Банкеръ Daily

Позиции

Машини за гласуване вече има, търсят се гласоподаватели?

S 250 c7e37d34 6c86 4b89 931b 9d9d302fb7e4

Наложи се служебният кабинет да даде допълнителни 10 млн. лева с ДДС на Централната избирателна комисия за закупуването на допълнителните 1637 машини за обезпечаване на предстоящия парламентарен вот. ЦИК и производителят "Смартматик" се споразумяха за крайна цена в размер на 8 923 400 лв. без ДДС, в която влизат още 19 500 смарткарти - по 5-7 пластики за всяка една машина.

Закупуването на допълнителните машини се налага заради последните промени в Изборния кодекс. Депутатите записаха в секциите с над 300 избиратели в България и зад граница да се гласува само машинно. 

В процеса се наложи да бъде включено и "Информационно обслужване", което ще е изпълнител на поръчката, защото производителят "Смартматик" няма регистрация в България, а ЕАД-то е оторизиран представител на производителите. Беше направено уточнението, че държавното дружество няма да инкасира печалба, а за изпълнението на бойната задача

ще бъдат отчитани единствено разходите

за осигуряването на стоките и услугите, включени в предмета на обществената поръчка и администрирането на договора.

Първоначално ЦИК преговаряше със "Сиела Норма", която преди това доставяше машините. Но фирмата не беше съгласна с предложената максимална стойност на поръчката, която беше 6.5 млн. лв. без ДДС и освен устройствата, включваше и логистиката и обслужването на софтуера за всички машини. За всичко това фирмата искаше 14-15 млн. лева, което доведе до прекратяване на преговорите между нея и ЦИК. За цената, обявена от Комисията, компанията бе склонна да обезпечи логистиката или само част от заявената бройка. 

Комисията вече има сключен договор със "Сиела Норма" за логистиката и обслужването на вече наличните устройства. Затова ЦИК подписа договор  с фирмата за техническото и логистично осигуряване на машинното гласуване на частичните местни избори на 27 юни и на парламентарния вот на 11 юли. Договорът е на стойност 4.35 млн. лв. и предвижда различни дейности, включително модифициране на софтуера за двата вида избори.

Отношенията със "Сиела Норма" са сложни и поради факта, че фирмата все още не е поучила дължимите ѝ 43,2 млн. лв. по договора от първата поръчка - за машини за изборите през април, сключен няколко месеца по-рано. А парите още не са изплатени, защото 

"Сиела Норма"  не е предала всички кодове,

за да може държавата да модифицира софтуера и да не зависят всички следващи избори от нея. Докато фирмата не предаде кодовете и не се изплати договора от февруари, държавата не е собственик на машините.

Все пак от ЦИК стигнаха като разход до почти същата сума, която "Сиела норма" им поиска. А за обезпечаването на двете поръчки правителството трябваше да осигури допълнителни пари на ЦИК, защото първоначалният бюджет за устройства нямаше как да стигне. Средствата ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2021 г. Със средствата за машините общо цената на предсрочните избори се увеличава до около 66 млн. лева. 

Устройствата трябва да бъдат доставени възможно най-бързо. Машините ще бъдат товарени от Холандия и превозени до страната в края на тази седмица. Ще бъдат съхранявани там, където са машините, послужили за вота на 4 април. Обсъждат се възможностите за по-лесно транспортиране до нашата страна.

Освен неразбориите с машините,

от външното министерство се тревожат за кратките срокове,

както за още въпроси около секциите зад граница като цяло. Доскоро нямаше голяма яснота за местата в чужбина, където ще се гласува с машини, както и в коя секция по колко машини ще има. Министерството е готово да съдейства за изпращането на машините за гласуване в чужбина, като са подготвили и изброили 6 сценария за това.

Точният брой  на секциите, които ще бъдат разкрити зад граница за парламентарните избори на 11 юли е 784. Със 70% е увеличен броят на секциите в чужбина в сравнение с вота през април. Заявленията, подадени предварително за вота в чужбина са по-малко – около 65 хил., а през април техният брой е около 80 хиляди. Може да се каже, че секциите са повече, а желаещите да гласуват зад граница - по-малко.

Най-много секции се откриват във Великобритания - 135, на второ място по брой секции е Германия - 117, а в Турция секциите ще бъдат 112.

БНБ пък започна да предава изборните книжа на външното министерство, което ще отговаря за логистиката по транспортирането.

Заради летния сезон и възможността почиващи българи да подават заявление за гласуване в чужбина,

ще има секции и на места, където няма българска общност.

Такива, например, ще има на няколко гръцки острова, както и на екзотични дестинации като Доминиканската република. Те на практика може да се окажат и излишни.

Сериозен проблем според външното министерство са неяснотите с връщането на изборните книжа от чужбина. По закон те пътуват с дипломатическа поща, което означава ръчен багаж при въздушен транспорт. Това създава проблем и ще е добро решение да се разреши използването на куриерска фирма.

На последния си брифинг ЦИК обяви, че в чужбина да има общо 421 машини в 273 секции. В страната ще има машинно гласуване в 9401 Секционни избирателни комисии, като в 700 от тях ще бъде поставена и втора машина. Но за секциите в чужбина самите представители на Комисията не обявиха информацията за броя машини с голяма увереност, дори спореха помежду си бройката.

Възможно е и в някои страни електронните устройства да бъдат задържани по-дълго от митническите власти, дори и да са с дипломатическата поща. А притесненията са, че някои машини може да не стигнат навреме до секциите. 

Донякъде предишният състав на ЦИК постла казуса със "Сиела Норма" на сегашната Комисия. Това създаде условията за напрежението с машините. Но все пак цената на изборите излезе доста пo-ниcĸa oт тaзи, с която бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов плашеше данъкоплатците. Той беше пресметнал, че вотът ще струва поне 150 млн. лв., колкото, според него, са стрували и тези на 4 април.

Кратките срокове за покупката на още машини след решението на парламента, непредвидените разходи за служебния кабинет също са фактор. Дано устройствата стигнат навреме до секциите и да не блокират. Това не само че ще усложни доста ситуацията, но и ще даде на ГЕРБ нови поводи да ликуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във