Банкеръ Daily

Позиции

Мътен Балкански поток

При толкова истеричен популизъм работа не чакайте. Затова пък има комисии като тази по ревизията на Борисовото управление. При това начело с повелителката на социалното недоволство Мая Манолова. Само че всеки хитрец си намира майстора, а Борисов тези неща ги умее, понеже е най-големият. 

Опитът за нахлуване на депутат-комисарите в "Булгартрансгаз", за да получат цялата документация по "Балкански поток"  беше типичен за Манолова уличен цирк. Проектът може и да е свръх корупционен, но след шумната свада с енергийната министърка Теменужка Петкова и шефа на държавния газов оператор Владимир Малинов, всичко доби вид на гротеска. 

Поисканите 300 000 страници се оказаха 800 000, част от които са тежко класифицирана информация. Манолова и компания обаче настояха служителите "да сканират денонощно" и "на флашка" - за да "спасим дървета" и защото "не сме ненормални да носим толкова страници на гръб". Последва едно уточнение - че целта е да се види дали 3 млрд лв. за газопровода не са откраднати, и един упрек - "Свикнахте с комфорта на предишното управление!". Отсреща също не останаха по-назад и контрираха - "Вие пък свикнахте с комфорта на улицата!"

В крайна сметка от ГЕРБ обявиха разпрата за "Енергиен Костинброд", с добавката "Нямаме нужда от Мая Полицая!" и с надеждата "този цирк и фарс скоро да приключи". И още: "Тази псевдокомисия е пълен юридически и политически нонсенс. Нямат капацитет да проверят всички тези документи, нямат капацитет за правителство и им остава единствено капацитетът за циркове!"

През следващите няколко дни документацията по строежа на газопровода набъбна до повече от 1 млн. страници, които щели да бъдат систематизирани и приведени във вид, лесен за депутатска употреба. Докато някой отнася хамалогията, разправията продължи с упреци за умишлено бавене и призиви "да не вадим душите на хората, само защото парламентът няма време". Явно продължава и търсенето на онзи храбрец сред депутатите, който ще зареже всичко останало и ще започне дългото "газово" четене. На хартиената планина от документи, защото могилките от файлове, публикувани в сайтовете на дружеството, отдавна би трябвало да са научени наизуст.

По някое време откъм комисията се чу самотен депутатски глас, че май я ползват за предизборни цели, но никой не похвали умника, че е можело и с това да започнат...

Facebook logo
Бъдете с нас и във