Меркел. Или пък отново коалиция на БСП с ДПС? Добре ли ще е според Иванов и Трифонов? Дали им харесва или не, но засега ДПС все още остава незаобиколим фактор.

Единствено ГЕРБ може да бъде заобиколена

в следващия парламент, стига да има желание от определящите се като опозиционни партии да го направят.

На този етап обаче май само от "Отровното трио" са наясно, че трябва някакво обединение срещу Борисов, за да бъде отстранен от властта. Така че партиите, които казаха с кого няма да правят коалиция, да кажат и с кого ще правят. За тяхно сведение Бойко Борисов вече "пече" ново обединение и ще го направи (не са случайни слуховете, че ГЕРБ може да се яви на изборите в коалиция не само със СДС, но и с ВМРО и НФСБ), ако няма обединена сила, която да му се противопостави.

В този смисъл няма нужда от театрални срещи пред камерите за честността на вота, а от реални действия и резултати. Обществена тайна е, че част от членовете на БСП в секционните избирателни комисии (и не само те) биват купувани. Затова трябва да се направи дублиране на "Информационно обслужване" или паралелно преброяване на гласовете.

Видеонаблюдението на секциите е ключово.

И именно затова ГЕРБ ще се бори срещу него до дупка. Ще се носи вода от девет кладенеца – нямало обхват на интернета на всички места, дали пък не се нарушава Законът за личните данни като се снимат лицата на членовете на комисиите и т.н. Значи в детски градини и училища може да има камери, а в избирателните секции не! Правата на учителките, учениците и родителите не се нарушават, но на членовете на комисии ще се нарушат. При все че те са на обществено място и изпълняват обществени функции по време на избори.

Властта видя също така на протестите през лятото, че хората в чужбина не я харесват и затова прави всичко възможно да възпрепятства и затрудни максимално гласуването на сънародниците ни зад граница.

Изобщо в този съдбовен момент, когато наистина се решава бъдещето на страната, да се обяснява преди всичко кой е ляв и кой десен, е меко казано несериозно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във