Банкеръ Weekly

Методи Лалов:

„Коалицията на софрата“ в СОС работи по модела „ГЕРБ“

В Столична община има хора, които прибират по 4000 лв. на месец за 9 часа труд годишно

Г-н Лалов, големият граждански въпрос днес е: къде е вратата, през която обществото може да излезе от тази разрастваща се криза на справедливостта и да излезе на по-чиста територия?

Вратата отдавна е ясна и това е вратата на изборната секция - там гражданите могат да прекратят това, което виждаме. А виждаме - и то от години - конституционна криза. Криза, в която общественият договор е разрушен, а институциите обслужват задкулисието - Доган и Пеевски, Борисов не служи на народа, Гешев е бухалка. Властта може да бъде свалена с протести, но власт се взима с избори.

Безразличието и безтегловността на обществото дълго създаваха комфорт на хората, които превзеха държавата.

Разделението и подмяната са планирани отдавна, хората не вярват дори на очите си вече. Нека те преценят дали да се доверят на друг екип - дори и да допуснат грешка, или да играят на сигурно и да оставят Борисов още десетилетия да управлява в полза на задкулисието и да руши законността и демокрацията.

Елементарният, но безотказно работещ ход на властта е капанът „Вие какво, Нинова ли искате?“. Сякаш единствената алтернатива на Борисов е Нинова.

Това е алтернативата, която самите те създадоха. Нинова и БСП са част от статуквото.

Те са част от родителите на статуквото.

Точно така, обратната страна на една и съща монета. Нима Нинова не изпрати Кояджиков и Марчева, които избраха Гешев, във Висшия съдебен съвет? Нима после президентът не го назначи за главен прокурор? Един президент може дори да си подаде оставката, но да не назначи за 7-годишен мандат човек като Гешев. Ако беше постъпил така, щеше да остане в историята. А сега тръгва да се бори с него.

Как може правната система да се пребори с Гешев, инструментът господен? Има ли реален правен механизъм за това?

Механизъм може да бъде създаден. С политическа промяна и промяна в конституцията. За да не използва ресурсите си в полза на задкулисието. Мястото на прокуратурата не е в съдебната, а в изпълнителна власт - като падне правителството, Гешевците да си ходят с него. И обратното.

Това е далечно и неясно бъдеще. Освен това означава „Демократична България“ да бъде солиден, а не маргинален фактор в един бъдещ парламент.

Гражданската енергия се събуди, хората видяха, че живеят в подменена реалност, която няма нищо общо с конституционния ред.

Лабиринт без изход.

Абсолютно. И докато се лутаме в него, управляващите си правят далаверите.

Някои упрекват „Демократична България“, че говорите на интелектуален и елитарен език, а не на просташки, какъвто хората разбирали и харесвали.

Не бива да подценяваме народа. В нашите среди има високо подготвени хора, което едва ли е порок.

Христо Иванов подхвърли, че има теоретична възможност и ВСС да се справи с кризата на законността и добави, че ако не го направи, ще се превърне в „разбойнически вертеп“.

В конституцията и Закона за съдебната власт има разписани няколко норми, въз основа на които би могло да се потърси отговорност на главния прокурор – за това, че има двоен аршин, че има политически действия и говорене, че разпъва чадър над такива като Пепи Еврото. Само че възможността наистина е теоретична, защото тези, които го избраха с 20 от 25 гласа, са непробиваеми, те бяха изпратени във ВСС с поръчения.

Във въртопа от компромати някъде дълбоко потъна скандалният бизнесът с българско гражданство, в който редица европейски медии уличиха вицепремиера Каракачанов.

Отново опираме до прокуратурата и съдебната система. Гешев даде ли ясен отговор защо не е повдигнал обвинения? Има достатъчно информация, че се разпъва прокурорски чадър над една част от управлението.

От Брюксел и Берлин пристигат сигнали, че оттук насетне европейските бюджети ще бъдат строго обвързани с върховенството на закона.

Отдавна идват такива сигнали, но нищо особено не се случва, там също има достатъчно бюрократи. Ние сами трябва да оправим къщичката си.

Да огледаме мини модела на държавата, Столичната община – събитията, явленията, а и участниците са сходни. „Коалицията на софрата“, както я наричате, обича тишината и тъмнината.

Именно. И на софрата са поканени хора от всички политически сили. Изкушаващо, но седнеш ли веднъж до порциите, ставаш съучастник. Това е точно мини модел на държавата. Разпределя се бюджет от 1.7 млрд. лв., има фирми, фондове, комитети. Установихме три структури, в които общински съветници години наред са си раздавали по над 4000 лв. месечно - 48 000 лв. годишно, забележете (!) - за по около... 9 часа работа на година!

Едва ли има по-високо платен административен труд в нормалния свят, над 5000 лв. на час!

Тези хора склониха да си намалят възнаграждението от 4000 на 2000 лв. месечно! А адекватното възнаграждение за този труд е около минималната работна заплата, и то - при повишена натовареност. Това е схема, измислена от ГЕРБ. Сигурно всички помнят и онази паметна сделка, в която общински имот беше продаден за 2.15 млн. лв. на частна фирма и изкупен обратно за 6.37 млн. лв. - без никакви подобрения в него. Предстои да оповестим още тежки далавери.

Къде се разпределят отклонените средства?

Огромните пари се разпределят от Фандъкова. Всичко, което се случва, е с нейно знание. И е по поръчение на Борисов. Тя се държи брутално, на всички въпроси отговаря с мълчание. ГЕРБ работи в общината с изпреварваща информация, а ние работим в затъмнение. Иначе се правят неща: метро - то тече, булеварди – те на вълни, тротоари – те се разпадат. Така става, когато се платят 100 единици и 60 от тях бъдат откраднати.

Със създаването на такава мрежа от интереси и дебел пласт от опортюнизъм, трудно може да се очаква ГЕРБ да слезе от властта, в национален план това са стотици хиляди обвързани хора.

Точно така е. Да се вземе властта е трудно, тя трябва да се отвоюва. Гражданите срещу властта.

Здравната криза онагледи обърканост, противоречивост и безпринципност на управлението.

Проба-грешка, прехвърляне на отговорности, противоречия в заповеди. По принцип хората се страхуват от промени, но ние сме стигнали дъното.

Строго професионално, вие, заедно с адв. Кишкова и „Електронна национална адвоктска платформа за сътрудничество“, внесохте в Министерския съвет предложение за промени в НПК и НК. Каква е идеята ви и какво очаквате да се случи?

Вижда се, че отдавна правосъдието е изместено в медиите. Не може обвиняемият да бъде унижаван публично, да бъдат изнасяни информации от личния му живот.

Това навсякъде се нарича публичен донос.

Публичен донос, публичен линч, публично правосъдие, омаскаряване. А имаме презумпция за невиновност. Ако човек се окаже невинен? Пък дори да е виновен, защо трябва да се ровим в бельото му? Законът и сега забранява да се разгласява следствена тайна. И понеже някои хора не разбират това, ние с адв. Кишкова и сдружението подобрихме текстовете, така че да е казано ясно. И разписахме, че разгласяване на материали от разследването е допустимо, само ако това ще обслужва едно обективно и всестранно разследване.  Ако прокурори и разследващи органи извършат престъпление в това отношение, следва да понесат по-тежка от сега предвидената отговорност, а именно - лишаване от свобода от една до шест години.

Не правите ли тест на правителството, с внасянето на предложението в Министерския съвет?

Да, можехме да го внесем и по друг начин. Но нека чуем Борисов и министрите му каква позиция ще заемат. Предлагам им нещо наготово и безплатно.

 

Разговора води Емил Янев

Методи Лалов, бивш председател на Софийски районен съд, общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) от „Демократична България“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във