Банкеръ Weekly

Проф. Велислав Минеков пред в. "БАНКЕРЪ"

Крайният популизъм ражда фашизъм


"Доган е власт, Държавна сигурност е власт, Марешки е каруцар, събиращ боклук и метални отпадъци."

"Не съм чул какво мисли журналистката Йончева за медийния магнат Пеевски и неговия медиен падишахлък.

"Алчността, измерена в квадратни метри, е ясен символ за интелектуално неразвит примитив.


 

Г-н Минеков, в агония ли е българският парламент? Как гледате на всекидневната търговия за осигуряване на кворума и крепене на правителството?

- Циничният просперитет, посветен в идеята на политическото оцеляване на неграмотни и случайни креатури  е идеалната цел в парламентарното ни представителство. Всички останали действия са в прилежаща зависимост. Народната ни представителност няма нищо общо с нашите национални стремления. Крайните форми на популизъм раждат фашизъм. Нужна е катастрофа, предшестваща появата на демокрация. В България катастрофите са национална традиция. Впрочем катастрофирахме. Вероятно сме негодни пред предложеното случайно щастие.

Правилен ли е бойкотът на БСП или трябва да се върнат в парламента?

- Слабо се вълнувам от предложения жест на парламентарната опозиция. Подобна драма означава призив към население, очакващо революция и промяна. Тези очаквания не са насочени към обществото, желаещо промяна. За съжаление БСП остава в орбитата на наследената диктатура с привкус на европейско съпричастие и една срамна и принудителна зависимост към северноатлантическата ни мисия. Тъжен лакмус при нашите евроазийски социалисти би бил въпрос за Сталин, Ленин или дори за Димитров. Доносници и офицери, унищожили хиляди невинни човешки съдби, се радват на партийно признание.

Сега ГЕРБ в ръцете на ДПС ли е, или на Марешки? Докога може да просъществува този парламент по този начин?

- Въпросът ви е грешен. Управляващата партия е в зависимост от принадлежащия бизнес и е  въоръжена с идеологията на Коза Ностра. Доган е власт, Държавна сигурност е власт,  Марешки е каруцар, събиращ боклук и метални отпадъци. Парламентът е резултат от насилствено, корпоративно и платено мероприятие. И от естествено гласуващата простотия, пожелала собствения си морал и мечта за симетрично бъдеще, лишено от инициатива. Търкащите лотарийни билетчета са символ за персонална реализация.

Как ви се струва изборът на Елена Йончева за водач на листата на БСП за европейските избори? Удачен ли е, или трябваше Станишев да води, тъй като е президент на ПЕС?

- Йончева носи дъх на съвременната европейска социалистическа идея за битка с корупцията и мизерията. Но Крим тук предполагаме е табу. В логото й отсъстват теории за ястребинчета  и жабоклекни партизланлъци. Предпочитаема е пред съмнителната биография на Станишев и поклона му пред Пеевски. Впрочем не съм чул какво мисли журналистката Йончева за медийния магнат Пеевски и неговия медиен падишахлък.

Едни от властта правят глупави опити за намаляване на пенсиите, други като Цветан Цветанов си купуват луксозни апартаменти на преференциални цени... Самозабравиха ли се от ГЕРБ в третия си управленски мандат?

- Цинизмът е невидим и добре подпомогнат от управляемите олигархични медии. Мизерия на духа. Какво очаквате от несъстоятелен, но неочакван обект на случайна реализация, достигнала съвършенство с облика си на потури и цървули ? Материалният възход на споменатото лице е символичен жест относно държавната образователна политика в миналото. Милиционер с принос в утринната гимнастика е втори в държавната власт. Кандидат в злокобната "Държавна сигурност"…  Алчността, измерена в квадратни метри, е ясен символ за интелектуално неразвит примитив.

Защо у нас няма протести като във Франция, въпреки че хората са недоволни и има напрежение в обществото? И как ще коментирате случката със самообгазилите се полицаи, решили да разпръснат сто души с лютив спрей?

- Случаят не е комичен, нормално и очаквано е. Съдбата на българския полицай или жандармерист е житейска трагедия, определена от националния стандарт за самочувствие и зависимост от прилежащата пенсия. Тук за гражданско съзнание мисъл няма.

Страхува ли се властта и от какво?

- От себе си, разбира се. Сервилни и продажни простаци съществуват в изобилие. Само за ден биха сменили любимата си партия при полъх за промяна.

Трябваше ли десните партии да се обединят за евроизборите, или това вече е безвъзвратно невъзможно?

- Днес парламентарно дясно няма. Обединението би имало ефект след деклариран статут относно съществуващата диктатура. Напълно възможна е появата на нови и необременени носители. Дясното е в духа на създаващия, останалото е плебс.

Тази година ще имаме и местни избори, а некачествените, неестетични, направо грозни ремонти в София дразнят все повече хората и поставят много въпроси. Вашите отговори на тях какви са?

- Четете историята. Частично съжители, частично автори в нещастието на закостенялата османска империя. Липсата на Ренесанс е трагедия при балканските народи. Естетиката е продукт на случайно малцинство, израснало в нещастие и дарено с европейски разум. Естетиката се появява в драматична посредственост и имитации на създадена световна култура.  Впрочем странно е, че очаквате съвършенство от простовати служители на временна власт.

Велислав Минеков е роден на 27 март 1959 г. в София. Завършил е художествената гимназия "Илия Петров" в столицата, а през 1986-а и Националната художествена академия със специалност "Скулптура" в класа на Димитър Даскалов. Специализира металодизайн в Хамбург при проф. Юрген Бирт. В момента е преподавател в специалността "Метал" в Художествената академия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във