Банкеръ Daily

Позиции

Криптотехнологиите вдигнаха по тревога банки и надзорници

Марк Зукърбърг

"Фейсбук" прави финалните си крачки към пазара на разплащания по най-необичайния възможен начин - чрез цифрова валута, която да възобнови връзките на шефа на компанията - Марк Зукърбърг, със заклетите му врагове - близнаците Уинкълвос. "Файненшъл таймс" информира още през миналата седмица, че най-голямата по активни потребители социална мрежа провежда разговори с борсата за криптовалути на двамата братя - Gemini, да осигури ликвидност и място за съхранение на планираната от "Фейсбук" емисия на "stablecoin" - дигитална валута, фиксирана към щатския долар (бел. ред. - за която електронният вестник "Банкеръ" писа в публикувания на 18 май материал "Фейсбук и финансовото включване").

"Фейсбук" преговаря и с групи за високоскоростна търговия и с крипто-борсата Coiunbase за "GlobalCoin", която Зукърбърг смята да въведе през 2020-а, така че потребителите да се разплащат точно толкова лесно, колкото и да споделят свои снимки чрез WhatsApp, Instagram и други подобни приложения. Проектът ще започне с дузина държави, като "Фейсбук" се надява GlobalCoin да функционира като текуща сметка за 1.7 млрд. възрастни индивиди по целия свят, които са лишени от традиционни банкови услуги, но имат достъп до Интернет чрез смартфоните си. Според мълвата Зукърбърг се е срещнал през април с председателя на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, на когото е изложил плановете си, целящи да разрушат финансовите бариери и да намалят разходите на потребителите. 

Макар че детайлите за проекта са оскъдни, регулаторни органи и традиционни групи за разплащания вече гледат с тревога на инициативата, а експерти предупреждават за потенциални "издънки".

Ребека Хардинг - главен изпълнителен директор на фирмата за набиране на данни и за анализи Coriolis Trade Technologies и бивш главен икономист на Асоциацията на британските банкери, посочва, че "Фейсбук" не се контролира както банките, а криптовалутите не са регулирани по начина на традиционните парични единици. Поради което има сериозна опасност от "големи главоболия за регулаторите", особено в областите на борбата срещу прането на мръсни пари и на нормативите "Опознай клиента". Дамата добавя, че скандалът за пране на пари в размер на 200 млрд. евро в естонския клон на "Данске банк" с активното участие на германската "Дойче банк" и на американските "Бенк ъф Америка Мерил Линч" и "Джей Пи Моргън Чейз", показва, че дори стриктно контролирани финансови институции могат да станат жертва на криминални групи.

"Потапяйки се" в разплащанията, "Фейсбук" очевидно се опитва да постигне успеха на приложението WeChat на китайския технологичен конгломерат Tencent, който извоюва доминиращо влияние на китайския пазар за мобилни разплащания в размер на 4.7 трлн. щ. долара, редом с "Алибаба". С близо 90% пазарен дял двата гиганта на практика са изключили локалните и международните банки от посредническата им функция. Подобна заплаха от страна на "Фейсбук" съзират и европейските кредитори. Тюнис Брозенс - икономист в "Ай Ен Джи", подчертава, че "емитирането на виртуални пари в скромни количества има пренебрежимо малък ефект върху монетарната политика и финансовата стабилност". И допълва, че "ако голям брой транзакции започнат да се доминират от на практика чуждестранна валута, то централните банки би трябвало да помислят два пъти".

В средата на май председателят на Европейската централна банка Марио Драги отбеляза, че виртуалните монети "не са истински валути...а много, много рискови активи, чиято стойност се колебае бясно". Не всичките му колеги обаче са толкова убедителни. През март членът на управителния съвет на ЕЦБ Франсоа Вилерой де Гало коментира, че stablecoins, обвързани с реални валути, са "обещаващи" и че той следи развитието на подобни нововъведения много внимателно.

 

Близнаците Уинкълвос и техния Gemini Dollar срещу Доналд Тръмп и американския долар

"Фейсбук", от своя страна, разбира скептицизма и тактично ухажва надзорните органи като господин Карни. Близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос пък вече са получили одобрението на щатските регулатори за собствената им цифрова валута - Gemini Dollar, която те описват като "първата в света регулирана stablecoin". Монетите, обезпечени с щатски долари, са във владение на State Street и имат независим одит всеки месец. Равносметката в края на април показва оборот на Gemini Dollars за 48 млн. щ. долара - капка в морето в сравнение с намиращите се в обръщение 17.6 млн. Bitcoins с оценка в рамките на 59-72 млрд. щ. долара през първото тримесечие.

С други думи, "Фейсбук" трябва да извърви "трънлив" път докато превърне GlobalCoin в реална заплаха за традиционните банки и валути, макар че малко компании изобщо някога са имали световния достъп и ресурси, за да осъществят подобен дързък замисъл.

Не по-малко рискове от гледна точка на предотвратяването на пране на пари и на стратегията "Опознай клиента", крие и обявеното през април сътрудничество на Coinbase - най-централизираната в света децентрализирана криптоборса и брокер и дилър на дигитални портфейли - с Paysafe и Visa за достъп на потребителите във Великобритания до дебитни карти в цифрови валути. (Бел. ред. - Вестник "Банкеръ" публикува на 11 април новината в сайта си в рубриката "Пари и пазари" под заглавие "Дебитна карта Visa в криптовалути дебютира във Великобритания"). Coinbase уверява, че тази карта ще позволи на клиентите да "харчат средствата от портфейлите си с криптовалути" в обектите, които приемат Visa - с други думи навсякъде. Лимитът за харчене започва от впечатляващите 10 хил. брит. паунда на месец и нараства до 20 хил. паунда за потребителите, отговарящи на определени условия.

Решението на Visa да подкрепи емитираните от Coinbase карти означава, че функциите на дигиталния пазар като крипто-брокер и дилър на практика се абсорбират от основната, регулирана банкова мрежа. А въпросът е дали това партньорство излага традиционната финансова система на огромното изобилие от нови рискове, произтичащи от криптосектора? Защото инициатива на теория означава, че всеки субект със сметка в Coinbase има потенциал да получи плащане от незаконосъобразен източник с незначителни или никакви препятствия.

 

 

В случая Visa осигурява мрежата. От гледна точка на регулирането компанията трябва да идентифицира, намалява  или отхвърля риска, произтичащ от непосредствените й партньори и по-специално на емитентите на карти, като Paysafe. Те, от своя страна, са натоварени да осъществяват надзор върху техните непосредствени партньори - в нашия случай Coinbase. Самият факт, че Visa е заложила името си в това партньорство, означава, че компанията е оценила сигурността им и е доволна от начина, по който Сoinbase отговаря на всички изисквания на борбата с прането на мръсни пари и на доброто познаване на клиентите.

Visa е удовлетворена, че Coinbase  се регулира от щатските контролни органи. Това, разбира се, не означава, че като блокира някои сметки заради подозрителна дейност, системата ще може да елиминира изцяло риска. Просто защото анонимната същност на криптосвета компрометира способността й да осъществява надзор върху легитимността на транзакциите. В случая единственото решение би било да се блокират рутинно плащанията, осъществени от адреси на нерегулирани играчи или да се контролират персонално всички непознати страни по преводите. Подобен подход очевидно ще изисква огромни разходи и ще представлява отклонение от идеологията на криптодвижението, което иска да създаде паралелна и анонимна мрежа извън банковата.

Всъщност, дори в традиционната банкова система цената и риска от сделки с кредитори кореспонденти в държави със слаб контрол принуди някои институции в местата с по-стриктен надзор да  прочистят кореспондентската си мрежа. Което поставя въпроса: ако големи банки не могат да си позволят подобни отношения, как това ще направят крипто-аналозите им? Вече са налице значителни комисионни, свързани с управлението на криптопазари и на ликвиден риск - в случая с Coinbase по 2.49% за всяка транзакция. Така че цялото мероприятие заплашва да се превърне в неконкурентна луксозна услуга...Но пък частично анонимна. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във