Банкеръ Weekly

Блиц:

Медиите сте първата власт

Красимир Велчев, заместник-председател на ПГ на ГЕРБ

Г-н Велчев, защо ГЕРБ настоява за приемане на специален закон за печатните издания?

 

- Това е стара идея отпреди повече от две години. Тогава се срещнах с двата издателски съюза в България и предложих вие сами да си напишете закон, който да регламентира дейността ви. Отново съм готов да съдействам в тази посока. Но нека съм ясен - свободата на медиите трябва да зависи от техните собственици, а не от политиците.

 

Това е така и сега.

- Друго имам предвид. Политик, който се занимава с медии, не ограничава ли свободното слово в тях? Ограничава го. Крайно време е да се помисли дали да не отпаднат партийните медии. 

Какво по-точно пише в законопроекта на Бавария, който сте готов да дадете на гилдията ни, за да го мултиплицира у нас?

- Първо да кажа, че ние, политиците, няма да пишем закон. Но ако вие го предложите, ще е добре. Най-малкото защото в него могат да бъдат регламентирани правилата как медиите да печелят пари по европейски проекти. За да спрат зависимостите между отделните власти.

Чувам, че имате намерения с бъдещи промени в конституцията да запишете, че медиите са четвъртата власт в България.

- Имаме такива намерения. Макар че вие сте първата власт в България, не четвъртата. Всички се съобразяват с вас. Ние бихме искали да предотвратим някои грешки, като запишем изрично, че вие сте отделна власт. Не можем повече да допускаме ситуация, при която двама души в държавата се скарват и тя рухва.

Ще назовете ли имената им?

- Всички ги знаят, така че не е необходимо. Но крайно време е да се прекратят взаимозависимостите между властите. Това е във вреда на институциите.

Защо обмисляте как да бъде въведена санкция за клевета на журналисти, при положение че такъв текст има в сега действащия НК?

- Вижте, това би било добре и за вас. Не може жълтите издания да трупат тираж на наш гръб на базата на тиражирани измислици, а сериозни издания като вашето да се чудят как да вържат бюджетите си. Ние не искаме да влияем на издателите. Искаме да им помогнем.

Facebook logo
Бъдете с нас и във