Банкеръ Daily

Позиции

КЕВР вдига цената на тока в полза на топлофикациите

Георги Ангелов, Фейсбук

 

Може би ще ви шокирам, но всъщност в момента по формула и по икономическа логика цените на тока за домакинствата трябва леко да намалеят. Не вярвате? Ето обаче фактите:

1. Пазарната цена на тока на пазара "Ден напред" е рекордно висока, но домакинствата не са на този пазар - те се снабдяват с ток по дългосрочни и средносрочни договори с фиксирана цена. Естествено, че който има дългосрочен договор с фиксирана цена, не се влияе от дневната цена на пазара.

2. В цената на тока за домакинствата и бизнеса има включена субсидия за производителите на ток по дългосрочни договори (т. нар. такса "Задължение към обществото"). В момента обаче пазарната цена на тока е много по-висока от цената по дългосрочните договори, така че субсидията трябва да отпадне, съответно - такса "Задължение към обществото" също трябва да изчезне (поне докато цените "Ден напред" са толкова високи).

3. В момента пазарната цена е два пъти по-висока от фиксираната цена по дългосрочните договори, по която НЕК купува ток от американските ТЕЦ-ове и от повечето ВЕИ. Ако НЕК бяха умни, щяха да натоварят докрай американските централи, да купуват на цена от 260-300 лева на мегават и да продават на пазара на двойно по-висока цена, реализирайки огромна печалба по дългосрочните договори. Тази печалба трябва да се върне обратно на потребителите под формата на отрицателна такса "Задължение към обществото". Американските централи обаче продължават да работят на минимална мощност, а НЕК пропуска да реализира печалби от стотици милиони.

4. В момента цените на въглеродните квоти са рекордно високи - България продава тези квоти и реализира милиардни приходи, които влизат във фонд "Сигурност на електроенергийната система" (СЕС). По оценка на КЕВР, в този фонд се очакват около 2 милиарда лева приходи от квоти, които ЕС позволява да бъдат използвани за компенсиране на потребителите.

5. В същия фонд СЕС влиза и 5-процентната такса от всички производители на ток, която - заради повишените цени - носи много повече приходи от преди.

6. Има само един компонент, който дърпа цените нагоре и това са мрежовите такси, т.е. таксите за ползване на кабелите високо, средно и ниско напрежение (ЕСО и ЕРП). Тези такси трябва да се вдигнат, защото ЕСО и ЕРП купуват скъп ток за технологичните си разходи от пазара "Ден напред". Размерите на тези мрежови такси обаче не са толкова високи, че да "изядат" намаленията, идващи от реализирането на по-горните точки.

Така че по формула и по икономическа логика, цената на тока за домакинствата не само не трябва да расте, а дори леко да намалее.

Тогава защо КЕВР предлага поскъпване на тока? Защото КЕВР иска да вземе повече пари от потребителите и с тях да субсидира парното чрез премиите за т. нар. когенерация. Така че няма нищо пазарно в предложението за вдигане на цената на тока, то е израз на желанието за кроссубсидиране на цената на парното.

Значи, токът леко трябва да поевтинее, а парното да поскъпне - заради скъпия газ. Но, както съм отбелязвал многократно, производителите на ток в момента реализират свръхпечалби, десетки пъти по-високи от нормалните (свръхпечалбите са поне 2 милиарда лева за деветте месеца на 2021 година). Тези свръхпечалби влизат в държавния бюджет под една или друга форма - данъци, такси, дивиденти и др. С част от тези средства може да се компенсират топлофикациите за скъпия газ, така че да не се налага цените на парното и газа за домакинствата също да бъдат увеличавани. 

Реално, КЕВР трябва да вземе ценово решение за тока, но без да субсидира парното. Съответно - токът леко ще поевтинее, а правителството може да използва част от свръхпечалбите, за да запази цената на парното (по същия начин, както се попомага бизнесът със 110 лева на мегават час). Не е толкова сложно, просто е необходима елементарна координация между институциите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във