Банкеръ Daily

Председателят на „Правосъдие за всеки“ Велислав Величков пред „БАНКЕРЪ“:

Изчистете правосъдието, а то ще изчисти всичко останало

Г-н Величков, стана известно, че кандидатурата на г-н Лозан Панов за президент се дължи на „Правосъдие за всеки“ и дори лично на вас. Променихте ли нещо в неговите планове?

Не мисля. Седмица преди моята среща с г-н Панов, навръх Денят на независимостта той заяви в интервю, че не вижда себе си в партийна дреха. По-нататък обаче той отправи остра критика към силните думи и слабите действия на президента Радев по отношение на реформите в съдебната система. В тези думи ние разпознахме възможността да говорим с г-н Панов относно номинацията му за кандидат-президент, още повече, че мандатът му като председател на ВКС приключва. Оказа се, че мислите ни съвпадат и това доведе до бързо решение от страна на г-н Панов.

Ако при президент Лозан Панов правосъдната реформа не се случи, това означава ли, че никога няма да се случи?

Много вероятно е така да стане. В парламентарно представените партии съществува естествена или изкуствено предизвикана свенливост да внесат конституционни изменения по темата. Странното е, че досега нито един президент не е използвал правомощията си да внесе подобен проект за изменение и допълнение на конституцията. Твърдя, че 90% от гражданите и 20% от юристите в България не знаят за това правомощие на държавния глава. Нито Първанов, нито Плевнелиев, нито Радев се възползваха от него.

Преди повече от година президентът Радев заяви, че има написан подобен проект.

Така е. В края на 2019 г. ние също направихме писмени предложения, но президентът Радев заяви, че няма да внесе проекта си в 44-ото Народно събрание, защото то било нестабилно. Следващите два парламента пък се разпаднаха много бързо и остава фактът, че той в три поредни парламента не внесе проекта си за конституционни промени. Ние сме убедени, че ако стане президент на републиката, г-н Панов ще използва това си правомощие. Изключително важно е държавният глава да е добър юрист.

Дали няма скрита уговорка между „Демократична България“ и Лозан Панов той да бъде издигнат от инициативен комитет, а по-късно - подкрепен по тактически съображения?

Преди да говоря с г-н Панов, той очевидно беше мислил за своята президентска кандидатура. По-интересно е, защо преди „Правосъдие за всеки“ никой не е провел този разговор с него.

Значи ли това, че сте похлопали на отворена врата?

Не знаех на каква врата похлопвам. Радостното е, че мислите ни съвпаднаха. По същото време в ДБ се обсъждаха други кандидатури, даже внесоха своя инициативна подписка в ЦИК.

Името на Лозан Панов се свързва с политиката не от седмици и месеци, а от години. Как изглежда портретът на хипотетичния президент Лозан Панов? С какви качества би изпъкнал той?

Още по време на президентските избори през 2016 г. неговото име се споменаваше в демократичния спектър. Задавал съм му този въпрос назад в годините, но той ми е отговарял, че никой не е говорил с него по темата. А се твърди, че бил отказал. Сега той смята, че посланията за върховенство на правото, за независимост на съдебната система и решителна битка с корупцията по институционалния метод, трябва да се издигнат на високо ниво и да обвържат кампаниите и за президентски, и за парламентарни избори. Три са факторите, за да се случи съдебната реформа, извън съдебната власт: парламент, правителство и президент. Ако те започнат да работят в една посока, вътрешните сили на статуквото ще бъдат лесно преодолени.

Това означава ли, че протестният сектор трябва едновременно да "разполага" с парламентарното мнозинство, с изпълнителната власт и с президент съмишленик?

Именно. Това включва демократичната общност: ДБ, част от ИБГНИ, хора около новия проект „Продължаваме промяната“, макар че те декларативно заявиха подкрепата си за президента Радев. И голяма група от негласуващите граждани центъра - дясно, които на президентски избори не намират своя кандидат.

Вчера в „СТУДИО БАНКЕРЪ“ г-н Асен Василев каза, че г-н Панов е прекрасен, но за главен прокурор. И добави, че лично той ще гласува за президента Радев. Това не е ли достатъчно ясно послание към цялата общност около ПП?

Асен Василев и Кирил Петков са ми много симпатични и искам да си поговоря с тях за онази област, която изобщо не разбират. Те са много добри в икономиката, финансите и течовете. Но, ще им откраднат парите и дори няма да разберат какво да правят, защото нищо не разбират от съдебната система. Нека ги попитам те ли ще сключат трудовия договор на г-н Панов за главен прокурор? Те наясно ли са как се излъчва главен прокурор и че това не зависи нито от правителство, нито от парламента, а от ВСС, където статуквото е железобетонно? Имат ли представа, че дори да бъде отстранен г-н Гешев, човек на честта като Лозан Панов няма как да бъде подкрепен от настоящия състав на ВСС? По същата логика аз мога да кажа, че президентът Радев е идеален за народен представител.

Възражението на господата Василев и Петков е, че не виждат г-н Панов в ролята на главнокомандващ.

Президентът е главнокомандващ само по време на война или военно положение. Дано не се стигне дотам. А и съдебната реформа не е смяна на една личност с друга... Проблемът е системен, структурен. Василев и Петков очевидно не знаят каква е структурата на прокуратура от Вишинско-Сталински тип, не познават и блатото във ВСС. Искам да се видя с тях, за да им обясня съдебната система. Не е достатъчно да препишат програмата на "Демократична България".

Само че те са свързани здраво с Румен Радев - лоялни са, задето президентът им отвори вратата за голямата политика.

Василев и Петков заявяват, че ще продължат промяната. Но не можеш да продължиш нещо, което не е започнало, и без работещ парламент, който да подкрепи промяната със закони. Засега служебното правителство само дава заявка за промяна. Ангажиментът за промяна трябва да надхвърля лоялността. Уважавам избора на тези млади политици, но нека не определят те къде ще работи г-н Лозан Панов, защото не са бюро по труда.

Институцията "Президент" не включва само познания в съдебната система. Кои са големите козове на г-н Лозан Панов за бъдещ държавен глава?

Като Мирча Кришан и краставицата - ще се върна към правосъдието. Още през 2015 г. Моника Маковей ни каза: „Изчистете правосъдието, а то ще изчисти всичко останало!“ Ако няма работеща съдебна система, каквито и заеми да се взимат, каквито и пари да дойдат от ЕС, две трети от тях ще бъдат откраднати. Трябва да запушим тръбата, а не да сменяме чешмата, от която тече. Президентът няма правомощия в образователната, здравната и социалната система. Но има правомощия в правосъдната.

Присъствието на Лозан Панов в съдебната система оставя впечатлението за изключително корав човек. Кореспондира ли това с необходимата за президентския пост консенсустност?

Г-н Панов е аристократ по дух и душа, възпитан и благочестив. Не се е чуло да повиши тон или да обиди някого. А практиката му във ВКС сочи, че има много добри административни качества и консенсустност.

Лозан Панов и Мария Касимова, която също е интелектуално попадение, не са ли по-елитарни от "общоприетото"? И у двамата няма дори молекула народнящина, която днес се харчи особено добре на политическата сергия. Дали те ще бъдат разбрани от по-широк кръг хора, които говорят на друг език?

По тази логика какви са шансовете на проф. Герджиков? Отделно, че не сме чули мнението на професора по нито един въпрос, касаещ държавното управление. Не съм сигурен също, че и образът на Румен Радев може да бъде наречен народняшки - военен, който спазва армейска дисциплина. Народняшкото го видяхме при Борисов. Целта не е да нагодим личността към котировките на пазара, защото избираме президент, а не селски кмет. Целта е да обясним колко ни е нужен човек, когото възприемат Европа и света.

Къде виждате електората на Лозан Панов?

Той търси подкрепа на хората от демократичната общност. Едва ли от зоната на ГЕРБ при г-н Панов ще дойде каквото и да е - там се цени народнящината от веселяшки тип. Чудя се дори как ще приемат проф. Герджиков...

Ако се приложи двустепенна стратегия, кой ще бъде основен опонент на Лозан Панов на първи тур?

Опоненти на първи тур са всички. Изчакваме да разберем дали ДПС ще има своя кандидатура. Ако такава кандидатура не се появи, всичко е ясно – ДПС застава зад кандидата на ГЕРБ. Тогава ще опакова стауквото и ще "изясни" основния опонент на първи тур.

От ГЕРБ заявиха, че ако проф. Герджиков не се класира за втория тур, те ще подкрепят Лозан Панов. Как ще оцените евентуалната подкрепа и на ДПС?

Това ще бъде провокация тип динена кора преди началото на кампанията.

Съществува ли вариант щабът на Лозан Панов да подкрепи проф. Герджиков срещу Румен Радев на евентуален балотаж?

По мое лично мнение - не!

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във