Банкеръ Daily

Позиции

Колко ще продължи мечият пазар след COVID-19?

Победоносният марш на акциите на щатските компании приключи безславно през този месец. А колко дълго ще трае този  спад ще зависи от това какъв точно икономически шок ще се окаже COVID-19 и какви други финансови слабости ще лъснат или ще бъдат усложнени от вируса. В момента щатският борсов индекс S&P 500 е с почти 30% под върховите си пазарни оценки, а инвеститори и анализатори се питат дали е дошло време да се върнат на фондовите борси или пък да изчакат още сривове.  

Известна светлина и опит за прогноза за бъдещето хвърля анализ на Питър Опенхаймер - главен стратег на глобаните борсови индекси на "Голдмън Сакс", цитиран от "Файненшъл таймс". Проучването проследява 27 "мечи пазари" от ХІХ-и век насам. (Бел. ред. - "Мечи" са пазарите, на които има дългосрочен спад на цените. Те по правило описват условия, при които котировките на ценните книжа са паднали с 20 и повече процента от върховите си пазарни оценки заради масов песимизъм и недоверие на инвеститорите. Мечият пазар обикновено се свързва със сривове на фондовите борси или на индекси като S&P 500, макар че индивидуални акции или борсови стоки също може да се смятат за попаднали в такова положение при поевтиняване с 20% и повече в период от два и повече месеца).

Експертът на "Голдемън Сакс" е установил, че средният спад на фондовите борси при тези "мечи" периоди е бил 38% с последващи средно 60 месеца за акциите на щатските компании да се върнат на предишните си върхови равнища.

Средният срив на "структурните" мечи пазари, провокирани от дълбоко вкоренени икономически дисбаланси и от спукани финансови балони, е бил със 57% от максималните пазарни оценки и със средно 111-месечен период за достигане на загубените върхови стойности.

По-обикновените "циклични" мечи пазари, при които растящите лихвени проценти потискат икономическата активност и понижават корпоративните печалби, обикновено са предизвиквали средно 31% спад на щатските фондови борси и 50-месечен среден период за възстановяване до върховите нива.

Причинените от някакво извънредно събитие мечи пазари, примерно от война, от препускащи нагоре петролни цени, от кризи на развиващите се пазари или от резки финансови сривове като борсовият крах на "Черния понеделник"  (19 октомври 1987-а), пък са водели до по-скромни пазарни сривове от средно 29% и последващи "едва" 15 месеца за възстановяване. Именно този сценарий, по оценка на Опенхаймер, отговаря най-добре на сегашната действителност с разпространението на заразата по света. Все пак, банкерът подчертава, че има достатъчно основания да се смята, че сегашният пазар може да е доста по-болезнен от типичните "мечи" проявления при извънредни събития в миналото.   

Глобалната пандемия е непозната заплаха без аналог в модерната ни история, а лихвените проценти са прекалено ниски почти в целия свят, което означава, че централните банки разполагат с ограничен инструментариум за туширане на влиянието на вируса. Поради което този мечи пазар може да се изроди в доста по-разрушителен и продължителен вид. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във