Банкеръ Daily

Позиции

Кралят на рисковите облигации най-накрая получи опрощение

Майкъл Милкен преди да попадне в затвора

Майкъл Милкен, който получи прозвището "крал на високорисковите облигации" (junk bonds) и чиято дейност допринесе съществено за кризата на спестовните и кредитни банки в САЩ през 80-е години на миналия век, бе сред ятото престъпници с бели якички, реабилитирани от президента Доналд Тръмп.

Присъдата

Милкен бе осъден през 1990-а на десет години затвор и на глоба в размер на 600 млн. щ. долара. Впоследствие присъдата бе редуцирана на две години, след като обеща да сътрудничи на правосъдието и се призна за виновен за шест криминални деяния - от подаване на фалшиви сведения на регулаторите до измама с ценни книжа, като в замяна прокуратурата оттегли 92 други обвинения срещу него. Той лежа 22 месеца в затвора в Северна Калифорния, един месец - в дом за емоционално възстановяване и завръщане в реалния живот в Холивуд, и 30 дни - в къщи под правителствено наблюдение. Междувременно лекарите го диагностицираха с рак на простатата.

Щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси му забрани да работи до края на живота му в сектора за ценни книжа - бизнес, от който спечели лично състояние от над 1 млрд. щ. долара. Което не му попречи да договори продажбата на "Си Ен Ен" на "Тайм Уорнър" за 7.5 млрд. щ. долара през 1996-а, представлявайки стария си приятел и клиент Тед Търнър, за което получи комисионна от 50 млн. долара. Нито пък да работи за друг приятел и клиент - милиардера Роналд Пелерман. За поредното си отклонение от правия път Милкен се съгласи да плати през 1998-а глоба от 47 млн. щ. долара на Комисията за ценни книжа и фондови борси, за да уреди извън съда обвинението, че е нарушил забраната да работи в сектора на ценните книжа, като нито призна, нито отрече неправомерни деяния.

Решението на Тръмп да отмени присъдата на Милкен за конспирация и за измами и доживотната забрана на щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси да работи в сектора, му дава възможност да се върне към многомилиардните си сделки. Което той трудно ще направи при своята 73-годишна възраст.

Отзиви

Бърни Сандърс - водещият кандидат на Демократическата партия за президент на САЩ, коментира, че "Тръмп е реабилитирал данъчни измамници, мошеници от Уолстрийт, милиардери и корумпирани правителствени чиновници". Докато "хиляди деца на бедняци и на работници лежат в затвора заради обвинения в ненасилствено разпространение на наркотици". А Бил Паскръл младши - демократ от Ню Джърси и член на Камарата на представителите, заяви, че президентът е използвал неправомерно правомощията си, за да помилва приятели и да изчисти репутацията на другари.

За разлика от Тръмп, предишните стопани на Белия дом по правило изчакваха до последните дни от мандатите си, за да "дават опрощения" на приближени. Например Бил Клинтън помилва Марк Рич - мениджър на хеджингов фонд и финансист, осъден за данъчни измами и други криминални деяния, на 20 януари 2001-а - последния ден като президент на САЩ. Други, сред които Джордж Буш и Барак Обама, използваха правомощията си за лица, обвинени за дребни ненасилствени престъпления за разпространение на дрога и за други нарушения, определени като част от прекалено сурови процеси, водени от адвокатски екипи на Министерството на правосъдието.

Верни приятели

Сред лобиралите за реабилитирането на Милкен пред стопанина на Белия дом бяха верните му приятели - милиардерът от сектора на недвижимите имоти Ричърд ЛьоФрак, известният републикански донор Шелдън Аделсън и инвеститорът милиардер Нелсън Пелц, който на 15 февруари привлече 10 млн. щ. долара за президентската кампания на Тръмп за 2020-а. Нещо повече, запознати с въпроса лица твърдят, че Милкен не е имал решение за помилване или дори внесено искане в отдела за амнистиите на правосъдното ведомство, което означава, че решението на Тръмп е еднолично след две отхвърлени преди това молби.

Реабилитираният Милкен

Разочарованите

По този повод Джеймс Стюарт - носител на наградата "Пулицър" през 1998-а, известен коментатор на "Таймс" и професор по бизнес журналистика в Колумбийския университет, написа, че с помилването на Милкен - един от най-известните криминални престъпници с бели якички, Тръмп е изпратил две мощни послания. Първото е, че когато става въпрос за правосъдие, парите играят важна роля. И второто, че тези измами на практика не значат нищо.

Стюарт напомня и думите, с които съдия Кимба Ууд се е обърнала към Милкен при произнасянето на присъдата си на 21 ноември 1990-а по поредицата обвинения, включително за конспирация и измама: "Когато човек с вашето влияние във финансовия свят, начело на най-важния отдел в една от най-важните инвестиционни банки на страната ("Бърнъм Дрексел Ламбърт") непрекъснато участва в заговори за нарушаване и престъпва законите за ценните книжа и за данъчното облагане, за да постигне повече власт и доходи за себе си и за богатите си клиенти, и извършва финансови престъпления, които на практика са трудно откриваеми, трябва да бъде осъден на много години затвор, за назидание на останалите".

Милкен, който по съветите на армията си от най-опитните и скъпо платени адвокати, се призна за виновен вместо да рискува да получи още по-тежки обвинения, всъщност не бе осъден като организатор на пазара на високорискови облигации, нито за ролята си в колапса на сектора на кредитно-спестовните банки, нито за последвалата рецесия, лишила милиони хора от работните им места. А защото "американските финансови пазари, на които толкова много хора със скромни доходи инвестират спестяванията си, трябва да се освободят от задкулисни манипулации".

Милкен плака в съда когато призна вината си и бе доста по-пестелив в изявите си след помилването на Тръмп. В официално изявление той благодари на съпругата си, на президента на САЩ и обеща да продължи благотворителната си дейност.

 

Спорното наследство на Милкен

В интерес на истината, малцина в историята на Уолстрийт могат да се похвалят с постиженията на Милкен. Просто защото съвременният свят би бил немислим без приноса му за развитието на пазара на облигации с висок риск и доходност и за изкупуването на закъсали компании със заемен капитал. В неотдавнашен коментар, свързан с журналистически въпроси по повод на кариерата му, Милкен отбеляза, че почти всеки човек е "високодоходен боклук (junk)" и че "американското общество не е разбрало, че става въпрос за 60 млн. работни места, създадени от компании без инвестиционен рейтинг в последната третина на ХХ-и век". 

Днес Майкъл Милкен все още е важна особа в основания от него институт "Милкен", който е домакин на поне 200 събития годишно. А основаната от него и от семейството му фондация подпомага проучванията срещу рака и дава парични награди на хиляди американски учители.

Списание "Форбс" оценява личното състояние на Милкен на 3.8 млрд. щ. долара

Facebook logo
Бъдете с нас и във