Банкеръ Daily

Позиции

Константин Тренчев: Държавата се нуждае от финансова инжекция за да рестартира обществените системи

Много системи в държавата са в колапс, което ни изправя пред нелекия избор да ги активизираме с финансова инжекция и паралелно ги оздравяваме чрез тежки реформи. Това каза в интервю за БТА президентът на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев. Президентът на синдиката предлага с бюджета за 2015 г. да се вземе много голям заем за рестартиране на обществените системи и за реформи в тях. Парите от този кредит обаче трябва да са в Банката за развитие и да са под наблюдение на държавата, синдикатите и работодателите, каза Тренчев.

В енергетиката например, може би няма и какво да рестартираме - там вероятно днес или утре започват протести, защото няма разплащания, каза той. Доколкото знам Националната електрическа компания е с дефицит от 4 млрд. лева, а ако арбитражното дело за АЕЦ „Белене” е негативно за нас, сумата ще стигне до 6 млрд. лева, добави той.

Константин Тренчев смята, че минималната работна заплата трябва да се вдигне. В синдиката сме направили изчисления, че при заплата от 411 лева негативният ефект от плоския данък се нулира. Всички с по-високи доходи печелят, каза Тренчев и изрази убеждение, че трябва да се върне подоходното данъчно облагане. Интересна е и идеята на вицепремиера Ивайло Калфин за почасово заплащане, но все още не сме се запознали с конкретно предложение, каза Тренчев.

Пенсионната система е с хроничен проблем заради ниските вноски, укриването на доходи и застаряването на населението. Парите в пенсионната система недостигат и вноските трябва да се вдигнат, подчерта Тренчев, без да уточнява с какъв размер.

В скандинавските страни социалните вноски са умопомрачаващо високи, но инвеститорите не бягат, защото парите се използват рационално, посочи президентът на КТ „Подкрепа”. Подобна е ситуацията с вноската за здравно осигуряване - тя трябваше да е 12% от дохода още през 2005 г., според замисъла на реформата, посочи той.

Това са сериозни въпроси от които полиците обикновено бягат, но икономическите закони са като физическите - неизбежни. Надявам се хората в новото правителство да имат кураж за реформи, каза Тренчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във