Банкеръ Daily

Позиции

Как да си кажем ЧНГ без некачествен ремонт в София?

Снимка: Ivan Bregov
S 250 23aca047 3b00 4ab5 8988 84586febca17

Колко по-критични трябва да станат софиянци, за да принудят Столичната община да си върши работата? И необходимо ли е след всяко сменено паве и ново колче на "Графа" да се сипят карикатури и клетви във Фейсбук, та да се сети градската управа, че освен проекти за разпределяне, трябва и контрол върху изпълнението им? Защото без него стигаме до болка познатата ни стара схема - плащаме за строителство, плащаме за ремонт, за ремонт на ремонта и след това за съпътстващите щети. 

Е, след скандалите заради ремонтите на големи столични улици, дойде ред и на входа на Княжеската градина. Потребители в социалните мрежи съобщиха, че след премахването на загражденията около новата метростанция на Орлов мост той е в безобразно състояние. Извивките на възстановените алеи не отговарят на оригиналната им линия и се разминават сериозно с радиуса на съществуващите неремонтирани алеи. Снадките на старите и новите алеи пък са изпълнени по безобразен начин, с ъгли и чупки, които нарушават автентичната геометрия на парковото пространство. Най-сериозният проблем обаче е, че на мястото на масивните гранитни бордюри, с които са обрамчени останалите алеи в Княжеската градина, са поставени евтини, бетонни, с широчина 8 сантиметра. Оригиналните бордюри допреди 2-3 дена бяха струпани на строителната площадка, а сега са извозени. Големият въпрос е, ако те все още продължават да бъдат собственост на Столичната община, какви са плановете й за по-нататъшното им използване? А ако не са, кой  и къде ги завлече?

По този повод един потребител във Фейсбук - Иван Брегов, се обърна към общинските съветници Борис Бонев и Методи Лалов с въпроса какви действия ще предприеме общината. "В периода 1945-1990 г. са правени две основни реконструкции по Канала, никой и не помисля да изхвърли гранита...Изпитвам безпомощен гняв и срам пред историята и естетиката, подготвени за изхвърляне или препродажба", казва той. 

Преди изборите кметицата Йорданка Фандъкова твърдеше, че голямото й предимство пред останалите кандидати е, че ще предприеме нормативни промени, които да ограничат презастрояването и по категоричен начин ще защити зелените площи. За целта ще оказва ефективен и строг контрол върху строителството. „Безкомпромисна съм със санкциите за некачествено строителство, но те не са достатъчни. Настоявам проектанти, надзори и строителни фирми да носят професионална отговорност при некачествена работа“, сипеше обещания тя. 

Но лисата на стил, а вероятно и на достатъчно подготвени кадри, които знаят как се подобрява градска среда, са очевидни. Тъжното е, че от всички информационни канали ни облъчват, че ремонтите са за хора с вкус, пък критиците сме дребнави маргинали. И това при положение, че всички примери за некачествени ремонти в медиите са от центъра на София. Тротоарите в повечето софийски квартали са разбити, възстановяването им се извършва през пръсти, с подръчни материали и приличат повече на окопи, отколкото на част от градската среда. На всичко отгоре, когато при ремонтите се махат плочките, после не се връщат, а се асфалтира. По-грозно и тъпо е, ама е по-лесно и евтино.

Големият ни софийски проблем не са парите - пари има. Финансирането на капиталовата програма на София винаги е едно от най-големите пера в градския бюджет. Причината София често да осъмва в трагичен вид е, че още не сме измислили работещ начин да убедим общината, че трябва да си върши работата - качествено, а не като с ремонтите. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във