Банкеръ Daily

Позиции

Инвеститорите блаженстват в страната на чудесата

Бил Грос

Паричните стимули на централните банки и ниските лихвени проценти създават "опасна" ситуация, предупреждава основателят на "Пасифик инвестмънт мениджмънт къмпани" (ПИМКО) - Бил Грос.

В интервю за "Файненшъл таймс" Грос посочва, че инвеститорите живеят в "страната на чудесата", създадена от решението на централните банки да продължат да помпат пари в световното стопанство, въпреки че то се възстановява мощно от пандемията. Лихвените проценти, които са на исторически ниски равнища, и обилните програми за покупки на облигации, които напоследък неохотно започват да се вталяват, са отгледали финансова еуфория към всичко - от акциите до цифровите активи. Което, според Грос, е "опасно", защото лихвите изобщо не са там, където трябва да бъдат. 

Коментарите на легендарния инвеститор са сходни с призива на главния изпълнителен директор на "Дойче банк" Кристиан Севинг към централните банки от 15 ноември да започнат да затягат паричната политика като "контрамярка" срещу инфлационния взрив.

Годишната инфлация в САЩ, която вече е доста "по-гореща" от очакванията на Федералния резерв, се ускори до 6.2% през октомври - най-високата стойност за последните три десетилетия. Ценовият ръст е доста над целевите равнища и в другите световни икономики, включително и британската. Това увеличава притесненията, че централните банки ще трябва да действат по-скоро и по-агресивно отколкото са предполагали. 

Грос, който вече е пенсионер, споделя, че не вярва инфлацията да се задържи толкова висока или да се ускори още. Той обаче прогнозира, че е по-вероятно в обозримо бъдеще тя да остане над целевите 2% на Федералния резерв и на мнозинството му задгранични партньори.  

Грос пита дали големите централни банки искат или могат да затегнат отговорно монетарната политика, за да свият финансовите излишъци и да укротят инфлационния натиск, защото те създават риск да увредят пазарите, достатъчен да възпрепятства икономическото възстановяване. Той се надява Федералният резерв да започне да повишава постепенно лихвените проценти още през идната година след като прекрати програмата за покупка на дългови книжа. 

Доходността на краткосрочните правителствени облигации скочи през последните седмици, защото инвеститорите са започнали да оценяват вероятността за повишение на лихвите. Възвръщаемостта на дългосрочния дълг обаче се задържа в близост до рекордно ниските нива. Доходността на базовите десетгодишни американски държавни облигации се повиши през миналата седмица след публикуването на последните данни за инфлационния скок. Но тя остава в близост до прекалено ниските 1.6%, което показва, че много инвеститори в правителствен дълг все още смятат, че сегашния инфлационен скок е преходен. 

Грос, който в момента се занимава основно с управлението на парите на собствената си фондация, обаче все още се тревожи от дългосрочните ефекти на паричния експеримент от предишното десетилетие на ниски и дори отрицателни лихвени проценти. Както и от масивните програми за покупка на облигации, които от 2008-а досега са достигнали общо 23 трлн. щ. долара. 

За Грос продължителният период на ниски лихви нанася сериозни щети на депозитите на хората. Поради което той предупреждава, че "в някой от предстоящите дни, години или десетилетия системата ще колабира, защото капитализмът зависи от спестяванията на индивидите и от инвестициите".

Facebook logo
Бъдете с нас и във