Банкеръ Daily

Позиции

Истината за икономиката на САЩ, която никой не казва. Втора част

Крис Хърт от Rogue Economics интервюира разследващата журналистка Номи Принс, която разкрива защо американската икономика никога повече няма да се възстанови в предишното си състояние. Тя е бивш мениджър на Уолстрийт и изоставя кариерата си, гарантираща й седемцифрена заплата, за да се отдаде на разследващата журналистика.

През последните 20 години известната и уважавана журналистка Номи Принс си е създала контакти в едни от най-големите финансови компании в Съединените щати – включително JPMorgan Chase, Bear Stearns и Goldman Sachs. Благодарение на мрежата си от източници, разполагащи с вътрешна информация от най-високите управленски нива, тя е наясно какво наистина се случва в сферата на финансовите пазари.

По думите й „нашето фрагментирано общество е на кръстопът… мнозина ще изпаднат зад борда, но малцина късметлии ще станат много по-богати, отколкото някога са си представяли, че е възможно“.


В първата част на интервюто Номи Принс споделя, че става свидетел на най-голямото преливане на богатства в историята на Америка – в размер на 150 трилиона долара, което нарича „Голямото изкривяване“.


Според Крис Хърт благодарение на споделеното от Номи Принс, човек би могъл да разбере какво да направи, за да се възползва от ситуацията и да спечели някаква част от тези 150 трилиона долара.

Според вас, Номи, в това преливане на богатства, в този „глобален преход“ има ли роля правителството на Съединените щати?

- Да, сегашната администрация е сериозно замесена, включително отговорност носят и правителствата на 136 държави. Над 90 банки също подкрепят плана за преход, включително Bank of America. И милиардери като Джеф Безос и Илон Мъск са инвестирали част от състоянието си, за да участват в него.

Какво означава всичко това за инвеститорите днес?

- Че могат да спечелят, ако инвестират в „твърди“ активи, като златото, например. Станахме свидетели на подобна ситуация през 2008 година.

Когато правителството спаси банките...

- Точно така – наливайки в тях 7.7 трилиона долара. И тогава онези хора, които направиха правилните инвестиции, спечелиха. Инвеститорите с дял в Apple през 2008 г.успяха да превърнат 1000 долара в 32 500 долара. И в момента виждаме подобна възможност. И знаете ли защо? Заради мощното печатане на пари, което доведе до огромно разминаване между „реалния свят“ и „финансовия свят“, на фона на войни и пандемии. Просто защото влошаващите се социални условия са посрещнати с масово печатане на пари. И ние още нищо не сме видели!

През последните няколко месеца станахме свидетели как конфликтите по света и недостигът на енергия в САЩ наложиха спешно да се заработи по плановете за нова енергия. Енергийната индустрия – на стойност над 2 трилиона долара – е една от най-големите, трансформирани от „Голямото изкривяване“, което сега наблюдаваме в Съединените щати.

Вижте какво се случва в Exxon-Mobil, например. Най-голямата петролна компания в света е включила трима души в борда си, които презират петрола... Това е капанът, в който мнозина ще се окажат, но тенденциите към така наречената нова енергия са неизбежни. Независимо дали ни харесват или не.

Тя ще се окаже един от най-големите „магнити“ за инвестиции. През последните 12 месеца компании на Уолстрийт са купили близо 60 милиона акции в компании за подобна нова енергия.

Това ще се окаже един от най-големите магнити за инвестиции в долари при това преливане на богатства в размер на 150 трилиона долара. Ще отбележа и че почти всяка голяма компания на Уолстрийт има акции в така наречената нова енергия.

Попаднах на компания - която предлага най-нови и авангардни технологични решения в енергийния сектор. Вече 76% от компаниите, попадащи в топ списъка Fortune 50, са клиенти на тази фирма. Нейното бързо разрастващо се портфолио от патенти й дава огромно предимство пред конкуренцията, като технологичните й решения са отличени с награди от Goldman Sachs, Световния икономически форум, CNBC и други. Наскоро и Американският конгрес вложи милиарди долари в тази авангардна технология.

Колко мислите, че ще бъде ръстът на тези акции?

- По данни на частната компания за финансови и инвестиционни консултации Motley Fool скокът може да е в десет пъти. Но като за начало, през следващите години той лесно може да се удвои или утрои.

Какво трябва да имаме предвид, за да не се заблудим да инвестираме в грешното начинание?

- Ще ви отговоря, като ви дам пример с инфраструктурата.

Говорите за пътища, мостове, канализация?

- Не. Говоря за изцяло нов вид инфраструктурни разходи – с много повече ползи за инвеститорите. Сега, докато разговаряме, Конгресът влага милиарди за огромна нова мрежа за зареждане на електромобили. Без бърза и надеждна мрежа за зареждане електромобилите не са нищо друго освен красиви украшения. Така че забравете за пътищата и мостовете – това са типичните, добре известни, дори омръзнали ни инфраструктурни инвестиции, за които многократно сме чували. Те са по-скоро шум в системата, на който трябва да се научите да не обръщате внимание. Има фирми, които са се фокусирали върху различен тип инфраструктура - със значително по-голяма полза за инвеститорите. Сред тях има компания, която не е за електромобили и не е и за зареждане на такъв тип превозни средства, но тя държи ключа, който позволява и на двете сфери да работят. И определено не говоря за компания, която е доставчик на никел или литий.

Тогава това трябва да е компания за полупроводници. Или компания, разработваща авангардни батерии?

- Нека погледнем голямата картина. Милиони хора купуват акции в компании за електромобили, за батерии. Те смятат масовото разпространение на електрическите превозни средства за неизбежно. Но това може да се окаже много рисково. Попаднах на фирма, която почти всички пропускат, когато обмислят да инвестират в индустрията за електромобили...

Но без продукта, който тази фирма произвежда, индустрията на електрическите превозни средства просто не би могла да съществува. И пак повтарям – тя не произвежда електромобили, батерии, зарядни устройства или компютърни чипове...  Наскоро издадох проучването си, озаглавено „Митът за електромобила: Скритият ключ, който ще увеличи в 23 пъти печалбите от колите на ток“. И оттам може да научите повече за типа компания, за който ви говоря – компания, осигуряваща инфраструктурните решения между електромобилите и тяхното зареждане.

- На тази графика виждате перфектната илюстрация на нарастващото търсене на електромобили през следващите години.

Номи, а как недостигът на ресурси и инфлацията, които наблюдаваме сега по света, ще влияят на тези акции, които инвестираме в инфраструктурата, за която ни говорите?

- Страхотен въпрос... акциите в електромобилите ще бъдат засегнати от инфлацията и от недостига, но акциите в инфраструктурните решения, за които ви говоря, ще издържат, независимо от обстоятелствата. И ще играят ключова роля в решаването на много от днешните проблеми при веригата за доставки.

На следващо място ще станем свидетели на огромни промени във финансовия свят, който е в обем на 23 трилиона долара. През следващите месеци централните банки по света планират да преминат към така наречения дигитален свят. И тук говоря за финансови институции като Bank of America, Chase, Citi, Wells Fargo. Предстои те да заработят, пренастройвайки се към нов тип технология – така наречения FinTech.

Какво означава това за банките и за нас?

- Начинът на функциониране на банките е на път да се промени. Те вероятно няма да предизвикат общественото подозрение, като променят табелките на клоновете си, но моите източници твърдят, Федералният резерв скоро ще „притежава“ всички банки... и вашият местен клон просто ще работи, като по лиценз на ФЕД. С други думи, банковата инфраструктура ще започне да се изгражда отначало. Много малко американци са наясно, че подобни неща се случват. Ние сме на крачка от възможността, която се случва веднъж в живота на едно поколение, да спечелим, като инвестираме в компании, изграждащи структурата, осигуряваща тази масивна промяна.

Казано по-простичко, финансовите технологии ще направят революция в старата банкова индустрия на стойност 23 трилиона долара.

Вижте графиката - през последните три години общата стойност на акциите на американските банки е паднала с 30%, а общата стойност на акциите на FinTech се е увеличила с 272 процента! Тази диаграма показва и първоначалния момент, когато започва огромното изкривяване.

Защо тази новина за промяната не е на челните страници на вестниците?

- Централните банки и компаниите от Уолстрийт искат да запазят в тайна тази трансформация. Доколкото могат, разбира се, за да избегнат паниката. Това започване отначало – така наречено нулиране ще бъде огромен шок за американските граждани, когато те разберат за него.

Ето защо бих ви препоръчала да инвестирате в компании, които изграждат моста между стария свят на банкиране и новата финансова система.

Говоря за тип фирми, като тази, която наскоро се лицензира и купи авторските права, за да изгради структура, която вероятно ще се превърне в една от първите мрежи за „стейбълкойни“ в САЩ (виртуални валути, подкрепени от активи, които стабилизират стойността им), приети от американското правителство. Това е проект, който се очаква да започне преди края на 2022 година.

Ако Ви разбирам правилно,тази фирма възнамерява да „модернизира“ финансовата система с подкрепата на правителството на Съединените щати?

- Точно така. Ето защо очаквам тази компания да стане водеща в захранването на глобалната система за плащания. Тя притежава лиценза, технологията и разполага с опитни софтуерни инженери, които да поставят началото на глобалната платежна система, която ще обработва всяка отделна валута, от всяка държава. Която ще предложи по-бързо, по-лесно и по-рентабилно решение в сравнение с всичко досега съществуващо.

Тя ще оперира с трилиони долари!

- През 2020 г. ставаше дума за малко повече от 5 трилиона долара и прогнозите бяха, че през следващите няколко години сумата ще стане по-голяма от 11 трилиона долара! Точно в такъв тип компания бих ви препоръчала да инвестирате. Финансовите й показатели са страхотни, мениджърският екип - от световна класа и разработва актив, който в близките 12 месеца може да се превърне в глобален стандарт.

Ако инвестирате в правилното начинание, може да спечелите повече, отколкото някога сте си представяли, че е възможно. Така няма да изгубите, а само ще спечелите от „Голямото изкривяване“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във