Банкеръ Daily

Позиции

Масовата ваксинация - все още мираж и с много неизвестни

Ето че започна и записването при личните лекари на желаещите да се ваксинират срещу коронавируса. Здравните власти уверяват, че все повече се доближаваме до началото на масовата имунизация. А фразата "Българските граждани ще бъдат най-информирани в ЕС за ваксините" я чухме може би около 10 пъти от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов. Така е у нас - онзи ден премиерът каза, че нашите влакове са най-бързите, а сега научаваме, че българските болни ще са най-информираните.

България обаче продължава да е на опашката по имунизации в Евросъюза. Едва 10 процента са се записали при джипитата си, а самите те са изправени пред неясноти и административни затруднения.

Няма как пациентът да направи избор с кой препарат да бъде ваксиниран и по всичко личи, че хората ще се имунизират, с каквото има в наличност. Няма и специфични указания от министерството за отделните групи, подлежащи на ваксинация. Така че и личните лекари трудно биха дали насока при хипотетична възможност за избор.

Не е много ясно и как държавата ще помогне на джипитата с логистиката на ваксините. Още повече затруднения ще изпитат общопрактикуващите лекари от малките населени места. Там има тревоги, че ако някой от имунизираните получи афилактичен шок, лекарят няма да може да реагира, защото е сам в кабинета.

При предстоящия четвърти етап от имунизацията е необходимо да се ваксинират пациенти над 65-годишна възраст и със съпътстващи заболявания. Ще се попълва много документация и ваксинираният ще трябва да бъде 20 минути под лекарско наблюдение. Та, кое по-напред? И какво се случва със струпването на хора пред кабинетите? Колко време ще отнеме всичко това, а последните фази дори не са започнали.

Като че ли всичко с ваксинацията у нас тръгна някак накриво. Със скептицизма у българите към вируса, ваксините, мерките, властта се бори с хаотични действия, противоречива информация и от време на време с по някое обвинение. 

Управляващите най-често говорят колко струват ваксините, колко са либерални мерките и колко са неблагодарни хората.

Родителите масово отказват на децата им да бъдат правени антигенни тестове в училище. Вече говорим не за колебания, а за ширеща се неинформираност и страх. Ако някой се притеснява от самите тестове, как да очакваш да се запише за имунизация? 

Впрочем, всеки може да потърси отговори за ваксините в официалния Единен информационен портал. В секцията въпроси и отговори виждаме "Лица, които не могат да бъдат ваксинирани", а когато кликнем отгоре, четем: "Противопоказанията за имунизация срещу COVID-19 са изрично посочени в кратките характеристики на продуктите. Най-често това са ограничения, свързани с възрастта и свръхчувстителност към някоя от съставките на ваксините". Има и препратка към кратките характеристики на препаратите, които са между 13 и 31 страници. Чети и се оправяй!

Взето бе решение изборната администрация да бъде включена в третата фаза на ваксинацията. Но представителите на Централната избирателна комисия разбрали от медиите, че е трябвало да ги боцнат на 14 февруари. Говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни, че за районните избирателни комисии ваксинацията все пак е възможна, но за секционните - нещата са по-сложни. Просто няма възможност да се прави по-рано назначаване на членовете на СИК от 3 март. 

Партиите можели да търсят членове, които са преболедували или вече са ваксинирани. Но и това ще е трудна задача, защото става дума за близо 100 000 души. 

При целия миш-маш броят на заразените отново се покачва, множат се и неизвестните. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във