Банкеръ Daily

Позиции

Любомир Аламанов: Работното място на един премиер не е на строежите

Работното място на един премиер не е на строежите. И ако някой твърди, че работното място на един премиер е там, то или е много глупав и няма функционално разбиране какво трябва да прави един премиер в нормална демократична парламентарна република, или целенасочено лъже и манипулира.

Това написа специалистът по комуникации, вкл. и кризисни, Любомир Аламанов на страницата си във Фейсбук.

 

Ето целият коментар на експерта:

Работното място на един премиер не е на строежите.

И ако някой твърди, че работното място на един премиер е там, то или е много глупав и няма функционално разбиране какво трябва да прави един премиер в нормална демократична парламентарна република, или целенасочено лъже и манипулира.

Работното място на премиера е:

1. В Министерски съвет, за да очертава стратегическото развитие на държавата.

2. В Министерски съвет, за да планира стъпки по „идващата невиждана икономическа криза“.

3. В Министерски съвет, да координира работата на администрацията, за да проумее как да направи административна реформа и да намали бройката на ненужни чиновници.

4. В Министерството на здравеопазването, за да стартира най-после здравната реформа.

5. В Министерството на здравеопазването, за да планира анти-кризисни действия, ако ковид-кризата се влоши.

6. В Министерството на здравеопазването, за да планира реформа на Бърза помощ.

7. В Министерство на финансите, за да дискутира намаляване на данъчната тежест поне в кризисни времена. Като например Данък Уикенд, който е феноменално несправедлив в условия на продължаваща практика на хоум-офис.

8. В Министерство на финансите, за да обсъжда какви са нивата на чуждите инвестиции и защо големите проекти все повече ни заобикалят.

9. В Министерство на правосъдието, за да планира истинска реформа на съдебната система.

10. В Министерство на правосъдието, за да планира как да накара прокуратурата да си върши работата.

11. В Министерство на правосъдието, за да обмислят как да накарат Главния прокурор да образува дела срещу политици, а не срещу детска градина или количка сладолед.

12. В Министерството на транспорта, за да разбере как се дават 1 милиард без обществена поръчка.

13. В Министерството на транспорта, за да разбере защо ремонтът на един развален участък на магистралата се е бавил с години, за да изтече гаранцията и след това от държавния бюджет да се плаща ремонта.

14. В МВР, за да разбере кога най-после ще се публикуват записите на битите хора под колоните на Министерски съвет.

15. В МВР, за да види защо все още полицаите работят в скотски условия по Районните управления.

16. В Министерството на труда и социалните грижи, за да планират реформа, така че да не се налага да национализират втория стълб на пенсионната система.

17. В Министерството на труда и социалните грижи, за да ги успокои, че реформи ще бъдат направени, каквото и да бълнуват крайнодесни псевдопатриоти.

18. В Американската Търговска Камара, за да се извини, че тъпи, алчни и подкупни чиновници пъдят инвеститорите.

19. В другите търговски камари, за да успокои бизнеса, че няма да го национализира или остави на алчни ченгета да го отнемат.

20. В Европейския парламент, когато е поканен на изслушвания, за да разбере защо чужденците вече заобикалят България като погнусени.

21. В нормалните медии, за да отговаря на истински въпроси от истински журналисти.

И на още много, много други подобни места.

Но не и на строежите. Работното място на премиера не е на строежите. Освен ако не е кофражист, строителен контрол или поне шофьор на бетоновоз.

Няма по-гнусна гледка от тиранин, който размахва кирка и се прави на „човек от народа“. А след това се прибира при чекмеджетата си и се радва как е залъгал възрастните хора.

Работното място на премиера не е на строежите. Плащаме му заплата, за да мисли. А не заобиколен от фенове да разпределя стотици милиони, сякаш ги вади от джоба си.

Работното място на премиера не е на строежите. Не е по длъжностна характеристика. И ако не разбира това, работодателят му може да го смени по всяко време.

Можете, хора, сменете го. На държавата й трябва нормално управление, а не кофражист, раздаващ нашите пари, не шофьорче, бягащо от отговорност.

Когато и да подаде оставка, все е късно.

Facebook logo
Бъдете с нас и във