Банкеръ Daily

Доц. Иво Инджов в „СТУДИО БАНКЕРЪ“:

Лозан Панов проведе зле прикрита и фронтална атака срещу ДБ

Съдията отряза единствения клон, на който седеше

Доц. Инджов, кандидатът за президент свърза изборите със змии, мухи и паяци. Какъв вид преброяване ни предстои на 14 ноември?

Не се задълбочих особено във фейсбук статуса на Лозан Панов и не съм против екстравагантните изрози и атрактивното политическо говорене, но когато то бие далече от целите на даден политик и от интересите на обществото, то се превръща в кръпка към изявите му и налага отрицателен отпечатък върху кампанията му. И не говори добре нито за него, нито за хората, които го съветват.

Опит за неумишлено самоубийство? Не тръгна ли Панов да реже единствения клон, на който е седнал?

Така е. Зле прикрита и фронтална атака срещу „Демократична България“ проведе г-н Панов, а за него реално биха гласували само избиратели на ДБ. И да, той отряза единствения клон, на който седеше. Този изблик е резултат от добре премислени обстоятелства, израз на неговата лична воля и резултат от съветите на пиарите му.

Дали пък изявлението не е застраховка срещу провал в кампанията – „бях предаден и затова не успях“?

Възможно е и такова тълкуване. Но дори да се абстрахираме от конкретната ситуация, три неща бият на очи в кампанията на Панов. Първо, яростните му и необосновани атаки към Румен Радев – това беше първият автогол на кандидата. Второ, той много рядко атакуваше кандидатът на ГЕРБ Анастас Герджиков, който му е основният конкурент и с когото трябваше да се бори за балотажа и за дясноцентристкия електорат. Третото самопрострелване беше атаката срещу ДБ - единствената му политическа опора. И неслучайно резултатът му ще бъде значително по-слаб от този на "Демократична България".

Доколко  президентските и парламентарните избори са скачени съдове? Приемате ли, че преди да се самоубие политически, Лозан Панов произведе поразяващ откос срещу ДБ?

Няма да нанесе големи щети на ДБ, защото още в началото не беше приеман единодушно от електората на коалицията. Ако си спомним, имаше едно изявление на ген. Атанасов, че около 20% от техните избиратели ще гласуват за Румен Радев още на първия тур. Този процент най-вероятно ще нарасне.

Значи ли това, че с проявите на Лозан Панов подобрява позициите на Радев за победа още на първи тур?

Електоратът на ДБ не е толкова голям, че да даде такъв решителен бонус на Радев.

Христо Иванов репликира косвено Панов, като каза, че подобни действия могат да вкарат в парламента „фашизоиди и крайни радикали“. Има ли такъв процес?

Не. Национал-популистки формации няма да има в следващия парламент. При по-ниска активност известни шансове има само „Възраждане“, с твърдата си антиваксърска позиция.

Една по-висока избирателна активност може да се окаже бариера и за ИБГНИ?

Избирателната активност ще бъде сходна с тази от 4 април. Добре е ИБГНИ да влезе в парламента, за да не зависи новото правителство от капризите на ИТН и претенциите за величие на БСП.

Намирате ли симптоматика в „коалицията на квитанциите“, която ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН образуваха в ЦИК за броене на хартиените отрязъци?

Симптом е. Имаме две партии на статуквото – ГЕРБ и ДПС, една, която не е скъсала със статуквото – БСП, и ИТН, която се кълне, че е против статуквото, но като че ли се изкушава от възможностите да играе с него. Не си представям такава коалиция в парламента, но поуки има.

Как коментирате мълвата, че ДПС може да номинира Корнелия Нинова за премиер, за да придърпа БСП в тройна прегръдка с ГЕРБ?

Социологията и математиката няма на  допуснат такъв сценарий. А и не вярвам, че Нинова би направила такова политическо самоубийство.

Ще тръгнат паветата?

Това не знам, но хората по паветата със сигурност ще тръгнат.

Ако БСП вземе втория мандат, вероятностите за кабинет се снижават и обратно, ако той попадне в „Продължаваме промяната“ се увеличават. Споделяте ли тази партийно-парламентарна логика?

Да, но само ще се забави съставянето на правителство. Ако БСП са втори и не успеят, третият мандат най-вероятно ще отиде в ПП.

Смятате ли, че ако БСП не получат подкрепа при втори мандат, те ще подкрепят правителство с третия?

Възможен е традиционен сблъсък БСП – ДБ. Но ПП няма да е виновна за евентуален провал на правителство на БСП и тогава има логика БСП да подкрепи техен кабинет, дори без министри от „Позитано“ 20. БСП е гладна за власт.

Заговори се за консенсусен премиер в лицето на служебния министър председател г-н Янев. Доколко това е реалистичен вариант?

За евентуален следващ служебен премиер – да. За редовен - не. Ще се търси кандидат от политическите формации или общоприемлив експерт.

Евентуален премиер-експерт няма ли да засили нагласите за краткосрочен кабинет?

Прогнозите за краткосрочен кабинет са прибързани. Най-малкото, защото някои от подкрепящите го играчи биха имали много малки шансове при бързи следващи избори. Например ИТН може отново да намали двойно резултата си и да се запъти към 4-те процента. ИБГНИ, които според мен сега ще влязат в парламента, при нови избори също ще имат тежка битка са бариерата. Инстинктът за оцеляване ще сработи и ще удължи живота на кабинет на промяната.

Как си обяснявате парадокса, че колкото повече разобличения се трупат срещу ГЕРБ, толкова повече електоратът на партията укрепва?

Така е, но в сравнение с предходните избори, става дума за 2-3% покачване. Възможно е да са се завърнали част от разколебалите се в ИТН. Но качествен ръст в електората на ГЕРБ няма И няма как да има, след всички погроми, които тяхното управление нанесе на държавата, обществото и националното самочувствие. Но не бива да ни учудва защо ГЕРБ така дълго се задържа над водата. Става дума за мрежи и механизми за контрол в държавната и най-вече в местната администрация – общинската власт в голямата си част е в ръцете на ГЕРБ и ДПС, които взаимодействат успешно. Докато те не загубят местната власт, а това може да стане най-рано през 2023 г., потенциалът им за влияние и контрол остава. В общините много от назначенията са партийни, да не забравяме и колко много публични средства са раздадени в разрез със закона. Да не забравяме и мантрата, че ГЕРБ ни пази от завръщането на комунизма.

Опортюнистите се славят с острия си политически нюх и усет за самосъхранение. След като те не се разбягват от ГЕРБ, това означава ли, че очакват партията отново да е във властта?

Има формирани много зависимости и те ги задържат. А забавянето на редовно правителство позволи на ГЕРБ отново да вдигне гребена.

Има ли формацията „Продължаваме промяната“ траен характер, надхвърлящ едномандатна давност или ще последват кривата на ИТН?

ПП са антипод на ИТН – и като експертен потенциал, и като политическо поведение, и като излъчване на техните лидери, които се доказаха във властта. Важно за бъдещето на ПП е не как  сформират централния и политико-административен апарат на партията, а дали ще създадат работещи структури по места. За да не се стигне до срива на вече забравената НДСВ.

Възможно ли в политиката от салата да се получи домат, ако ползваме метафората на лидера на „Да, България“?

Трудно. Добре е все пак салатата да не се вкисва и да има по-устойчиви сортове домати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във