Банкеръ Daily

Проф. Александър Маринов пред „БАНКЕРЪ“:

На българина трябва да му имаш втория акъл, не първия

Проф. Маринов, кое е по-вероятно да надделее у избирателите на 14 ноември: разумът - което рядко се случва, емоциите - които често са водещи, или доминиращият в момента страх за здраве, работа, бъдеще и портфейл?

- Главен стресиращ фактор в момента е инфлацията. Тук няма разлика между привържениците на различните партии. Трудно е да се прецени накъде ще избият стресовите фактори – дали ще натежат към апатия и безразличие или ще породят активност. Засега измерванията показват оптимистична картина на изборната активност. Спрямо избирателните списъци тя е 45-46% и ако се запази, това е висок показател, особено в сегашната ситуация. По отношение на ковид пандемията обаче, в България все едно живеят две различни общества, разделени по равно. Съпротивата срещу мерките и ваксините е насочена срещу посланията на публичните фактори. Доверието към държавата и институциите е много ниско, натрупаха се и много грешки по време на пандемията.

Значи ли това, че хората нямат упование и надежда във факторите на промяната, които по време на протестите се ползваха със 70% от общественото доверие, а сега се готвят да управляват?

- Този мащаб на подкрепа според мен се е запазил. Новото явление е, че се диференцира отношението към различните партии и политици, заявили се за изразители на промяната. На предстоящите избори ще се раздаде заслуженото – награди и наказания. Но промените не стават бързо. Това, което енигматично наричаме статукво е мощно и брани властовите си ресурси.

Ако ГЕРБ станат първа политическа сила, това награда за какво ще бъде?

- Няма да е награда. Не изключвам и вариант да не бъдат първа политическа сила. По логиката на събитията, те не дърпат нагоре, а спадат надолу. При заявената активност, стойностите, отредени от социолозите на ГЕРБ не са реалистични. Не може да се отрече, че там протича пълна мобилизация, очертава се силен контролиран корпоративен вот. За щастие МВР прави всичко по силите си да ограничи купения вот. Но дори да станат първи, с кампанията, която водят, ГЕРБ задълбочават пропастта между себе си останалите и ще продължат да бъдат в изолация.

ДПС публично им подаде ръка още в 46-ия парламент.

- Та никога не са били разделени. На думи критика, на дела - топла връзка и икономически свързаности.

ДПС обяви също, че в прегръдката ще влезе и БСП.

- Ще стигна и до БСП. ДПС обяви, че ще подкрепи кандидата за президент на ГЕРБ веднага след обявяването му. Следователно такъв съюз съществува, но от него не печелят и двете страни. Поведението на ДПС е учудващо не само заради прегръдката с ГЕРБ, но и с демонстрацията с Пеевски.

В кампанията ДПС пресилено показва силово поведение.

- В България те вероятно се чувстват силни и незастрашени, заради неработещи институции, но агресивното поведение явно е насочено срещу мощни външни фактори – САЩ и ЕС, които ясно се произнесоха по случващото се в България.

Възможно ли е да търсят друг външнополитически ефект от поведението си – солидаризиране с антиамериканските и антиевропейски настроения в Анкара и Москва?

- Това не може да се изключи, но е стратегически неразумно. И сега стигаме до БСП. С общо 90-100 депутати, ГЕРБ и ДПС ще бъдат поставени в ъгъла от другите в парламента, особено след кампаниите им, минаващи всички граници на приличието. Спекулира се много за някакво правителство на националното съгласие, но, за да се случи това, на ГЕРБ и ДПС им е нужен трети и той може да бъде единствено БСП. Някои спрягат за тази роля и ИТН. И в двата случая обаче това би било ритуално и моментално политическо самоубийство. Целувката на смъртта.  Не смятам, че в България има толкова умопомрачени политици.

Може да се реализира и по-практичен вариант – внезапно да се появят 25-30 депутати от различни групи, които да подкрепят националното спасение на ГЕРБ и ДПС, без да има партийни решения.

- Да, възможно е дори те да бъдат изключени от парламентарните им групи. Дирята обаче отвежда директно към онзи, който е редил листите. А в БСП и в ИТН контролът по съставянето на листите е едноличен.

Коментиран бе и вариантът Корнелия Нинова да бъде издигната за премиер на национално отговорното правителство.

- Това е спекулативен сценарий, защото ГЕРБ и ДПС реално не могат да посочат министър-председател.

Какви са възможностите на самата БСП да реализира мандат, при наличието на силно догматични твърди ядра в част от протестните партии?

- Догматични е меко казано. Въпросът е много сложен. Ако само една от партиите на промяната откаже да подкрепи такъв мандат, той пропада. И няма основание при трети мандат да участва в изграждане на мнозинство. Затова не трябва да се говори априори, а да се разсъждава конкретно - по формата на правителството, по основните приоритети, подкрепени от ясно коалиционно споразумение и по конкретните личности в проектокабинета.

Ако ИБГНИ остане под чертата, гласовете им се преразпределят - включително при ГЕРБ и ДПС - и секторът на промяната отслабва допълнително. Най-често задаваният въпрос тук е: грешка ли беше това, че силите на промяната не се явяват на изборите с общи листи, което автоматично им отрежда мястото на победител?

- Народът казва: като се обърна колата, пътища много. По-афористичното е, че на българина трябва да му имаш втория акъл, не първия. А баналната истина е, че политиката е изкуство на възможното.

Как четете изявленията на лидерите на ПП, че политически разговори трябва да се водят с всички, включително с ГЕРБ и ДПС? Не изкривява ли това волята на протеста за промяна?

- Има проблеми, по които не е прилично да не се разговаря с всички. Могат да се водят всякакви разговори, но червената линия минава там, където започват преговорите за управление.

Една от критиките към президента Радев е, че ако бъде преизбран, той ще контролира и бъдещия Министерски съвет - чрез някои от бившите си служебни министри. Намирате ли в това характеристики на диктатура?

- Дори това да е вярно, в него няма нищо диктаторско. Нека припомня, че през 30-те години на прехода имаше много случаи - за добро или лошо - в които президенти играха важна роля при сформиране на правителства. За всички е ясно, че ПП не е президентски проект. Това, че президентът цени качествата на Петков и Василев, не ги прави негови проксита. По принцип президентът има възможности да влияе не върху една, а върху повече политически сили. И това е въпрос на съвпадение на принципни политически позиции. Не е сериозно Радев да бъде да бъде обвиняван в диктаторство от криминални употребители на властта. Хора, които са злоупотребявали с властта, извършвали са корупционни схеми, мачкали са хора, отнемали са им бизнеса, изпращали са ги в затвори. Злоупотребите с власт на правителствата на Борисов са толкова тежки, че рано или късно ще си получат заслуженото.

Друг упрек към президента, но от различна посока е, че той и служебният министър на енергетиката са безучастни към схемите в енергетиката, кадрувана генерално от ГЕРБ и ДПС.

- Енергетиката не е моя тема, но... Служебният министър е на работа от 5 месеца, а проблемите в сектора са трупани с години и десетилетия, това беше дойната крава на корупцията. Лично аз смятам, че са нужни по-сериозни кадрови промени в държавните дружества. Но, ако това беше направено, веднага щеше да бъде нададен  вой за чистки. А и законът за управление на публичните предприятия бетонира голяма част от техните ръководители. Но не си спомням Панов и Герджиков да са говорили по тази тема преди кампанията.

Как си обяснявате факта, че Лозан Панов е определил за свой основен опонент Румен Радев, а не Анастас Герджиков?

- Всеки иска да се противопостави на най-силния и да бъде припознат от него като основен опонент. Но в случая по-логично беше Панов да търси противопоставяне на прекия си конкурент за евентуален балотаж – Герджиков.

Можем ли да охарактеризираме статуквото с терминология от 90-те години на миналия век: на входа на системата държат медиите, а на изхода – съдебната система?

- Вярно е, но ще го преформулирам така: на входа са паричните потоци от корупция, а на изхода – медиите и съдебната система. Очевидно е, че повечето медии са тенденциозни - и по отношение на политическата проблематика, и по изясняване на жизненоважни обществени теми.

Излиза, че неизбираемите Трета и Четвърта власт контролират избираемите Първа и Втора?

- Така е. Завладените от статуквото власти не са избираеми, а контролират избираемите и представителните. А трябва веднъж завинаги да стане ясно: не може да има безконтролна власт. Независимост не означава безотчетност.

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във