Банкеръ Weekly

Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", пред в. "БАНКЕРЪ"

Марешки е един дълбоко зависим човек


"Не сме с очаквания всички да заличим различията си и да маршируваме в един крак."

"Представителите на "Обединени патриоти" бяха част от най-активните министри в европейския диалог."

"Както има в социалната мрежа "лайк" или "сълзичка", трябва да има и бутон "фейк"."


 

Г-н Веселинов, тези дни казахте, че сте сложили точка на скандалите в патриотичната коалиция. Но дали е така? Видяхме, че и след срещата при премиера нападките между Волен Сидеров и Валери Симеонов продължиха.

- Аз казвам, че е сложена точка на скандала. А не че е сложена точка на дебата, на различията по различни теми. Много силно се надявам оттук нататък те да си говорят с нормалния тон като партньори. Не сме с очаквания всички да заличим различията си и да маршируваме в един крак. Въпросът е да се установи нормален диалог и темите да се коментират, преди да стигнат до публичното пространство, предварително да знаем мненията и различията си.

Няма ли опасност тази емоционалност на лидерите в малката коалиция да обърне правителствената лодка в един момент?

- Не, не мисля, че има такава опасност, защото в края на краищата тези различия са второстепенни на практика и нямат фундаментален характер както за малката, така и за голямата коалиция.

Взаимните обвинения в лобизъм между партньорите не хвърлят ли сянка върху цялата коалиция "Обединени патриоти"?

- Вижте, ние от ВМРО не сме обвинявали никого в лобизъм, нито нас някой ни е обвинявал. Смятаме, че това не е правилният език между партньори, а е част от тази емоционалност, за която се говори. Както е известно, много лесно е да кажеш тежки думи, но е трудно да се върнат назад. Съгласен съм, че това не бива да се повтаря. Не трябва да е начин за комуникация.

Само че личностната непоносимост между лидерите на "Атака" и НФСБ ще позволи ли това да се случи?

- Сложността в отношенията между "Атака" и НФСБ не е от днес, както знаете, тя е от 2009-а. В края на краищата тези две партии успяха да загърбят антагонизма си в името на една обща кауза. Аз се надявам, че хвърчащите искри през последния месец няма да се превърнат в огън. Тъкмо обратното - ще се върнем към този тон, който успяхме да наложим преди година между трите формации.

Как оценявате изминалия политически сезон?

- Като изключим горещите емоции в края му, мисля, че беше доста ползотворен и от гледна точка на парламентарна дейност, и от гледна точка на управленска дейност. На първо място, това е сезонът, в който България доказа, че умее да модерира процесите в ЕС. Сезонът мина под знака на председателството, което до голяма степен разруши много табута, свързани с патриотичните формации. До неотдавна се смяташе, че не могат да участват в управлението, че са антиевропейски, деструктивни и т. н. Всъщност ние видяхме, че представителите на "Обединени патриоти" бяха част от най-активните министри в европейския диалог. Това се отнася особено за министъра на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, който зададе много от темите, за да се заговори изобщо за общоевропейска отбрана. Така че в това отношение мисля, че можем да имаме самочувствие като българи и ние - като патриоти.

От друга гледна точка, имаше множество законопроекти, включително и важни, които се случиха благодарение на нашата инициатива. Ще маркирам само няколко. Става дума за промените в ГПК и АПК. В първия създадохме регламенти в защита на длъжника. В АПК мина "мълчаливото съгласие" - една идея, която се опитваме да отстояваме от миналия парламент. Това, разбира се, е част от партньорството ни с ГЕРБ. От нашите законопроекти мина промяната в Закона за водите, която е напът да сложи ред в тази сфера и да е ясно кой стопанисва язовирите, кой отговаря за тяхната пригодност и съответно да прекратим тази практика на постоянни наводнения, които и в момента се случват. Сега внесохме едни поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които се надяваме в началото на новия сезон да се приемат. Имаше наша инициатива, която мина на първо четене и която ще прекрати терора буквално на ЕРП-тата при съгласуване на проекти на граждани и фирми, когато става дума за присъединяване на обекти. Така че  един доста интензивен сезон, в който мисля, че показахме как Патриотите могат да работят и да защитават интересите на гражданите.

ВМРО си приписа като победа и решението на Конституционния съд за Истанбулската конвенция...

- Не си го приписахме като победа. Ние заявихме, че това е победа и че тя е и наша. Именно ВМРО, чрез вицепремиера Каракачанов, даде старта на борбата и противодействието на тази конвенция, когато никой не й обръщаше внимание. Последваха, както знаете, много сериозни дебати, включително и в парламента. Присъединиха се и други политически партии и обществени организации. Но в края на краищата първият изстрел беше даден от нас и сражението започна от нас. Така че не може да не се радваме, защото това безспорно е една голяма победа на всички нормално мислещи, патриотични българи.

Как си обяснявате, че Веселин Марешки постоянно напада ВМРО?

- Г-н Марешки е един дълбоко зависим човек. Той има две дела, както е известно, за рекет и за побой. Знаете, че би свой опонент в центъра на Варна. Това дело е в много напреднала фаза, което - благодарение на всякакви случайни събития, непрекъснато се отлага. Аз смятам, че просто в този случай (б.а. - нападките срещу ВМРО) г-н Марешки беше задействан неочаквано от някой свой патрон. И преди два месеца и половина-три започна да упражнява своята активност върху г-н Каракачанов. Ние не чуваме никакви мотиви, а само едно оплювателство, което за мен е смущаващо. Включително и затова, че се дава възможност въпросното оплювателство и хвърляне на кал върху образа на български политици да се случват през медии, да се разгласява. Днес е Каракачанов, утре ще е някой друг. Ако няма разумен мотив, ако няма някаква логика в дадена критика, тя би следвало да среща обществената съпротива, а не така мълчаливо да се отразява навсякъде като някакво геройство едва ли не.

А не смятате ли, че Марешки прави това, защото отскоро и той е патриот. Знаете, че партията му "Воля" се сдружи с европейските националисти.

- Да, но забележете, че той няма критики към други националистически или патриотични партии, а конкретно към ВМРО. Според мен  интересът, макар и задкулисен, е фокусиран именно върху ВМРО. Още повече че г-н Марешки беше либерал, след това беше европеид, защитник на НАТО и ЕС, сега им е противник. В смисъл, няма как мотивът му да е идеологически, защото той идеология няма. А се опитва да се присламчи към един или друг вид говорене, за да печели електорат. Както използва бизнесите си, за да се изкара едва ли не като Робин Худ за гражданите, за да влезе в парламента. Тоест  превъплъщенията на г-н Марешки са многообразни и не те могат да са мотивът за неговата активност. Просто някой от невидимите му господари го насочи срещу Каракачанов, защото най-вероятно чрез Министерството на отбраната са нарушени нечии икономически интереси. Нямам друго обяснение.

Вашата партия подготвя закон срещу фалшивите новини. Какво ще съдържа той?

- Аз не съм в екипа за този законопроект, но основната цел е да се уреди някаква регулация в електронната сфера. Говорим за сайтове, за социални мрежи. Оказа се, че тази сфера по никакъв начин не се регулира. Всеки може да прочете - при това много широко тиражирано и много евтино платено - че е всякакъв или че е извършил всякакви нарушения, престъпления, без някой да носи отговорност. В тази посока си говорихме, че както има в социалната мрежа "лайк" или "сълзичка", трябва да има и бутон "фейк", който да предупреждава, че тази новина е лъжлива. Но по-важното е да може да се направи такъв тип мониторинг на новините, който да засича фалшивите навреме, да предупреждава и да спира тяхното разпространение.

Доста често обаче политиците стават източник и разпространител на фалшиви новини, гонейки собствените си цели.

- Така е. Но когато източникът е ясен, той може да носи отговорност. А когато източникът е неясен - примерно на Каймановите острови е регистриран някакъв сайт, който след няколко месеца изчезва, той написва някаква измислена, зловеща статия за някой политик, и тази статия след това се мултиплицира - това вече е опасно, защото наистина няма кой да понесе отговорността. А когато г-н Марешки примерно произнася някоя клевета срещу г-н Каракачанов, то г-н Каракачанов, както тече такава подготовка в момента, ще заведе дело, ще го осъди и за обществото ще стане ясно, че е клеветник и лъжец.

Интересно е как ще се добирате до сайтове, регистрирани, както казахте, на Каймановите острави, и след шест месеца ги няма? Кого ще съдите тогава?

- Ами  тогава ще предвидим механизъм за прекратяване на разпространението на тази новина. Това е идеята. Когато една новина бъде обявена съобразно мониторинга за фалшива, ще се изисква изтриването й от останалите носители - тези, които са легитимни социални мрежи и законни сайтове. Защото този сайт на Каймановите острови няма читатели. Той се използва основно  за да се каже, че цитираме сайта хикс, който написа това.

 

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972 г. в Русе. Строителен инженер и юрист по образование. Бил е дългогодишен общински съветник в Русе от листата на ВМРО-БНД. Заместник-председател на партията. Депутат в 43-ото Народно събрание от Патриотичния фронт и в 44-ия парламент от "Обединени патриоти".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във