Банкеръ Weekly

Ивайло Илиев:

Кой ще освети „тъмната стая“ на СРС?

В правосъдната ни система има ОПГ за рекет

Г-н Илиев, вашето „Сдружение на потърпевшите от частните съдебни изпълнители и съдебната система – Солидарност“ сигнализира Брюксел, че правосъдната система в България заблуждава ЕК относно редица съдебни практики. Да влезем в проблема през една озадачаваща диспропорция, която вие изнасяте: държавните съдебни изпълнители у нас са 400, частните са 200, но поемат огромната част от изпълнителните дела. Как обяснявате това?

От Министерството на правосъдието ни дадоха данни за 2017-2018 г., че ежегодно се завеждат около 300 000 изпълнителни дела. От тях 265 000 са при частните съдебни изпълнители (ЧСИ), останалите са за държавните (ДСИ). Виждаме държавно организирана престъпна група за рекет. Оповестил съм това пред всички български и европейски институции. Стоя зад думите си с документи, цифри и факти. Освен че е приватизирано, правосъдието е тип организирана престъпна дейност.

За цялата съдебна система ли говорите?

Говоря само за тези, които се занимават със заповедни и изпълнителни дела. По Закона за достъп до обществена информация зададохме 12 въпроса до всички компетентни институции. Вместо обаче да получим синтезираната информация, те я препратиха до районните съдилища с указанието да не отговарят на тези въпроси. Попитахме Министерството на правосъдието колко общо са делата по чл. 410 и чл. 417 от 2008 г. до сега. Отказаха ни официална информация. По наши пресмятания става дума за не по-малко от 3.6 млн. дела.

Само обемът на делата не е белег за извършени нарушения.

Софийският районен съд извършва най-големите престъпления. ЧСИ масово отказват да издават копия от делата. Как човек да си наеме адвокат при това положение? Освен това, образуването на изпълнително дело при ЧСИ се различава драстично от делото при държавните съдебни изпълнители. ДСИ издава акт, който се нарича разпореждане за образуване на изпълнително дело, с редица изброени реквизити: представените документи, срещу кои длъжници образува делото, какви суми и такси трябва да се събират. Като прочете разпореждането, човек може да се запознае със съдържанието и да разбере защо го съдят. При ЧСИ има само една резолюция с подпис, от която нищо не можеш да разбереш.

Това значи ли, че държавните и частните съдебни изпълнители работят по различни правилници?

Коренно различни. А законите трябва да са еднакви за всички. ЧСИ не спазва закона и въобще не му пука, нито го е страх, нито го е срам – държи се като чист престъпник. Обяснението е простичко. Цялата грешка е тръгнала от присъединяването ни към ЕС – били сме задължени да приемем новия ГПК, с цел въвеждане на заповедното производство за по-бързо събиране на парични вземания или заместими вещи. Затова заповедното производство с намира в глава „Изпълнителен процес“. С цел да бъде спазена единна процедура за всички граждани на ЕС, е въведен Регламент 805, който е само за безспорни вземания. Чл. 410 и чл. 417 от ГПК се отнасят само до безспорните вземания - на базата на издадено съдебно решение, на съдебно споразумение или на официален документ.

Къде тук идва произволът в нашата съдебна система?

Задължение се формира чрез официален документ, основно - чрез фактура, подписана и от двете страни. Има и други официални документи, които се подписват пред нотариус, има и извлечения от счетоводни книги на банки, които също трябва да бъдат двустранно, а не едностранно удостоверeни

Пътищата за събиране на вземания са два. Единият е чрез осъдителен иск и това е нормалният процес, където ответникът има възможност да възрази пред съда – при него ищецът плаща 4% държавна такса. Другият вариант е да се ползва късата писта, в която районните съдилища са задължени по ГПК в тридневен срок да издадат заповед за изпълнение. Но има едно ограничение, което съдилищата в 70% от случаите не спазват – чл. 411, ал. 2, т. 2 от ГПК казва, че в тридневен срок съдът издава заповед за изпълнение, освен когато искането противоречи на закона и добрите нрави. Сиреч, съдът е цедката, през което не трябва да се промъкват мошеници, измамници, монополисти, фалшификатори.

Как реагира Министерството на правосъдието? Пуска образец на декларация, в която пише: „Доколкото ми е известно, предоставената информация е вярна.“ Доколкото ми е известно?! Ето това отваря пътя за фалшиви документи. И още - във формата на заповедта, която се издава по чл. 410 от ГПК, в раздела „Важна информация за длъжника“, една от точките гласи: „Предоставената информация не е проверена от съда“! Какво е проверил тогава съдът? Това е подигравка, заповедта не е съдебен акт, защото в нея няма мотиви. А чл. 121, ал. 4 от Конституцията казва, че актовете на съдебната система се мотивират. На всичкото отгоре тези произволи се случват на закрити съдебни заседания, без присъствието, и дори - без знанието на длъжника!

Кои са лицата в правосъдната система, освен ЧСИ, които са заинтересовани от този модел на работа?

Интересът е в кредиторите. Те мамят съда и го превръщат в пощенска кутия.

Намеквате за корупция?

Не намеквам, а твърдя! Не е само непознаване на закона. Защото съвестните съдии работят по един начин, другите по противоположен. А законът е един. Съдът трябва да издаде съдебен акт, който длъжникът трябва да получи чрез призовкар и да има 7-дневен срок за обжалване - в случай на фалшификации, ако съдията е корумпиран или некомпетентен. Масово съдиите извършват документни длъжностни престъпления: директно пишат, че някой е осъден да плати нещо в негово отсъствие!

Излиза, че проблемът не е в ЧСИ, а в съдебните практики?

Добре дошли в отбора! ЧСИ също извършва купища престъпления, но съдът съучаства и позволява те да се случват. Това не става случайно.

Изнасяте данни, че скъпи имоти се разпродават от ЧСИ на безценица. И че те работят с приближени фирми за недвижими имоти.

Факт! Продават се на десеторно по-ниска стойност. Лично съм потърпевш, и то няколко пъти. Ще дам пример със себе си: заместник-председателят на Камарата на ЧСИ Стоян Якимов е подписал документи с невярно съдържание и мои имоти, оценени от банка за 3 млн. евро (срещу които получих кредит от 1 млн. евро), са продадени за 300 000 евро. Други мои имоти, струващи по 50 евро на кв. м, са продадени от същия Стоян Якимов за по 2.5 евро на квадрат. Какво излиза – имотите са ми взети и пак дължа пари на банката. Оставам вечен длъжник и нямам нищо за продаване. Друг ЧСИ - Ренета Милчева, наложи възбрани и запори на всичките ми имоти, фирми, сметки и дялове. Поставиха ме на колене. Как да си погася кредитите? Това е мародерство.

Докъде стигна кореспонденцията на сдружението с Брюксел?

Те бяха в България заради нас. Комисията по петиците на ЕК беше тук, за да изяснява ситуацията. Имаха срещи в Министерството на правосъдието, с Висшия съдебен съвет, с омбудсмана. След един месец ще изготвят доклад, който със сигурност ще бъде унищожителен. В Софиийския районен съд (СРС) има 150 000 дела, затворени в т. нар. „тъмна стая“. Това са дела, съдържащи доказателства, че процедурите не са приключени, а ЧСИ вече са отнели и разпродали имоти, образували са дела без разпореждане, оформяли са документи с невярно съдържание. Сиреч - имаме лишаване от право.

Какво реално смятате, че ще се промени с този доклад?

Първо ще стане скандал. И, ако нашите евродепутати не ни защитят, ще се обърнем към румънските, гръцките, австрийските, германските - да предпазят собствените си фирми и граждани в България.

Разговора води Емил Янев

Facebook logo
Бъдете с нас и във