Банкеръ Daily

Адв. Николай Хаджигенов пред "БАНКЕРЪ":

Мнозинство за промени в бъдещия парламент няма да има без подкрепа от БСП

Г-н Хаджигенов, първата предизборна коалиция между Отровното трио и Изправи се.БГ предизвика много вълнения и противоречиви оценки. Основният въпрос, който чака отговор е: кои и какви са хората, които стоят зад Триото в този съюз?

Зад нас стоят обикновени граждани, повечето без партийни пристрастия. Но вече има приток и на партийно оцветени, включително от ГЕРБ, за мой потрес. Бабикян повтаря, че не всички в ГЕРБ са зли, тъпи и крадливи, каквито са в Министерския съвет. Съдейки от нашествието на бивши привърженици на тази партия, Арман очевидно е прав.

Улицата обаче е особено чувствителна към хора, свързвани по някакъв начин с партиите на статуквото. Смятате ли, че и след коалирането с Мая Манолова вие продължавате да изразявате мненията на площадите, чуха се гласове за вашето отлъчване или самоотлъчване?

Отлъчването ни е направено от трийсетина души. Те веднъж ни анатемосаха, после отлъчиха, самоотлъчиха и накрая ни поканиха отново на протести. Странна шизофрения. Нормално е хората да бъдат различни. Хареса ми терминът коалициология, в България сме 7 млн. индивидуалисти, и коалиция е странна дума, при положение, че всеки е сам за себе си.

Коалициите основно са два типа – предизборни и следизборни, и двете форми имат и плюсове, и минуси. Защо вие предпочетохте предизборната?

По принцип се стремим да правим нещата нестандартно. Очевидно това, което е прието да се прави, не работи. В следизборните коалиции обикновено политиците заявяват, че народът така ги е подрeдил и нямат друг избор. Отказвам да бъда политик от типа на онези от последните 30 години. Затова и направихме коалицията предизборна. Повечето хора не си дават сметка какъв ужасяващ враг имаме - с милиарди, със структури, с властови инструменти, с измами, лъжи и престъпления. Ние сме обикновени хора от улицата, единственият ни шанс е да се съберем, да затворим ръката в юмрук и да ударим. Иначе най-много да предизвикаме гъдел.

Манолова ли ви покани за общи действия?

Ние поканихме Слави, Демократична България и Манолова. Единствено Манолова се присъедини към нас.

Защо не създадохте ваш собствен политически продукт?

Това е правено. През 2013 г. протестът роди няколко политически формации, които изчезнаха безвъзвратно, с изключение на Реформаторския блок, който направи историческа дефекация, достойна за учебниците по политика. Социологията показва, че ние бихме влезли в парламента и самостоятелно. Но каква е ползата от това да влезем няколко души? Влизаме, защото искаме промени.

Известна част от планираните извън парламента промени могат да доведат единствено до подмени.

Например?

Привидна козметична промяна с нови аватари, рокади в персонала, включване на млади перспективни кадри. И познатото старо статукво остава невредимо. Промяната е едно, подмяната – тъкмо обратното. Как Триото вижда промяната, за да се стигне до сърцето на модела?

През всичките си 116 дни на площадите сме повтаряли именно това. Реална е опасността ГЕРБ да мимикрира в НЕО-ГЕРБ. Ето защо търсим и предизборна, и следизборна коалиция. Без това математически шанс за различно правителство няма. И пак опираме до съществуващите партии в парламента.

Какви са взаимоотношенията ви с Демократична България?

Чудесни.

Те обявиха, че предизборно очакват от всяка политическа сила ангажимент за бъдещото отстраняване на Гешев като главен прокурор. Защо тогава не се сработихте с тях?

Тоест да се порежем и да се подпишем с кръв под някакъв пергамент? Звучи ми малоумно. Реформаторският блок се закле с кръв, че няма да се коалират с Бойко Борисов и след това направиха обратното.

Патриотите действаха по същия начин.

Да, помня техни интервюта, в които се клеха и късаха ризите си, а на другия ден се събраха с Борисов. Не бих направил това. От друга страна аз говоря срещу вече трети главен прокурор. Изправял съм се за правосъдна, а не за съдебна реформа, особено в частта прокуратура, от много време насам. И липсата на правосъдие е основната причина да вляза в политиката. На протеста Гешев беше наша цел номер 2. А е номер 2, защото той нито може да бъде уволнен, нито свален с протести. Това може да бъде направено законно, след като сменим правителството на Борисов и състава на ВСС. Тогава правосъдният министър може да поиска освобождаването на Гешев с предостатъчни основания.

Чуват се гласове, че следващият парламент трябва да има преднамерено къс срок на действие, за да може в края на годината, заедно с президентските избори да има и нови парламентарни, които няма да бъдат правени от ГЕРБ.

Една от целите на протеста беше именно служебно правителство. Не за да управлява президентът, а за да имаме честни избори. Предстоящите няма да бъдат такива. И ГЕРБ вместо реалните 10-12% ще има над 20%. Не защото хората са гласували за тях, а защото са излъгали.

И защото на избори вероятно ще отидат под 50% от избирателите.

Не мисля. Хората вече не се страхуват.

Статуквото ще получи подкрепа от вируса във вид на психоза.

Все още няма отговор на въпроса доколко вирусните притеснения ще намалят избирателната активност. Затова и един от акцентите при разговорите с президента беше гласуване по пощите.

То би отворило вратите за гласуване на над 2 млн. наши сънародници зад граница, които радикално могат да объркат предварителните сметки на задкулисието.

Съгласен съм. Не се ли допусне гласуване по пощата, те ще бъдат ограничени със сигурност. Не желая да коментирам Цветан Цветанов и неговата партия, но този път е добре да го чуем. Аргументите, които той сложи на срещата при президента са от човек, който добре познава изборните свинщини – шефове на РДВР-та, невалидни бюлетини, проблеми с броенето. Нещата, които той казва, са правилни, тук трябва да му се има доверие, защото той е правил изборите в последните 10 години и чудесно знае за какво става дума.

Защо вашата коалиция настоява изборите да останат на 28 март, както и властта предпочита? Една отсрочка би подобрила и вирусните, и климатичните и технологичните условия за гласуване.

Мечката да се събуди от зимен сън? Мечката не е заспивала. Протестът на улицата отдавна загуби своята полезност. Време е за следващата стъпка.

Карнавализацията на площада не успокои ли управляващите?

Властта у нас винаги е наричала протестите хепънинг.

Когато полетят павета не е точно хепънинг.

Ако по протестите летяха павета, властта щеше да си заминава на секундата. У нас за добро или лошо павета не летят. Летят яйца и домати. У нас хората познават демокрацията, колкото Борисов познава диверсификацията.

Какво значи паралелен ЦИК и осъществим ли е той в рамките на оставащото време до изборите?

Не е моя идеята, но е нещо като граждански контрол върху изборния процес, паралелно преброяване. Ще имаме цифрите от гласуването на ранен етап, преди да успеят да ги подменят.

Демократична България излезе с подобна идея – кампанията „Ти броиш“. Защо не действате обединено поне в това отношение – да „вържете“ ръцете на манипулаторите?

Демократична България отказаха да присъстват на първата среща относно честността на изборите. Надявам се да дойдат на следващата.

Да се върнем на коалициологията. Има ли програмна база при обсъждане на евентуални общи действия с партньорите, която отива отвъд оставките? Говорим най-вече за икономическа експертиза, страната има остра нужда от догонващо развитие.

Да. Експертиза имаме. Във втората стъпка на програмата говорим не за оставки, а за промени в образование, здравеопазване, икономика. Без икономика няма нищо. Аз лично залагам първостепенно на образованието. Имаме хора с дипломи, като отличника на банкянската гимназия Бойко Борисов или Дани Умното, бившият министър на правосъдието, с прекрасна диплома от СУ, които са ярък пример колко много имаме да гоним в образованието. Цялата конспирология в нашето общество разкрива чисто образователен проблем.

От средите на статуквото наричат вашата коалиция бъдещото парламентарно ОФ, което ще сваля властта. Кои други политически сили биха попаднали в тази компания?

Ще цитирам Гьоте, макар че ще остана неразбран от правителството: човек вижда толкова, колкото знае. Бившите комунисти от десния ГЕРБ виждат това, което знаят – отечествен фронт им е спомен от обучението по марксизъм-ленинизъм и история на БКП. Иначе в парламента виждам една демократична коалиция. Но у нас има и друг образователен проблем – смята се, че няма демократи извън крайната десница, което е интересен абсурд. Всъщност демократи може да има в цялата политическа палитра. Ако изключим ГЕРБ, мнозинство за постигане на реални промени в бъдещия парламент няма как да се направи без хора от БСП. И още нещо, срещу което ще скочи по-необразованата част от българския народ: промяна в конституцията не е възможна без гласовете на ДПС. Проста математика. Говоря нещата такива, каквито са, без значение дали са приятни или не.

Значи ли това, че ако БСП вземе мандат като първа или втора политическа сила, вие ще подкрепите нейно правителство?

Рано е за този разговор, по-скоро не. Най-добрият вариант за гражданите е правителство от малцинството, подкрепено от БСП.

Колко хора реално може да изкара на улицата Триото днес?

При свинщина, подобна на онази, която направиха гавазите на Гешев с влизането в президентството, ще изкараме над 100 хиляди.

Разговора води Емил Янев

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във