Банкеръ Weekly

Позиции

Извънредното положение приключи, но хаосът продължава

Дано не дойде нещо "необичайно" и "непознато" отново да ни заключи по домовете

S 250 1960ea38 44c6 4586 9b17 d7b38ae505b7

Доживяхме края на доброволните домашни "арести". Законът за мерките и действията по време на извънредното положение бе сменен с нов, от който на практика отпадна само словосъчетанието "извънредно положение". Повечето от мерките остават в сила поне още два месеца, но дали това е най-притеснителното?

Остава и усещането, че експериментите на властта продължават, а в ролята на опитни мишки отново сме ние - населението.

На 12 май, в продължение на цял работен ден, народните представители се потиха с ремонта на Закона за здравето. Задачата им изглеждаше непосилна - хем нормативният акт да утоли всенародната жажда за свобода, хем наложените ограничения да продължат някак си по старому. Приетите изменения повлякоха крак на промени и в редица други закони, за да бъдат накрая всички доволни.

Ясни критерии, ама друг път

Занапред кабинетът ще може да обявява извънредна епидемична обстановка на територията на страната или в отделни райони по предложение на министъра на здравеопазването и при осем "ясни" критерия. Това на практика означава, че вече няма да е необходимо одобрението на Народното събрание.

Идеята за критериите е на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и сред тях фигурират мъгляви определения като "необичайни или непознати механизми за предаване на заболяването", "сериозна опасност за общественото здраве", "наличие на заразени медицински лица от дадено инфекциозно заболяване".

Как обаче ще се определя какво е "необичайно" и "непознато" и как точно една опасност ще  се окачествява като сериозна или несериозна - така и не се разбра. Необяснимо остана и по силата на каква логика епидемиологината обстановка би се нажежила, ако 10-15 доктори легнат заради някакво инфекциозно заболяване?.

След като всичките тези въпросителни предизвика полемика в пленарната зала, Дариткова се оправда, че критериите са взети от документ на Световната здравна организация от 2005 година. Явно според нея за изминалите 15 години нищо не се е променило и щом цяла световна организация го казва, никакви съмнения не трябва да има.

Театърът продължава

Проблемите не приключват до тук. Министърът на здравеопазването ще може да разпорежда и да налага задължителна изолация на болните от коронавирус в болници или при домашни условия, както и карантина на контактни лица и хора, влезли в България от други страни. Неговите актове и тези на Министерския съвет ще подлежат на обжалване, но това няма да спира тяхното изпълнение.

Така бе досега - по изключение, докато трае извънредното положение. Е, вече не сме в подобна ситуация, но ролята на парламента пак може да бъде пренебрегната. След като не само той ще може да затваря градове и да забранява предвижването. 

А иначе глобите за нарушаване на противоепидемичните мерки остават. При все че, съдейки по потока от хора по централните градски улици и по градинките и парковете, те не са стреснали особено никого. Но този театър "с маски - без маски" ще продължим да го играем. 

Остават "стимулите"

Разбира се, няма как да бъдат подминати и "благата", произтичащи от новия закон. С тяхна помощ например българското Черноморие ще цъфне и ще върже след кризата. Ваучери за почивки, евтини чадъри, субсидирани чартърни полети за чуждестранни туристи... Красота!. 

Засега не се знае кой и как ще раздава тези ваучери и на каква стойност ще са, ама има време да се изяснят и тези неща. Ще се изясни сигурно и какво правим като се юрнем сега всички към морето и броят на заразените вземе та скочи? На този етап е сигурно едно - отидем ли на почивка в Гърция или Турция, ни чака карантина. Може би защото там нямат мерки, здравен министър или просто в Китен и Лозенец хигиената е на ниво и вируси не виреят.

Друга облага, която трябва да приветстваме, е че вече не 30, а 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов стаж. Щеше да е още по-хубаво, ако неплатеният отпуск пълнеше и джобовете, та да ходим по 60 дни на нашето Черноморие. Защото, както каза зам.-председателят на парламента Валери Симеонов, не може на разчитаме само на ваучерите, с неизвестна засега стойност., а ще трябва да се бръкнем и да си платим хотела и това-онова

Прави са експертите - след края на извънредното положение животът вече няма да е същия.

Няма такъв сюжет

Хубаво е, че отварят кината, обаче по-трагикомичен филм от този, който гледаме вече два месеца, здраве му кажи.

Разхлабването на част от мерките ни докосна по слабите места - забавленията, почивките  и жаждата ни за култура. Всъщност по-силно от последното май се оказа жаждата ни за село, но това е друга тема. По-важен е въпросът с парите. Дето се казва, тя и културата пари иска. Та след като вече се сещаме да казваме на премиера "благодаря", сега чакаме всички хубави неща, дето се случват след извънредното положение, да бъдат подплатени и финансово .

За беда, дори когато правата ни са ограничени и сме загубили работата си, това не ни гарантира, че ще се опазим от вируса. Дали пък там някъде не се крие причината някои да го ударят през просото? Извънредно положение ли? Все едно никога не го е имало. Мерки ли? Къде са? Усещат се само в празните джобове. Но и това не е фатално. 

Оруел би завидял на този сюжет. Но и самият той би се объркал. Постоянно ни се внушава, че сме победители в някаква война. Властта ни спасява от собствените си грешки. Вече не знаем и къде са истинските опасности. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във