Банкеръ Daily

Позиции

МВФ трябва да преосмисли инструментариума си

Международният валутен фонд трябва да използва финансовите си ресурси, за да не допусне поредна дългова криза в по-бедните държави, коментира за "Файненшъл таймс" Мегън Грийни - старши лектор в Harvard Kennedy School.  

 

Дълговите кризи в Латинска Америка през 80-е години на миналия век, както и избухналата в еврозоната в края на 2009-а, причиниха едно загубено десетилетие за икономическия растеж за всеки от двата региона. Ключовият въпрос днес е дали развиващите се пазари са тръгнали по същия път, обременени с огромни задължения, натрупани в резултат  на пандемията. Белезите за евентуално зараждане на поредната криза би трябвало да принудят  МВФ да преразгледа инструментариума си, призовава госпожа Грийни. 

Пред

затъналите в дългове страни от развиващия се свят

се очертават два сценария за действие.

Единият е да се върви към  по-нататъшно поевтиняване на зелените пари.

Огромните "дефицити-близнаци", подхранени от фискалните стимули  на стойност  трилиони долари,приложени от  Белия дом, понижиха реалната цена на щатския долар. И макар че действителният ефективен валутен курс на американската валута  отслабна от лятото на миналата година насам, Институтът за международни финанси е изчислил, че тя е надценена  с 12 процента. С други думи -  има достатъчно голям диапазон за по-нататъшното й поевтиняване. Това би трябвало да е добра новина за държавите, които емитират дългови книжа в щатски долари, защото прави задълженията им по-управляеми. 

А вторият сценарий е на поскъпващия долар и растящите лихви.

Две мощни сили неутрализират предимствата на първия вариант. Огромната държавна финансова подкрепа и сравнително успешния процес на имунизация срещу COVID-19 имат потенциал да ускорят щатския растеж и да засилят долара. Доходността на американските дългови книжа нараства и може да принуди Федералния резерв да изтегли паричните стимули преди към това да прибегнат   другите големи централни банки. Което  също ще доведе до поскъпване на зелените пари.

По-високата доходност на американските държавни облигации също е сериозен проблем за затъналите в дългове държави. Въпреки че годишната възвръщаемост на десетгодишните щатски ДЦК надхвърли 1.6%, тя не е била толкова ниска, преценена от гледна точка на растежа от 1966-а. Което означава, че има достатъчна възможност  за по-нататъшен подем. Повишението на дългосрочните американски лихви тласна нагоре доходността в глобален план. В някои развиващи се пазари като Турция и Русия кредитните разходи вече се повишават заради ускоряващата се инфлация. 

Инвеститорите определено се лутат

между двата сценария.

Показателят на Института за международни финанси, следящ дневното движение на капитали (без дълга, емитиран от Китай), показва, че капиталовият отлив в началото на март е достигнал равнищата от 2013-а когато Федералният резерв се подготвяше да премахне паричните стимули. Валутите на почти всички развиващи се пазари се обезцениха през последните две седмици. Което  в комбинация с растящите дългови равнища, задушаващи потенциала за растеж, и растящите кредитни разходи, променя съществено конфигурацията. И прави по-трудни за управление задълженията на развиващия се свят, подкопавайки постигнатата през миналото десетилетие стабилност.  

Преди отново да избухне криза

 МВФ трябва да се активира,

призовава госпожа Грийни. 

Финансовите министри на Г-20 заявиха неотдавна подкрепата си за нова емисия на валутата на Фонда - Специални права на тираж (СПТ). Номиналът й може да достигне 500 млрд. щ. долара - почти двойно по-висок от емитираните по време на глобалната финансова криза два транша, съответно от 250 и  от 33 млрд. щ. долара. Това  донякъде  е  помощ, но в никакъв случай не е магическо решение. Защото СПТ се разпределят на база на квотите на страните членки на МВФ и лъвският пай (около 70%) отива в богатите индустриализирани държави и в големите икономики от развиващия се свят, разполагащи  с обилни валутни резерви. 

Управляващият директор на международния кредитор - Кристалина Георгиева - обеща институцията да помисли за система на преразпределение, при която по-богатите страни да заемат СПТ на по-бедните.

По оценка на "Джей Пи Моргън Чейз",

ако Г-20 заделят само 10% от полагащите им се СПТ,

това би увеличило двойно допълнителното финансиране на стопанствата с ниски доходи. 

Такова  преразпределение обаче вероятно ще е съпроводено с искания да бъдат приложени условията по традиционните програми на МВФ, които длъжниците биха искали да избегнат. Вместо това прехвърлените СПТ могат да се добавят към фондовете за по-евтино кредитиране. Дори при такъв вариант обаче, предвид малките квоти на бедните държави и високите им бюджетни дефицити, някои от тях могат да изпаднат в несъстоятелност. Което води до най-очевидния изход: преразпределените квоти да  бъдат  предложени  безвъзмездно за "пандемични" разходи и стабилно развитие. 

Държавите кредитори могат да се противопоставят на подобна опция. Пък и увеличението на финансовите муниции не е достатъчно:

кредитните програми също трябва да се съобразят с новите обстоятелства. 

МВФ традиционно провежда спасителни акции по кредитни планове, обвързани със стриктни условия за редовите длъжници и с насърчения за "отличниците". Ако кредитните разходи продължат да растат, доста развиващи се стопанства могат да попаднат по средата: прекалено добри, за да приемат условията, но все пак достатъчно слаби, за да се справят без чужда помощ с пораженията от заразата. 

За разлика от 2013-а, текущите сметки на развиващите се пазари (без Китай) бяха на излишък през четирите тримесечия до септември 2020-а, а валутните им резерви нараснаха рязко през последните години. По-експедитивно разпределение на ваксините за тях и по-бърз от прогнозите глобален растеж биха могли да предотвратят нова дългова криза.  


Тенденцията, която се формира  напоследък тревожи госпожа Грийни. Според нея, тя съдържа  перфектна  възможност  американския президент Джо Байдън да продължи политиката на мултилатерализъм и възстановяване на лидерската позиция на Америка в света. Защото Вашингтон полага огромни усилия за  подкрепа на собствената си икономика. И няма да е зле, ако удари едно рамо и на новите програми на МВФ, за да помогне и на развиващия се свят. 


Facebook logo
Бъдете с нас и във