Банкеръ Daily

Позиции

Мафиоти в енергетиката или просто проблеми в енергийния пазар?

Шеметно преминаха последните дни в енергийния сектор. Едрият бизнес - в лицето на ротационния председател на АОБР Кирил Домусчиев, обвини от ефира на собствената си телевизия в мафиотска дейност едва ли не всички. От търговците на ток, през ръководството и структурите на БЕХ, та чак до енергийния министър и... 

„Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко”, заяви Домусчиев пред Нова ТВ.

Приказките за енергийната мафия не са новина, защото вървят от 30 години насам. Изненадващото в случая е, че за първи път енергийният министър тутакси отвърна на удара, а малко по-късно интервю даде и Христо Ковачки.

Изказването на Домусчиев бе направено, след като през уикенда (9 февруари) цените на електроенергията в Германия достигнаха 1 евро/мвтч, а в България останаха на... 65 евро/мвтч. "Бизнесът иска сигурност и предвидимост за цената на тока. Това е тенденция, която се запазва устойчиво, влияе на населението и в крайна сметка – на потреблението. Нашата цена е с 25-30% по-висока от цените в страните с развита икономика”, каза Домусчиев.

Председателят на КРИБ бе категоричен, че всичко това се прави съзнателно, но има и елемент на непрофесионализъм. Затова представителите на бизнеса искали оставките на ръководството на БЕХ и на изпълнителния директор на Българската енергийна борса.

Малко след това министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че „повишаването на цените на тока се дължи на увеличеното търсене на българската борса от страна на търговци на електрическа енергия от Румъния и Унгария“. И че нейното ведомство е изискало от борсата анализи на ситуацията .

Друга причина за високите цени е, че на 9 февруари производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници у нас е белязало сериозно намаление.

В назрелия конфликт се включи и един от най-едрите търговци в енергийния бранш.

“Българският индустриален ток е най-евтин за региона на Югоизточна Европа“, изрази позицията си пред bTV Христо Ковачки. “Смятам, че не е работа на бизнеса да кадрува в енергетиката“, добави той.

Във връзка с обвиненията на работодателските организации, че дружества на Ковачки изкупуват ток и после го препродават на спекулативно високи цени на борсата, бизнесменът отвърна, че тези упреци били "некоректни", защото работодателите нямали ограничения да се конкурират при изкупуването на електроенергия, а някои от тях са и собственици на когенерации, ВЕЦ-ове, ВЕИ и на други енергийни мощности.

Високите цени на 9 февруари бизнесменът обясни така: “Причината е проста, в момента зимата е топла – колкото по-топла зима, колкото повече ветрове, а в Германия имаше много силни ветрове и много слънце, в резултат на което цената на електроенергията в неделя беше около 1 евро. В България нямаше вятър, нямаше слънце”. Според него не трябва да се правят изводи за пазара на електроенергия на базата на данните за един ден.

Ковачки показа и графики на Евростат за цените на тока на енергийните борси в ЕС през 2019 г., където се вижда, че средната цена на тока на борсата в България, на която купуват индустриалните потребители, е най-ниска в региона – 47.46 евро на мегаватчас. Той добави и данните на Евростат за цената на тока за бита – почти еднаква в общността на база цена на производител, но таксите правят разликата, а у нас те са ниски.

За вноса на отпадъци от Италия за горене в български ТЕЦ-ове Ковачки каза, че не се занимава с тази дейност, но познава хора от този бизнес. Той определи като "легенди" твърденията, че много се печели от него и изтъкна, че подкрепя усилията на правителството да въведе ред в тази сфера.

За "Банкеръ" търговци на ток обясниха, че българският едър бизнес е свикнал да купува електроенергия на енергийната борса на пазарния сегмент „Ден напред“. Идеята на този пазар е да си набавиш допълнителни количества енергия към дългосрочните договори, които отделно си подписал. Този пазар не бива да е основен за търговията, а подпомагащ, но в България е обратното и малко са големите индустриални потребители, закупили електроенергия по дългосрочни договори.

В крайна сметка е факт, че преминалата през Западна Европа буря доведе до свръхпроизводство на някои централи там и до падане на цената на електроенергията. Техническите проблеми в Унгария и Румъния пък са тласнали търговците към нашата борса – все пак нали всички искаме единен пазар в ЕС? А колкото до бизнеса у нас той очевидно все още не е разбрал докрай, че борсовата игра не е лесна и е сходна с тази на Фондовата борса. Да се надяваме, че поне на 9 февруари някои са се сетили за „хеджиране на риска“ и са анализирали защо не са били подготвени добре за тогавашните  високи цени.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във