Банкеръ Daily

Проф. Александър Маринов пред „БАНКЕРЪ“:

Комбинация от алчност и простотия ни управляваше 12 години

БСП няма интерес да изостря отношенията си с Петков и Василев

Проф. Маринов, Кирил Петков тактично, но твърдо отклони поканата на „Демократична България“ за предизборен съюз и общи листи. Трябва ли статуквото да черпи по този повод?

- Позицията на „Продължаваме промяната“ е разумна и полезна. Упорито се налага тезата, че формацията на Петков и Василев ще дърпа гласове главно от десния и дясноцентристкия сектор. Това е така само на пръв поглед.  Нещо повече, Петков и Василев си дават сметка, че шансът им да се утвърдят е сред онези 50% от избирателите, които в момента не припознават нито една партия за свой представител и не гласуват. Там е техният ресурс.

Имах предвид не действието „изваждане“, а действието „събиране“, изграждането на съюз на синергията. А понякога предизборните действия могат да дадат и умножен ефект.

- Невинаги е така.

След двата поредни парламентарни провала, хората очакват консолидациите да се случват преди изборите, дори с предявяване на проектокабинет, за да се избегнат унизителните и безплодни пазарлъци по-късно.

- Със сигурност "Продължаваме промяната" (ПП - бел. ред.), ДБ и ИБГНИ трябва да проведат предварителни разговори, но механичното събиране няма да даде добър резултат. Освен това Петков и Василев не се идентифицират като десни, а като центристи. Затова те рискуват да изгубят гласове, ако отидат на общи листи с ДБ. Ветрилото трябва да се отвори.

Но, ако не участва в общи листи, една съставка от силите на промяната - като ИБГНИ, може и да не влезе в парламента, и техните досегашни проценти ще се прелеят към статуквото.

- Това е вярно. Но ИБГНИ трябва да се докажат. Те няма да преодолеят вътрешните си проблеми, ако някой ги носи на гръб.

Дали пък позицията на Кирил Петков за неучастие в общи листи не е реверанс към президента и знак, че "Продължаваме промяната" ще работят по неговия модел на равноотдалеченост от всички партии? А и за да не навредят на президентската кампания на Радев?

- Това е много интересен въпрос. Но като политици и лидери на партия, Петков и Василев няма как да бъдат равноотдалечени от всички други партии, те трябва да имат своите естествени партньори и противници. Освен това парламентарната и президентската кампании са отделни и се случва, както казва народа, „всяка коза за свой крак“. Друг е въпросът за наличието на базисни принципи, цели и ценности, които са основа за обединенията. Но сте прав, че един предизборен съюз на ПП с ДБ ще постави Петков и Василев в деликатна ситуация, защото те заявиха подкрепа за Радев, докато ДБ обяви, че ще има своя кандидатура за президент.

Ако ДБ се явят на изборите самостоятелно, със сигурност ще издигнат свой кандидат за президент, но ако се явят в съюз с ПП, може и да не издигнат.

- Въпросът е деликатен, но според мен това няма да се получи.

Видимо най-голяма ревност към проекта ПП има в средите на БСП, дори г-жа Нинова направи паралел между действията на Петков и Василев и тези на ИТН. Намирате ли тук дежавю?

- Поведението на Петков и Василев не е дежавю на ИТН. А сродни черти има, като при появата на всеки нов проект.

Не е ли аналогично налагането на взаимоотношения от позиция на собствено и още недоказано самочувствие и взимането на едностранни решения, както е с мандатоносителя и предложението за общи листи? Не са ли наивни прогнозите за 121 депутати и 30% дял на изборите?

- Да, разбира се, но те говорят за 121 не техни, а общи депутати на промяната. Тук излиза въпросът за такта и мярата, но е разбираемо за нова формация, която иска да се утвърди. Но не мога да разбера негативизма и ревността на БСП, защото ПП няма да тегли от техните гласове.

Дори при тесните връзки между ПП и президента Радев, който пък неколкократно се декларира като социалист?

- Декларира се по-скоро като ляв човек. Ако БСП за в бъдеще иска да участва в политическите процеси, не е необходимо сега да изостря отношенията си с новата формация.

Петков и Василев говорят за нулева корупция, но не засягат достатъчно темата за начина на разграждане на съществуващия корупционен модел. Може ли това да се случи само с кадрови промени? И ако трябва да се стигне до дъното, не трябва ли напред да вървят юристи, а не бизнесмени, за да се стигне до законодателни и институционални промени?

- Хубава и сложна тема за разговор. Както тези дни колега написа, едва ли можем да разчитаме на почтеността на отделни личности. Трябва да се смени системата. Но заедно с това изниква и въпросът кой ще го направи. Първите стъпки винаги се правят от хора независими и неопорочени от системата. След това трябва да се стигне до дълбоки преобразувания. Началното ядро е появата на нови хора – по-качествени и почтени. Така започна цялостно промяната – с появата на Румен Радев. А нулева корупция не съществува никъде по света.

Явно, че сме напреднали много в корупцията, защото не съм чувал да има държава, в която изборите да започват със слоган, че продаването и купуването на гласове е престъпление.

- Вярно е и това отразява факта, че на много места по света не могат дори да разберат характера на нашия проблем.

Разтълкуван ли беше достатъчно добре феноменът ИТН? Вие не изключвате и двойна игра, а съществува тезата, че проектът е създаден само за да увеличи политическия хаос, от който отново да изплува статуквото.

- Все още се движим в сферата на предположенията. Не смятам, че в България съществува перфектен център на злото. Има конкуриращи се центрове на властта. Част от тях успешно са лансирали инженерингови политически проекти. Но българското политинженерство създава доста нетрайни продукти. С едно единствено изключение.

Дванайсет години не е малък период.

- За нашето общество и за нас като личности беше ужасно дълъг период. Той можеше да продължи и по-дълго, ако не беше толкова калпав материалът, от който беше изграден този проект. Излезе от контрол от комбинацията между алчност и простотия. В ИТН едва ли идеята е била да се разбута всичко, за да се върне статуквото – по простата причина, че ще се завърне сред развалини. В тази партия става въпрос за характерологични особености у лицата на проекта.

Интересен е въпросът защо Трифонов и хората му не направиха политическия си проект веднага след референдума и преди изборите от 2017 г., когато бяха подкрепени от 2.5 млн. българи и можеха да вземат в пъти повече гласове, отколкото през 2021 година?

- Вероятно тогава са ги спрели или мотивирали да не го правят.

Ще се качи ли сега ИТН на платформата на промяната?

- Те са непредвидими. Но единственият им вариант за утвърждаване и влияние е партньорство с други политически сили.

Знаем, че в демократичния свят политик първо се ражда, а после бавно и продължително се изгражда. Защо у нас понятието нов политик се превърна в гаранция за качество, а неопетнени политици със сериозен опит бързо минават за бракувани?

- Вярно е. Новите са по-лесни за манипулаторите. Напълно съм съгласен със значението на опита в политиката. За един политик понякога е по-трудно да се справи с победите, отколкото с пораженията. Неслучайно народната мъдрост гласи, че за един бит дават трима небити. Но също така е вярно, че политиката изхабява.

Предвид променените политически обстоятелства, смятате ли, че ДПС ще запази комфортната си роля на вечен балансьор в българската политика?

- След появата на формацията на Василев и Петков, ДПС губи предпоставките да остане балансьор. Важно е да се знае, че в последно време движението не е хомогенно явление, макар че изглежда монолитно и сплотено. Вътре в партията текат много сложни процеси, борят се различни крила. Поколението на младите и образовани политици е изтласкано назад от хората на Пеевски. Необичайно агресивното им поведение във всички посоки, освен към БСП, не им оставя много отворени врати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във