Банкеръ Daily

Позиции

"Моралните пари" привличат симпатизанти

Хората казват, че парите карат света да се върти. В наши дни обаче това е само наполовина вярно. Растящ брой финансисти, инвеститори и бизнесмени искат да направят повече неща със средствата, с които разполагат,  вместо да гонят единствено печалби. Затова те възприемат стандартите за природосъобразно, социално отговорно и почтено управление (ESG) или поне се стремят да постигнат целите, които си е  поставило.

В желанието си да пропагандира постиженията на тази революция авторитетното икономическо издание "Файненшъл таймс" пусна миналата седмица първият си седмичен бюлетин от новата си инициатива "Морални пари". Тя е замислена като платформа за отразяване на новините, свързани с опазването на околната среда, със социалното и корпоративното управление, с влиянието на насочените за тези цели инвестиции и с всички други инициативи за по-добър бизнес и финанси.

Първият бюлетин на "Морални пари" е посветен на няколко аспекта от ESG.

 

 

Какво са 28 трлн. щ. долара между приятели?

Почти всеки знае, че ESG е огромно предизвикателство в наши дни. Но по въпроса колко  точно се води разгорещен дебат. 

През миналата седмица организацията с идеална цел Global Impact Investing Network публикува последния обзор на своите 266 члена, които управляват 239 млрд. щ. долара, предназначени да генерират не само  финансови  приходи, но и положително, и с възможност да бъде измерено, влияние върху социалната и околната среда. Тази  инвеститорска група е  съобщила за  годишен ръст с натрупване от около 17% и Global Impact Investing Network пресмята, че ако се включат и дружествата извън организацията, сумите, с които работи секторът вече формират  оценка от над 500 млрд. щ. долара.

Междувременно, по данни на Global Sustainable Investment Alliance - партньорство на членските организации за отговорни инвестиции по света, този вид "инвестиции с измеримо влияние" са съвсем малка част от ESG, а  целият сектор вече се оценява на 31 трлн. щ. долара - с 8 трлн. долара повече, отколкото през 2016-а. Експерти на "Джей Пи Моргън чейз" обаче посочват, че "обзорите за ESG като цяло са надценени и действителната им инвестиционна вселена е едва 3 трлн. долара".

Тази пропаст от 28 трлн. долара е прекалено дълбока дори между приятели. Но независимо от това три неща са ясни.

Първото - че секторът нараства скоростно, не само в Европа, но и в Америка, и в Азия.

Второто - бизнесът и финансовият бранш са постигнали повратна точка: инвеститори и мениджъри вече се опасяват, че е по-скъпо и по- рисковано да игнорират ESG,  отколкото да възприемат поне някои от идеите му.

Третото - налице е зееща информационна дупка за случващото се в сектора. Именно нея има амбиции да запълни инициативата "Морални пари", като я осветли и без да прави излишна пропаганда. За тази цел всяка публикация по темата ще е от полза, както и всеки спечелен за каузата читател.

 

 

Корабоплаването: следващият фронт в битката срещу климатичните промени 

Кои сектори получават най-много черни точки за отделените въглеродни емисии? Ако зададете този въпрос на политиците или на обикновените хора, повечето от запитаните вероятно ще отговорят, че това са колите, каменовъглените мини и самолетите. Оказва се обаче, че те са в дълбоко заблуждение. Миналата година учени са изчислили, че корабоплавателният бранш емитира толкова въглерод колкото цяла Германия.

Това означава, че макар досега секторът да не е бил в полезрението на зеленото финансово движение, нещата ще се променят. Почти дузина интернационални банки, предвождани от "Ситигруп", "Сосиете женерал" и "Данске банк", са провели среща в Ню Йорк през миналата седмица, за да подпишат т. нар. "Принципи на Посейдон". Те на практика забраняват кредитирането на онези корабни групи, които не приемат да  подпишат плана на Международната морска организация за съкращаване наполовина на въглеродните емисии до 2050-а.

Когато била зададена тази цел, песимистите се усъмнили дали тя ще срещне достатъчна подкрепа. Дузината банки, подписали "Принципите на Посейдон", са доказателство за успех - те държат една трета от корабния кредитен пазар, оценяван на 450 млрд. щ. долара, което пък на свой ред представлява 90% от финансирането на бранша. Досега в мероприятието са се включили кредитни групи от САЩ и Европа, като в скоро време се очакват подписите и на китайски банки. Ако това се случи, японците и южнокорейците със сигурност ще ги последват. 

Инвеститорите спешно трябва да приемат наредбите на Международната морска организация и ролята на зелените финанси. Ако корабоплаването постигне тези цели, то ще има огромно влияние върху световните въглеродни емисии и ще създаде нов свят на печеливши и губещи в зеленото корабно кредитиране.

 

 

Петролните компании се съгласиха да оценяват отделяния въглерод след срещата си с папа Франциск   

За втора поредна година папа Франциск събра шефовете на някои от най-големите петролни и финансови компании, за да ги подкани да предприемат смислени мерки зае борба с климатичните промени. Този път главата на Римокатолическата църква постигна резултати - поне на хартия.

След съвещанието при закрити врата във Ватикана на 14 юни почти 20 главни изпълнителни директори, включително на "Роял Дъч Шел", "Шеврон", "Ексън Мобайл" и "Бритиш петролиъм", са подписали договор в подкрепа на оценяването на въглеродните емисии като начин за ограничаване на затоплянето на планетата под целевите два градуса по Целзий, заложени в Парижкото споразумение. Групата от петролни гиганти се е съгласила също да предоставя актуална информация в тон със стандартите, включени в "Свързаните с климата финансови отчети". Ръководителите на "Блек рок", "Стейт стрийт" и на други големи финансови групи също са присъствали на съвещанието и са подписали договора. 

Досега мнозинството от водещите 500 глобални компании са напът да не изпълнят целите, заложени в Парижкото споразумение. Папа Франциск е предупредил, че положението е много сериозно, че промяната на климата "заплашва бъдещето на човечеството" и е призовал "да не се допускат брутални актове на нес9праведливост към бедните и бъдещите поколения". Според него преходът към чиста енергия може да е добър за бизнеса и да е мощен източник на нови работни места.

 

 

Отличниците на социално отговорните инвестиции 

По данни от последния доклад на Global Impact Investing Network, основни приоритети на инвеститорите през тази година са били чистата енергия и зелените технологии. Следват образованието и квалификацията, селското стопанство и храните, климата, здравеопазването и качеството на живот и микрофинансирането. В дъното на класацията е опазването на световния мир. Очакванията са тази тенденция да се запази и през идните 12 месеца.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във