Банкеръ Daily

Позиции

Мекото приземяване се превръща в далечна мечта

Най-важните пазарни моменти по правило вървят с метафори, които да обяснят последствията от тях. Такъв е нестандартният прочит на икономическите събития от последните години на Кейти Мартин - редактор за пазарите на "Файненшъл таймс", работила преди това в "Уолстрийт джърнъл" и "Дау Джонс". 

 

През 2020-а това бяха букви от азбуката. След първоначалния врзив и пораженията, които нанесе Ковид на пазарите и на икономиката, инвеститорите започнаха да обсъждат вероятната форма на възстановяване. Дали ще е V-образна с бърз подем от дълбините, или пък W-с последователни спадове, или, може би - като буквата L, когато всички ние сме нокаутирани и не можем да се изправим отново. Икономистите и централните банкери загубиха маса време да  помогнат на обществеността да надникне в бъдещето, визуализирано с букви. Накрая V-образната форма надделя.

Днес впечатляващият инфлационен щурм предизвиква тревога и невидимата ръка, която чертае възходящия щрих на победилата буква, просто не може да остави писалката. Централните банкери отново влязоха в бой, но буквите бяха дискредитирани. И на тяхно място се появи рамката, която трябва да ни помогне да разберем задачата на шефа на Федералния резерв Джеръм Пауъл и на колегите му парични стратези. Тя акцентира върху върху приземяванията: твърдо, меко и, по средата - нестабилно. Отговорът пък трябва да дойде от огромния брой страници на анализите какво пространство за маневри има пилотът Пауъл. 

"Мекото приземяване е базовият ни сценарий, но пистата става все по-къса и тясна"

Това обясни през юни Андерс Пърсън - главният инвестиционен директор на глобалния мениджър на активи "Нювийн". Доверието на инвеститорите в този гладък път обаче се изпарява. Защото при подобна скорост тази кратка и тясна писта ще е обкръжена от бурни води и атакувана от урагани. 

"Паричните стратези загубиха контрол върху същността, така че трябва да действат бързо, но ще са истински гении, ако успеят да постигнат меко приземяване", коментира Кит Жуке - макростратег на "Сосиете женерал". Жуке сподели мислите си по време на неотдавнашно пътуване за срещи с клиенти в Европа, на които "всеки от инвеститорите споделял, че ще има твърдо приземяване".  

Личното мнение на госпожа Мартин е, че темата може да стане още по-чаровна и убедителна, ако Пауъл облича униформа и слага авиаторски слънчеви очила по време на пресконференциите си, но досега - нищо забавно.

В последните си проникновения по въпроса от тази седмица Пауъл на практика каза на пасажерите да се подготвят за твърдо кацане.  

Справянето с инфлацията "с висока степен на вероятност ще е придружено с известна болка", каза на събирнето на централни банкери в Португалия шефът на Федералния резерв. А неговото мнение определено тежи. Защото при всички приказки за многополюсна финансова система, американските пазари категорично доминират глобалния инвестиционен пейзаж. И когато инвеститорите почувстват, че щатската инфлация се изплъзва от контрола на американските централни банкери и ще изстреля лихвените проценти още по-агресивно от опасенията на пазарните играчи, щатските държавни облигации се приземяват твърдо, като по пътя си дърпат към дъното акциите и, по навик, качват цената на долара. Турбуленциите се разпространяват на широк фронт - доказателство е последната паника на пазара на държавен дълг на еврозоната, която наказа италианците.     

Поне за Жуке това движение до голяма степен може да се отдаде на гравитацията на доходността на пула от американски книжа, но не и на специфичните новини за блока на еврото и за самата Италия. Пауъл обаче не е единственият, който опитва сложно непланирано приземяване, което може да извади пазарите от контрол.

Европейските дългови пазари все още имат потенциал да се пропукат, ако фондовете не приемат уверенията на Европейската централна банка, че ще ги предпази от фрагментация. Доверието в способността на институцията да открие начин да спре ръста на доходността не е всемирно. Да не забравяме и "Бенк ъф Джъпен", която върви против тренда на по-високите лихви и все още се труди усърдно да задържа възвръщаемостта на японските правителствени облигации близка до нула.     

Някои инвеститори и хеджингови фондове съзират възможност да качат мизата и правят залози, че доходността ще се изкачи по-високо. 

Главният икономист на "Бенк ъф Сингапур" - Мансур Мохи-удин, предупреждава, че ако предвижданията се сбъднат, това ще е дестабилизиращ момент за глобалните пазари. Той прави паралел с шокиращото решение на Националната банка на Швейцария да премахне тавана на валутата си през януари 2015-а - стъпка, довела до мощен ръст на франка, обезличила търговци от хеджингови фондове до прости комарджии на дребно, и поразила всички основни валути. 

"Доходността на японския държавен дълг може да пробие тавана", посочва експертът. Което, на свой ред, ще качи възвръщаемостта и на други облигации. Мохи-удин не вярва председателя на "Бенк ъф Джъпен" - Харухико Курода - да отстъпи, защото има "единствения шанс за цяло поколение да качи инфлацията до 2 процента".

Британската мултинационална компания за управление на активи "Шрьодерс" обръща внимание, че за да стигне до края, японската централна банка е трябвало "да плува упорито", за да удържи ниска доходността, качвайки количеството купени държавни облигации на 10 трлн. йени за седмица от средно доста под 2 трлн. йени. В резултат на което в момента държи почти половината от целия правителствен дълг в обращение. С други думи, "Бенк ъф Джъпен" лети в обратната на мнозинството си партньори посока, но също очаква трудно приземяване. Основната задача е да не допусне нежелани поражения на икономиката и, в по-широк план, на портфейлите.    

Банката за международни разплащания е категорична, че паричните стратези трябва да бъдат непоколебими. "Обратният преход от режим на висока инфлация може да излезе много скъп, ако тя се окопае...Което дава предимство на навременния и твърд отговор", посочва "централната банка на централните банки" в раздела, изследващ инфлационния натиск, публикуван като част от годишния й доклад. И допълва, че "доверието е прекалено ценен актив, за да бъде поставено в риск".

Ако някой все още се надява централните банкери да спасят портфейла му след ужасяващото за мнозинството инвеститори първо полугодие на 2022-а, това изявление на БМР би трябвало да подскаже, че е време да провери най-близкия изход за напускане на самолета, съветва госпожа Мартин. И напомня, че той може да е зад него.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във