Банкеръ Weekly

Ген. Румен Радев, кандидат за президент, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, пред в. "БАНКЕРЪ"

Компроматна война водят само слабите и страхливите

За каква сигурност говорим, ако хората са неграмотни


Разчитам на онези, които през годините изгубиха вяра и надежда, че може нещо да се промени.

Мисля, че ценностната система на офицера е добра основа за занаята на политик.

Не гледам на изборите като на монтаж от партии и коалиции. За мен е важен диалогът с хората и тяхното доверие.

ГЕРБ регистрира за участие в президентските избори "неизвестен извършител”. Явно това според тях е печелившата тактика - да спестят окалването на кандидата си и той да пребяга през кампанията чистичък.


 

Генерал Радев, какво Ви накара да направите този лупинг към политиката точно сега? Нали знаете, че политиците у нас са мразени, за разлика от армията?

- Повод да се заема с политика бе безотговорното отношение на сегашната власт в областта на военната авиация. Когато осъзнаеш, че проблемите не са само в авиацията, а са повсеместни и не можеш да направиш нищо от позицията си, търсиш решение. Моето не е по-различно от това на всеки български гражданин, който осъзнава, че много от проблемите могат да намерят решение само в политиката - където се и създават. Пропастта между управляващите и обикновения български гражданин се задълбочава. Властта е глуха за тревогите и очакванията на обикновения човек, живее в своя си виртуална реалност. Нехае за престъпността и бедността например. Затова хората изгубиха доверие и надежда за по-добър живот. По-младите напускат страната, но повечето с надеждата някога да се върнат. 

Мисля си също така, че ценностната система на офицера е добра основа за занаята на политик.

Вие ли избрахте БСП, или тя Вас, т. е. лидерът й Корнелия Нинова?

- БСП предприе решителна стъпка, като издигна за президент безпартиен кандидат. Някои го оцениха като рискован ход - станах свидетел и на дебати по темата. За мен това беше мъдро решение, целящо не просто да се обедини левицата - каквато би била ролята на една ярко партийна кандидатура, но и да приобщи критична маса хора, за да постигнем промяна. Що се отнася до мен, бе логично да приема номинацията на опозицията в момент, в който напусках армията поради несъгласие с политиката на управляващите в областта на отбраната.

На какво разчитате в кампанията освен на структурите на БСП? Дали гражданските организации, които се включиха в Инициативния комитет, могат да компенсират раздялата с АБВ?

- Погледнато символично, раздялата с АБВ не помага. От друга гледна точка тя сложи край на мита, че съм издигнат от ръководството на АБВ. Както виждате, те имат свой кандидат и засега водят кампания срещу мен. Не гледам на изборите като на монтаж от партии и коалиции. За мен е важен диалогът с хората и тяхното доверие. Вече направих редица срещи в различни краища на България и подкрепата е много силна. На тези срещи идват хора, които от години не гласуват. Усещат се надежда и ентусиазъм. В нашите съграждани са се натрупали разочарование, безнадеждност и гняв. Политиците ме приемат за новак, но гражданите приветстват всеки необременен от прехода.

Колкото до Инициативния комитет, той дава допълнителен импулс в този процес. В него са събрани видни общественици и интелектуалци, учени, хора от образованието, здравеопазването, бизнеса и спорта, бивши представители на системата за национална сигурност. Доказани авторитети, чиято преценка тежи. Благодаря им! Те застават зад мен с доверие, а аз осъзнавам това като отговорност.

Кой ще е основният Ви опонент? Кандидатът на ГЕРБ, който и да е той, десният Трайчо Трайков или двойката на патриотите? Как си обяснявате, че Бойко Борисов бави кандидата на ГЕРБ до последния момент?

- Естествено, основният ми опонент е мистериозният кандидат на ГЕРБ, който ще бъде парашутиран от премиера в последния момент. Както се шегуваме с приятели, ГЕРБ регистрира за участие в президентските избори "неизвестен извършител". Явно тази според тях е печелившата тактика - да спестят окалването на кандидата си и той да пребяга през кампанията чистичък. Това обаче е пренебрежително отношение към българския избирател. Губещите в случая са българските граждани, които няма да видят смислена кампания и дебат. Под дебат не разбирам пререкания в студията, а смислени тези за бъдещето на България. Интересно ми е дали техният кандидат ще даде оценка за работата на Плевнелиев?

Има ли значение дали Бойко Борисов лично ще се изправи срещу Вас?

- Има. Дори се надявам г-н Борисов да има смелостта да се кандидатира за президент. Логично е, но реалната власт е в премиера и вероятно той отново ще заложи на сламен човек. До този момент министър-председателят дава заявка, че ще се скрие зад кандидатурата на жена.

Може ли с ограничените си правомощия и функции президентът да влияе върху вътрешната и външната политика на страната? В кои сектори реформите са неотложни и наложителни?

- Правомощията са немалки, макар и подценявани. Не мисля, че е необходимо да бъдат ревизирани, още повече сега, в тази нестабилна за цяла Европа обстановка. Но трябва да бъдат упражнявани оптимално. Президентът е социален филтър за законите, които ощетяват мнозинството граждани. Ветото му е преодолимо, но мотивите му могат да събудят дебат и да влияят на дейността на законотворците. Ролята на президента като върховен главнокомандващ е ключова. Като оглавяващ Консултативния съвет за национална сигурност президентът може да ръководи изработването на изпреварващи стратегии, а не просто да отваря трибуна за партийна пропаганда. За мен е необяснимо защо президентът Плевнелиев не свиква съвета в момента, когато имаме очевидно назряваща миграционна криза, съчетана с ръст на престъпността, което също е елемент от националната сигурност.

В много сектори има нужда от неотложни реформи и всички са важни. При срещите ми с избиратели една директорка на училище сподели, че образователната система тъне в хаос, и ме помоли първият Консултативен съвет да бъде за спасяване на нашето образование. Естествено, съвет на такава тема досега не е свикван. Но ако погледнем обективно, за каква система за сигурност можем да говорим изобщо, ако хората са неграмотни? Президентът е длъжен да бъде много по-активен и във формирането на външната политика, чрез постигането на консенсус между институциите. Да работи така, че България да е активен участник в разработването на политиките в ЕС и НАТО, базирайки се на нашия национален интерес, а не само да изпълняваме готови решения.

Допълвате ли се с Илияна Йотова? Какво очаквате от нея като ваш вицепрезидент?

- Илияна Йотова е политик, доказал качествата си и в нашия, и в Европейския парламент. Нейната дума се чува на европейската сцена и аз ще разчитам на нейния опит в тази област. Тя не е парашутист, а е извървяла пътя си от репортер в "По света и у нас" до председател на комисията "Правосъдие и човешки права" в Европарламента. Благодарение на нейното предложение България и Румъния бяха включени в политиката за опазване на границите на Евросъюза.

Ще разчитате ли на помощта на ДПС, ако стигнете до балотаж, а защо не и на първия тур?

- Разчитам на гласа на всички български граждани. Да не би избирателите на ДПС да не са засегнати от всички антисоциални закони, които не бяха спрени от Росен Плевнелиев? Тази тежка несправедливост, наложена у нас, не засяга само избирателите на БСП, а всички. Затова разчитам на онези, които през годините изгубиха вяра и надежда, че може нещо да се промени. Преди години бях на форум в САЩ и един възрастен пилот, ветеран от няколко войни, каза: "Най-сигурният начин нищо да не се промени е да не правиш нищо." Затова гласуването има смисъл. Голяма част от избирателите на ДПС са на гурбет в чужбина. Месеци наред виждат децата си по скайп. Това не е нормално. Губим цели поколения, които заминават за чужбина - без мисъл да се върнат. Буквално се евакуират. В последните години, белязани с управлението на ГЕРБ и с реалното отсъствие на президент по редица чувствителни за обществото проблеми, тази тенденция се засилва катастрофално.

Очаквате ли грозна кампания с компромати, клевети, интриги и лъжи? Всъщност Вас вече ви подхванаха...

- Войната е факт още с кандидатирането ми. По враговете си и по техните недостойни прояви разбирам, че съм прав. Нямам никакво съмнение, че ще продължат с използването на всякакви уродливи похвати. Но компроматна война водят само слабите и страхливите играчи. Те са притеснени и искат да бетонират статуквото, защото знаят, че ако изгубят тази битка, по-късно ще изгубят войната.

Опасявате ли се от манипулации и фалшификации на изборите, от купуване на гласове на секционни комисии?

- Очаквам подобни неща. И ако не се противопоставим, ако не пресечем тази практика, то ГЕРБ задочно ще назначат отново държавен глава. Ако и следващите пет години тази институция бъде изпразнена от съдържание, България рискува окончателно да загуби своя суверенитет и достойнство.

 

 

Румен Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982-ра завършва със златен медал математическата гимназия в Хасково, а след това Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" - Долна Митрополия, като първенец на випуска. През 1992-ра завършва ескадрилен офицерски курс "Максуел", САЩ. От 1994 до 1996-а е слушател в командно-щабен профил във Военната академия "Г.С. Раковски". Доктор е на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. През 2003-а завършва с отличен успех Военновъздушния колеж "Максуел", САЩ - магистър "Стратегически проучвания". През 2014-а е произведен в генерал-майор и е командир на Военновъздушните сили до юли 2016-а, когато подава оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във