Банкеръ Weekly

Орхан Исмаилов, председател на Народна партия "Свобода и достойнство", пред в. "БАНКЕРЪ"

Можем да разбием модела на ДПС


Нашата коалиция е фронтова линия срещу статуквото, срещу капсулирането и корпоративния вот, а не само срещу задкулисието на движението.

На националния празник 3 март ще бъда с нашата общност в Австрия.

Аз съм убеден, че патриотизмът не е разделителна, а обединителна линия.

 


Г-н Исмаилов, защо Вашата партия реши да напусне Реформаторския блок и да се присъедини към ДОСТ?

- Не сме напуснали Реформаторския блок. Като коректни и лоялни партньори, ние уведомихме председателите на партиите от Реформаторския блок, че ще проведем преговори с партия ДОСТ за съвместно явяване на предстоящите избори. Това, което направихме ние, е естествена стъпка в посоката, която определиха нашите избиратели. Те са заедно по места и обединението ни в коалиция за предстоящите избори е навременна и естествена крачка. С партньорите от Реформаторския блок разделяме чисто стратегически борбата със статуквото. Мисията на  коалиция "Обединение ДОСТ" е да спрем порочния феодален модел на движението. Само ние можем да  постигнем това, което всички партии не успяха за 27-годишния ни преход. Ние ще продължим да споделяме ценности с партиите от Реформаторския блок като десни партии.

Не се ли опасявате, че така ще настъпи едно капсулиране на етническия вот? Всъщност вашата коалиция и ДПС ще се борят за един и същи електорат, без периферия. На какво разчитате в такъв случай - просто да откъснете някакво парче като процент? То дали ще ви стигне за парламента?

- "Обединение ДОСТ" е принципна коалиция. Обединението прави силата, това е работещ принцип в политиката. Нашата коалиция е на фронтова линия срещу статуквото, срещу капсулирането и корпоративния вот, а не само срещу задкулисието на движението. Категорично не приемам деленето на вота на етнически принцип. За мен като лидер на партията избирателите не се делят на център и периферия. За мен водещ принцип е обединението.

Навремето основателят на Вашата партия Касим Дал напусна ДПС заради агентурното минало на Ахмед Доган. И той, и Корман Исмаилов твърдяха, че в тяхната партия няма бивши ченгета и никога няма да се сдружат с такива. И сега какво стана - коалирахте се с партията на Лютви Местан, агент Павел? Каква е цената на този компромис?

- Народна партия "Свобода и достойнство" е самостоятелна партия и ние спазваме нашия устав, в който е записано, че на изборни длъжности в партията не могат да бъдат предлагани и избирани  български граждани с доказана съпричастност към бившите репресивни структури на тоталитарния режим до 90-а година. Не можем да определяме и налагаме това правило на други партии. В тази връзка е изключено да говорим за компромис от наша страна. Както вече отбелязах, членовете и симпатизантите на двете партии са заедно по места, обединени срещу феодалния модел. Общата цел е над всичко. Нашата мисия е да дадем свобода на хората да направят сами своя избор без страх за работата си, за поминъка си или бизнеса си. Народна партия "Свобода и достойнство" поехме трудната отговорност да бъдем обединителите в името на тази кауза.

Не мислите ли, че в смесените райони, където ДПС е пуснало здрави корени, трудно ще гласуват за вашата коалиция? Значи разчитате на гласовете на изселниците? Но и те са разделени. Пък и изборните секции са ограничени до 35. Разчитате ли на пряка помощ и намеса на президента Ердоган?

- Категорично се противопоставям на подобни изопачени внушения. Аз съм български политик и правя политика в България и за България. Ние разчитаме на гласовете на всички българи. Имаме наши симпатизанти в цяла Европа. На националния празник 3 март ще бъда с нашата общност в Австрия. Предстоят ми срещи с българите в Германия и Холандия. В чужбина нашите сънародници искат реални промени, за да могат да работят и живеят в България. Именно заради това в листите на коалицията ще влязат и български граждани, които са били принудени да направят трудния избор и да търсят късмета си зад граница.

Знае се, че Касим Дал е личен приятел с Ердоган, а пък турският посланик Гьокче пряко се намеси в създаването на ДОСТ. Как ще убедите българските граждани, че ще работите за техните интереси и че изповядвате евроатлантическите ценности, а не сте оръдия на Ердоган за прокарване на неоосманизъм или радикален ислям у нас? Съгласете се, че методите на управление в Турция имат малко общо с демокрацията.

- Няма да коментирам политиката на държава, която е наш стратегически съюзник в НАТО. Заставам с името си, че нашата партия провежда политика само и единствено в интерес на българските граждани. Макар и млада, нашата партия е участвала вече в няколко избора и сме печелили доверието на хората. Утвърдихме се като лоялен и коректен партньор и дадохме добър пример за коалиционна култура. Лично аз бях заместник-министър на отбраната. Доказах се с работата си и отстоявах принципите си. Действията и резултатите са това, с което ще убеждаваме българските граждани.

Не е ли време, според Вас, българските турци да гласуват вече за български партии, в които има и техни представители? Тоест, вместо да се обособява поредната етническа партия или коалиция, Вие и вашите съпартийци да се включите в дясна или лява формация, според идейните ви възгледи? Всъщност участието на НПСД в Реформаторския блок беше такава стъпка. А сега направихте крачка назад.

- Категорично мога да заявя, че направихме крачка напред в много ясна посока - разширяване на дясноцентристкото пространство. Това за нас е стратегически ход в борбата със статуквото. Реформаторският блок ще води своята битка с БСП, а на нас ни предстои да  покажем, че можем да разбием модела на ДПС и да поставим началото на модерен граждански патриотизъм, който включва етнорелигиозните различия. Народна партия "Свобода и достойнство" е българска партия с ясна идентичност. Винаги сме водили последователна политика в защита на правата и свободите на всички български граждани.

Какво ще предложите като програма на тези, за чието доверие ще се борите? Как ще ги убедите да Ви повярват?

- "Обединение ДОСТ" ще представи официално предизборната си платформа при откриване на кампанията ни на 24 февруари (петък). Най-важна в нашата платформа е основата, която определя и нашата мисия - евроатлантическа България с модерен граждански патриотизъм, изграден на базата на реално равноправие като условие за пълноценна интеграция на етническите, религиозните и културните различия в единната нация на Република България.

Какви ще бъдат отношенията Ви с другите политически сили - ГЕРБ, БСП, десния сектор (за съжаление той е разделен на три)? А с патриотичните формации? Те в момента са обединени, но има разлика между ВМРО, НФСБ и "Атака".

- Ще подкрепяме политиката на всички десни партии, които работят в интерес на българските граждани. Няма как да подкрепим патриотите, защото, за разлика от тях, ние отстояваме модерен граждански патриотизъм, който не изключва, а включва етнорелигиозните различия. Аз съм убеден, че патриотизмът не е разделителна, а обединителна линия.

 

 

Доц. д-р Орхан Исмаилов е роден на 16 септември 1979 г. в  Търговище. През 2002 г. завършва НВУ "В. Левски" във Велико Търново с чин  лйтенант и гражданска специалност "Машинен инженер". Три години по-късно се дипломира в Академията на МВР по специалността "Защита на националната сигурност". Специализира в Canadian Forces Language School Detachment Borden. През 2007-а завършва право във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", а след две години придобива  научна степен доктор. Заместник-министър на отбраната е в кабинета "Борисов 2". От края на миналата година е председател на Народна партия "Свобода и достойнство".

Facebook logo
Бъдете с нас и във