Банкеръ Daily

Иво Мирчев:

Лично Борисов нареди електронното гласуване да бъде „опраскано“

Г-н Мирчев, „Ти броиш“ е инициативата, която „Демократична България“ лансира като форма на граждански контрол върху избирателния процес. Фолклорът обаче гласи, че от маймуна орех не се взима. В тази връзка - какъв е балансът между идеализъм и прагматизъм в това начинание?

Опитваме да направим позволения максимум за една гражданска група – да осигурим застъпници и наблюдатели в секциите и да гарантираме, че подадените бюлетини ще бъдат отчетени правилно.

Каква е технологията на този процес?

Тя е от три части и най-важната са хората – нужни са 12 000 застъпници, по един за всяка секция. На второ място – софтуер. Представителят на „Ти броиш“ ще може да сканира протокола, да го изпрати в преброителния център и през цялото време да получава информация чрез нотификации от нашите екипи, да се съветва с юридическия ни екип, да подава сигнали за нарушения. Участниците са доброволци. Досега това не е правено в България.

Не е ли силно казано, че това ще гарантира честността на изборния процес?

В степента, която законът ни позволява – да. Иначе трудно можем да гарантираме невъзможността за купуване на гласове, въпреки че знаем от кои партии се практикува и къде се случва то.

Обществото обаче иска радикални резултати от контрола върху изборния процес, въпреки че ЦИК е съставена на партийни квоти и в нея гражданското око отсъства. Как тогава да очакваме обективен продукт, след като системата продължава да си работи по старому?

Има едно лесно решение. През 2015 г. имаше референдум за електронно дистанционно гласуване през интернет и мнозинството от хората го подкрепиха. Инициативният комитет „Гласуване без граници“, в който и аз участвах, предложи закон, който с много мъки мина през парламента и на следващата година трябваше да бъде въведен. ГЕРБ обаче навреме усетиха, че с корпоративен вот не могат да контролират изборите и го отмениха. А има ли електронно гласуване, каквито и изборни правила да измислят, колкото и да се купуват гласове, сметката им няма да излезе - тези милион и половина българи зад граница ще окажат своето влияние върху вота.

Електронното гласуване би могло силно да удари и корпоративния вот, защото всеки има възможността да гласува по много пъти, като валиден е само последния избор.

Да, можеш и хиляди пъти да гласуваш, но се брои само последният вот. Така се преодоляват принудите и всеки гласоподавател - в крайна сметка - прави личен избор. В това отношение вече има достатъчно световен опит. Дори в Русия на последните избори имаше гласуване по интернет. Трилиони евро минават през трансакции, а ние не можем да гарантираме един вот! България е сред страните с най-голяма диаспора, на тези хора трябва да се съдейства. Пощенското гласуване също е вариант. ДБ има внесен законопроект за електронно и пощенско гласуване от преди две години, но той още дори не е разгледан.

Доверявате ли се на българските пощи, които са под държавен контрол?

С добра организация става, но няма воля. Ако пощенското гласуване беше лесно за манипулиране, вече щяха да са го приели. Наблюдавайте срещу какво се опълчва статуквото.

Това означава ли, че след като машинното гласуване беше прието, то е удобно за статуквото? Експертите твърдят, че до положителен резултат могат да доведат само броящи машини, в които се пускат попълнени бюлетини.

Така е. Машините, които се предлагат за изборите, не дават гаранции срещу манипулации. ЦИК не позволява на гражданските организации да проверят доколко машините са сигурни, а това е първото, което трябва да се направи. Това е огромен проблем. Хем ще платим десетки милиони за машините, хем рискът от манипулации на вота остава.

С това изборните капани не се изчерпват. Как да се справим с фантомите в списъците?

С нов изборен кодекс.

За предстоящите избори това е изключено да се случи.

Да, както и планираното преброяване.

Разглеждате ли активната регистрация като вариант?

Имаме да изживеем доста време като общество, докато стигнем до активната регистрация.

Значи след целия граждански натиск от миналата година се връщаме към старата игра по старите правила?

Това е положението. Въпреки че от няколко години има отделени европейски средства за тестване на интернет гласуването, ЦИК го обяви за опасно и лично Бойко Борисов нареди то да бъде „опраскано“.

Изборната активност в настоящата здравна ситуация вероятно също ще работи за статуквото.

Търси се решение за максимална изборна активност, но трябва да се мисли за здравето на всички. И на първо място - на хората в секционните избирателни комисии. Ето още един плюс за евентуално пощенско гласуване - по пощите ще имат възможност да гласуват всички желаещи, без страх от вируса. Ако приемат нашия проектозакон, това може да се случи още за предстоящите избори.

Как виждате очертаващата се коалиционна картина?

Значение има единствено как тези политически субекти ще се държат в бъдещия парламент. Ние сме представили публично приоритетите си: реформа в съдебната система, отстраняване на главния прокурор – нещата, които хората искаха лятото по площадите. Апелът ни е останалите политически сили да ни подкрепят конкретно в това. Така ще разберем дали са били искрени пред гражданите по време на протестите. На думи е много лесно, но най-важни ще бъдат делата в парламента. Дано не се окаже, че някои от тях са зависими под една или друга форма.

Това едва ли ще стане – някои от новите движения отиват към парламента, за да си изкарат там един безметежен мандат.

Изглежда само ние не се притесняваме открито да призоваваме за отстраняването на главния прокурор.

По улиците гласът ви се чува, но кой ще ви чуе в новия парламент – там има добра „звукоизолация“, а статуквото ще присъства в целия си спектър, снабдено с нови патерици?

Ако не получим парламентарна подкрепа, остава само площадът. Няма как, трябва да си върнем държавата. А не да гледаме гърба на Румъния, която преди 11 г. искаше помощи от МВФ, а после ни избяга с 30% по икономическо развитие. Последните 10 г. са изгубени за България.

В края на 2020 г. ДБ направи няколко много силни хода по стратегията си към приобщаване на мюсюлманското население у нас. Вярвате ли, че можете да откъснете електорат от ДПС?

Силно се надявам, че след "Росенец" тези хора са разбрали, че не са закрепостени към ДПС. Те имат място в свободния политически живот и могат да бъдат част от всяка партия. Страхът си отива, но усилията в тази посока са дългосрочни. Пътят трябва да бъде показан и от други партии.

В политическите среди се спекулира, че чрез публичните си изяви президентът Радев разговаря повече с ДБ, отколкото с БСП.

Колабориране с президента Радев нямаме в нито една посока. Но трябва да припомня, че държавният глава единствен реагира на въпроса ни с Христо Иванов "НСО ли охранява Доган и Пеевски?". Той назова проблема и процесите се отприщиха. Между другото, едно от първите неща, които ще поискаме в новия парламент, ще бъде да се закрие НСО. Няма нужда Борисов да се движи в джипка из България като с малък партизански отряд.

Ще остане ли Борисов във властта след изборите под някаква форма?

Надявам се под някаква форма да бъде изправен на съд. Ако остане във или близо до властта, това ще означава, че не сме си свършили работата и не сме дефинирали ясно проблема. А проблемът е един: Борисов, Пеевски и Доган са съдружници в престъпна група, която ограбва България години наред.

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във