Банкеръ Daily

Позиции

Наистина ли 280 хил. българи са се сблъскали с коронавируса?

Снимка: bTV

От два месеца доцент Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница – София, издига тезата, че българите, влезли в контакт с коронавируса, са далече повече от официалната статистика, следователно мерките за предпазване от епидемията в по-голямата си част са ненужни и единствено вредят на икономиката.

В различни интервюта той дава различни числа – 300 хиляди, 400 хиляди, а в последното си гостуване в bTV на 21 май се спря на бройката от 280 хиляди.

Сумирайки резултатите от общия брой PCR тестове на 34 лаборатории, успоредно с това и от тестове за антитела, той стига до извода, че към 4% от българите са били в досег с коронавируса, което прави близо 280 000. При 116 починали в момента на предоставяне на данните това прави смъртност от 0,04 – число, съпоставимо със сезонния грип и редица други заболявания, за които не се въвеждат извънредни мерки за изолация. Затова, призовава доцент Мангъров, тези мерки трябва да се отменят, защото от тях само икономиката страда излишно, без реална полза за обществото.

Всичко хубаво, но сумираните изследвания на цитираните 34 лаборатории не представляват епидемиологично проучване – в смисъл на представително проучване сред населението, по същия начин, по който примерно се установяват предизборните нагласи. В интерес на истината нееднократно го признава и самият Мангъров, включително в цитираното интервю (някъде около 8:10). Тъкмо напротив – мнозинството от изследваните от въпросните лаборатории са били тествани поради някаква причина – били са в контакт със заразени, принадлежали са към рискови групи, от силно засегнати населени места са, пътували са в чужбина, имали са подозрителни симптоми. При това положение е съвсем естествено процентът на влезлите в досег с вируса сред тях да е по-висок от средния процент за страната. Нещо повече, обратното би противоречало на всякаква логика.

В България може да не е проведено представително проучване, но в други страни вече има такива. И навсякъде сочат за значително по-висок брой хора, влезли в контакт със заразата, спрямо официално регистрираните случаи. В Испания съотношението е 10:1, във Великобритания – 13:1, във Франция – 16:1. Да, но ако обявената от доцент Мангъров бройка от 280 хиляди е вярна, то при около 2300 регистрирани съотношението у нас би трябвало да е… 120:1! На всеки регистриран случай – 120 нерегистрирани! Средно десетократно по-голямо съотношение в сравнение с посочените страни.

Може, разбира се, да се възрази, че тук много малко се тества, затова са и много малко регистрираните случаи. Да, по-малко се тества, но не десет пъти по-малко. У нас са тествани средно 10 души на хиляда, в Испания – 40 на хиляда, във Великобритания – 30 на хиляда. Нека направим сравнение с Испания – там контактувалите със заразата са 10 пъти повече от регистрираните, а тестваните – 4 пъти повече, отколкото у нас. Ако умножим нашите 2300 регистрирани по 10 и още веднъж по 4, получаваме 90 хиляди. Да сравним с Великобритания – умножаваме нашите 2300 по 13 и после по 3, и пак получаваме 90 хиляди. И в двата случая – над три пъти по-малко от посочените от Мангъров 280 хиляди.

Доцент Мангъров е харизматичен човек. Думите му звучат убедително, особено за уши, които желаят да ги чуят. Пред чара му, както той сам се похвали, се предаде и премиерът Борисов. Но човек се пита – след като той сам знае, че не разполага с представително проучване на епидемиологичната обстановка, защо е толкова непоколебим в тезата си? Нима не изпитва съмнения, или и сам той се е предал пред чара си?

Facebook logo
Бъдете с нас и във