Банкеръ Daily

Позиции

Много има за докопване по закона "Магнитски"

Кое е общото между модната напоследък тема "Магнтиски" и леко демодирания експремиер Бойко Борисов? Питам, да речем, заради размахания от него преди пет години пръст към партийния актив на ГЕРБ. Цитат:

"Прeкрacнo знaeтe пo мecтa къдe и кaквo oбщecтвoтo нe би приeлo – нямa дa гo прaвитe, крaй! Aкo дoкoпaм някoгo oт вac, милocт нямa дa имa и виe гo знaeтe. Пoщaдa зa никoгo нямa дa имa! Бългaринът виждa, oтчитa, пoдкрeпя, нo caмo мaлкo cъмнeниe в нac дa ce пoяви - и cмe приключили”. 

Добре казано, но нито корупцията беше докопана, нито някой беше приключен навреме заради милостивото си търпение към нея. Сегашните санкции по глобалния закон "Магнитски" също са размахване на пръст. Е, списъкът с шестимата е позакъснял и  изглежда необяснимо късичък, но шубето е голям страх. Санкциите се прилагат в обсега на юрисдикцията на САЩ, но затова са глобални, защото САЩ са навсякъде. Въпросът е ще докопат ли корупцията у нас така, че да няма пощада? 

За шестимата в списъка прокуратурата ни образувала преписки. По отношение на "лицето Пеевски" през годините били извършвани редица проверки та предстояло същите да бъдат анализирани. От партньорските правоприлагащи органи пък ще бъде искано конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация. Ами, ако не го направят, понеже смятат наличната за предостатъчна? Как тогава ще бъде реализирано обещанието на прокуратурата ни да предприеме всички необходими действия срещу санкционираните от Съединените щати българи?

Затова надеждата е в глобите, изолацията и черните списъци. Явлението "Пеевски" се е скрило зад толкова много паравани, че докопването им ще свърши добра работа. Колкото повече - толкова повече. Междувременно да се мисли за законови промени, които да регламентират националната ни правна рамка по отношение на глобалния закон. С конфискацията на престъпни активи доникъде не стигнахме, но тук може да изскочи някой антикорупционен заек.

Facebook logo
Бъдете с нас и във