Банкеръ Daily

Позиции

"Изненада" на бели покривки с избора за ВКС

Галина Захарова - първата жена на най-високия съдебен пост, предложена от всички нейни колеги и избрана с пълно единодушие от раздирания от скандали Висш съдебен съвет! Обратно на очакванията за неуспех на единствената кандидатура за председател на Върховния касационен съд (ВКС), неговата заместник-председателка и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова приключи конкурсната процедура с резултат 20:0 гласа в своя полза. Надяваме се и в обществена, защото такова чудо не е имало за три десетилетия "независима" съдебна власт. Червената лампичка свети!

Обяснението изглежда лесно - назначеното и обвързано с управлението на ГЕРБ мнозинство във ВСС си постила с ефектен заден ход за реалностите на промяната. Тъкмо преди избора управляващата коалиция декларира гръмко от парламентарната трибуна искането си за оставка на главния прокурор Иван Гешев, а ДАНС удари с лишаване от достъп до класифицирана информация предшественика му и шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. С тези ходове мнозинството във ВСС около Гешев попадна под пълна обсада, която постепенно става непробиваем. Какво по-умно от това да спазиш вековната "рецепта" за оцеляване и запазване на личното благосъстояние, позната като пребоядисване и минаване в противниковия отбор?

Кадровиците обаче можеха и малко по-добре да го изиграят, а не да се правят на разсеяни какви са ги вършили до вчера. Кадруването на бели покривки се покри с лоша слава от онова признание на бившия член на ВСС Константин Пенчев покрай скандала "Красьо Черния". И сега покривките бяха бели, но Галина Захарова се ползва с доверие сред колегите си и не е обременена с публични негативи. Въпросът е има ли все пак сделка и какво ще правим с последиците от дефицита на правосъдие? Съдете сами!

Иван Гешев взима пръв думата и зове "дебатът да не е с политическа окраска, а професионален, защото членовете на ВСС дължат това на кандидата, на себе си и на останалите си колеги".

После изразява надежда, че "ще проявим уважение към собствената си институция и към колегите магистрати, като проведем професионален дебат, а не такъв с политически характер, който да представи нашата работа в друга светлина".

Следва въпрос какво мисли кандидатката за мястото на прокуратурата, който въпрос иначе нямал отношение към решението му как да гласува, което вече се било оформило.

Следва и отговорът на Галина Захарова, според който мястото на прокуратурата - поне засега - е в съдебната система, предвид действителното и реално състояние на обществото: "В нашето общество все още не е изградена в пълна степен култура на независимост, поради което тази част – обвинителната власт, не следва да бъде изключвана от останалите елементи, формиращи съдебната власт..."

С това Гешев удря десетката и се отказва от каквито да било повече питания. Явно е узнал съкровеното - че няма да остане на улицата, ако си хвърли оставката предсрочно. И че все бял хляб ще яде оттук нататък...

Колегата му от следователската квота Стефан Петров прави същото, питайки Захарова за мястото на следствието в съдебната власт. И също случва с отговора, че драстичното ограничаване на компетентността му е било голяма грешка, която може да бъде поправена.

Въпросът на Калина Чапкънова за връщане на "древния" статут на ВСС - да не е постоянно действащ, а членовете му да се събират по веднъж седмично, също удря десетката. Галина Захарова отговаря, че е била ревностен радетел за постоянно действащ кадрови орган, но към момента не може да каже кой от двата варианта е по-добър. Според нея "този въпрос трябва да бъде дискутиран наново - с премисляне и претегляне на минусите и плюсовете."

И така до края на маратона с един състезател. Членовете на ВСС задават съвършено премерени и претеглени въпроси, а отсреща им връщат също толкова премерени и претеглени отговори. Дано да е на хайрлия, макар че чак толкоз деполитизирано единодушие и единомислие едва ли ще е на добре.  Или пък след толкова безобразия и беззакония, здравословният скептицизъм отдавна е преминал в болезнен песимизъм и просто никой не вярва дори на очите си?

Facebook logo
Бъдете с нас и във