Банкеръ Daily

Крум Зарков пред „БАНКЕРЪ“:

Много леви хора не сe разпознават в БСП

Подкрепата на социалистите към Радев е еднозначна

Г-н Зарков, по време на паметното парламентарно заседание за актуализация на пенсиите, г-н Йордан Цонев се провикна, че следващият редовен кабинет е задължителен, а сватбата на статуквото е неизбежна, като под венчилото той постави ДПС, ГЕРБ и БСП. Приляга ли ви този годежен пръстен?

Че редовно правителство е нужно, това е факт. То и преди беше нужно. По отношение на подвикванията за годежи и сватби, всяко гласуване в сегашния и предишния парламент създаваше най-различни комбинации и даваше хляб за различни сравнения. Като опитен политик, Йордан Цонев приложи задушаваща прегръдка на останалите партии. Истината е, че този парламент имаше шанс да излъчи правителство, защото депутатите от ИТН, ДБ, ИБГНИ и БСП бяха избрани под знамената на промяната и срещу модела на ГЕРБ и ДПС.

В последните дни симптоматични политолози и социолози започнаха да прокарват тезата, че „протест“ вече е изхабена дума, а „протестни партии“ – етикет за политическа немощ. По този начин те не бъркат ли в раната на всички тези 70% от българите, които пожелаха промяната, но не я получиха?

Не се съмнявам, че много от едрите риби, които се чувстваха добре в блатото на политическата ни действителност, сега ще кажат „Видяхте ли, при нас беше зле, но тези пък нищо не могат!“. Това е и цялата кампания на ГЕРБ: сега е хаос, преди беше ред. Това не е вярно, преди не беше ред.

Напротив, статуквото беше много добре подредено.

Не и според правовия ред.

Част от нашето правораздаване гледаше благосклонно на този ред.

Този „ред“ имаше няколко стълба: окупиране на политическата власт, подчиняване на съдебната система, силно влияние в медийната среда.

Четвъртият стълб е олигархичната икономика.

При тези условия икономиката можеше да бъде само олигархична. Не може да има пазарна икономика, когато свободният пазар не важи за всички.

След голямото партийно наддаване за пенсиите в парламента, г-н Симеон Дянков заяви, че при това положение следващото редовно правителство ще трябва да вдигне данъците с голямо извинение към избирателите. Това ли ще бъде последицата от пенсионното надцакване?

Поставени бяха различни подходи към пенсиите. Добавките са по-скоро мярка"Антибедност", това е временно решение. Сериозният въпрос е преизчислението на пенсиите.

Пенсиите в България не са индексирани от 2008 г. насам, ГЕРБ не са се занимавали с тази тема през целия си 12-годишен управленски период.

Това създаде напрежение сред 2.1 млн. човека. Вместо сериозен подход по сложната пенсионна тема, ГЕРБ прокараха една хашлашка политика на подаяния. А пенсията не е нито подаяние, нито социална политика. Пенсията е отработено право.

Много хора обаче се противопоставят на сегашния модел, при който границите на най-ниската и най-високата пенсия се сближават и парите не вървят според приноса на всеки един към пенсионната система. Икономисти дори смятат, че понятието минимална пенсия трябва да се премахне, защото то поощрява сивата икономика.

Тези аргументи се развиват и по отношение на минималната работна заплата. Но едно модерно общество не може да осъди хора на глад и мизерия.

Социалните дейности и пенсионното осигуряваме трябва добре да се разграничат.

Въпрос на политически дебат и качествени решения. В случая сега бяхме изправени пред спешно и временно решение. А пенсионната система се нуждае от трайно решение.

Очевидно е, че въведеният от БСП плосък данък не доведе до увеличаване на преките чуждестранни инвестиции, дори напротив, увеличи неравенството. Защо левият политически сектор не говори настойчиво за необлагаем минимум и прогресивен данък, които в момента се прилагат във всички модерни държави?

Темите за данъците и пенсиите се повдигат периодично в парламента, но отсъстват от предизборните кампании. Партиите, включително и нашата, се страхуват да не изгубят избиратели. Поставяли сме въпроса за прогресивния данък и сме били мощно атакувани с фразата „Социалистите искат да вдигат данъците!“ А истината е, че плоският данък се провали – нито изсветли икономиката, нито докара чужди инвестиции. Стратегическите инвеститори искат не само ниски данъци, а и квалифицирана работна ръка, правов ред, общо спокойствие и перспектива за развитие.

Да погледнем към най-високия етаж на вашата политическа сила. В момента г-жа Нинова е определяна по два полярни начина – като велик стратег или като гробокопач на БСП и левите идеи. Къде намирате истината?

Не ме карайте да лепя такива епитети. Тези квалификации не отговарят на сложността на ситуацията нито в България, нито в БСП. БСП е единствената автентична политическа организация у нас, лидерите й могат да бъдат критикувани, при все че не само те носят отговорности. Ако има нещо, за което да бъде критикувана Корнелия Нинова, същото важи и за хората, които са около нея. Но фактът е, че БСП има много по-голям потенциал - в това число и електорален, в сравнение с постигнатото на последните няколко избори.

С БСП не се ли случва същото, като с държавата: искаме да подобрим нещо, но не желаем да го реформираме? Защо в БСП социалдемокрацията е мръсна дума?

За мен не е. Дълги са дебатите в БСП дали да е социалдемокрация или демократичен социализъм. Не съм способен да направя сериозна разлика между двете. БСП има ролята да структурира ляво мислещите хора. Прав сте, че партията трябва да начертае стратегията си за следващия етап. Защото много хора са леви, но не се чувстват разпознати от БСП. Трябва да се обърнем към някои типично леви, дори левичарски проблеми, които не се изговарят в обществото – условията за труд в дигиталната среда, промените, свързани с климатичните изменения. Все въпроси, които разделят политическата структура на дясно и ляво. Едните казват "Спасявайте се поединично", а другите предлагат да се спасяваме като общност. Аз съм от вторите.

Понеже говорим за ляво и дясно, като оставим настрана темата за традиционното русофилство, как да разбираме слабостта на лявата БСП към ултрадесния режим на Путин в Русия?

Голяма част от привържениците на БСП са силно привързани към Русия. БСП не е заявявала симпатии към режима на нито един руски президент, но ясно казва, че България не трябва да е сред ястребите на антируското поведение.

Не е необходимо да си антируски ястреб, за да осъдиш агресията в Крим или политическите репресии срещу Навални. Не маркират ли тези знаци политическата посока на всяка съвременна политическа сила?

Рядко се припомня фактът, че БСП беше партията, освободила България да влезе в ЕС и НАТО.

Защо БСП бе сред критиците на служебния кабинет, след като той се идентифицира с издигнатия от вас президент Радев?

Защо казвате, че го критикуваме? Имаше конкретни решения на правителството, които представители на БСП изкритикуваха. Като цяло оценката ни за кабинета е положителна. Президентът Радев има всички основания да се гордее с това, което служебното му правителство направи.

Опасявате се от политическия проект на Василев и Петков или ревнувате президента?

Румен Радев стои много силно на поста си. Както в ситуация с правителство, с което не е съгласен, така и когато трябва да поеме отговорност за служебен кабинет.

Хладината в отношенията между Нинова и Радев не е трудно да се прочете и натъртването на процедурата по номинации за президент в БСП ясно открои това. Нали преди четири месеца обявихте, че заставате зад Радев?

Прав сте, има решение за подкрепа от НС на БСП преди месеци. Радев неведнъж е подчертавал принадлежността си към левите ценности. От обиколките си из страната и срещите с хиляди социалисти мога да кажа, че подкрепата за Румен Радев е еднозначна.

Как си обяснявате партньорското отношение на лидери от други политически сили, които заявяват, че щом се налага да преговарят с БСП, предпочитат да е със Зарков, отколкото с Нинова? Дали не е вражеска провокация?

БСП не е нито Зарков, нито някой друг. Но пред БСП има тежки въпроси, на които трябва да намерим отговори. Отнасям се с уважение към всеки, който се е захванал с българската политика, стига да видя, че не го прави за личното си обогатяване. Опитвам се да разбирам онези, които мислят различно от мен.

Разговора води: Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във