Банкеръ Daily

Позиции

Инвестициите в канабис опровергават анализаторите

Множество прогнози и оценки обещаваха бляскаво бъдеще на бизнеса с канабис. В един от последните си анализи инвестиционната компания Cowen and Company пресмята, че секторът в САЩ ще се разрасне до 75 млрд. щ. долара към 2030-а. Заключенията в  друг един обзор са още по-оптимистични - при сегашните темпове на растеж на бранша, през 2030-а ще се продава повече канабис отколкото газирана вода. Фирмата за инвестиционни проучвания Morningstar очаква продажбите на рекреационен канабис в Щатите да отчете 25% годишен ръст с натрупване, а на медицински канабис - 15 процента.

Засега обаче реалността е много по-различна. Анализатори на канадската инвестиционна фирма Canaccord Genuity съобщиха, че индексът на книжата от сектора (където Канада е водеща сила) се е обезценил с 22% от началото на август и много канадски фирми се търгуват наполовина по-евтино от върховите им стойности през март 2019-а. Подобно е положението и в САЩ, където оценките на акциите на компаниите от сектора,произвеждащ  марихуана  са паднали  с 40-50 процента от тазгодишните върхови равнища. 

Аналогични са процесите и при регистрираните в Америка и търгувани на борсата фондове, които следят сектора. най-големият от тях - ETFMG Alternative Harvest, се е обезценил с 34% през последните 12 месеца, като 41% е бил спадът само за последните 26 седмици.

Цялата ситуация прилича поразително на шумотевицата около криптовалутите и  бляскавото  бъдеще  пред тях, което засега е по-скоро погром. Все пак, канабисът има предимството да е с по-перспективно бъдеще в дългосрочен план, прогнозира частният инвеститор с интерес към бранша - Дейвид Стивънсън. Очакванията му са подкрепени от три фактора.

На първо място, пазарът на марихуана е много разнообразен и с ясно разграничение между ободряващата и медицинската му употреба. Зад тези две разновидности има различни движещи сили. Например, Европа акцентира върху ползите на наркотика за медицината и доста компании като GW Pharmaceutical притежават планини от интелектуална собственост.

На второ място, и двата сегмента се нуждаят от утвърждаване. За медицински нужди това означава повече клинични изпитания, които да преодолеят съпротивата на регулаторните органи да тестват забранени субстанции - проблем,  който е дори още по-голям за предизвикващите еуфория наркотици. За рекреационния пазар утвърждаване означава възникване на потребителски брандове, на които клиентите имат доверие. Трябва да се има предвид, че и клиничните тестове, и развитието на маркови продукти са скъпи и изискващи много време процеси.

Накрая, идните няколко години ще бъдат доминирани от промени в регулирането. Във Великобритания пазарът е блокиран от неотстъпчиво правителство и нито една партия не е заинтересована от законодателни инициативи. Реалните действия се очаква да започнат от САЩ, където в момента промяната се случва щат по щат. Единадесет щати вече са разрешили продажбите на марихуана с психотропен ефект, а 33 щати или региони са легализирали медицинския канабис. Федералното правителство засега е по-скоро враждебно настроено към лекия наркотик, макар че и на това ниво има раздвижване.

Анализатори на "Барклейз бенк" посочват, че щатските федерални власти са напът да приемат по-адекватна политика за канабиса заради растящото му одобрение от обществеността и от щатските власти и заради очакваните значими икономически облаги. Един от двигателите на промените са данъчните приходи. Например, в хазната на щат Колорадо са постъпили 223 млн. щ. долара от данъчното облагане на сектора на марихуаната от началото на януари до края на септември 2019-а след 266 млн. долара през 2018-а. "Барклейз" констатира и "малък положителен ефект върху предлагането на общински облигации от продажбите на канабис".

В средносрочен план от тези регулаторни инициативи със сигурност ще се възползват развиващите дейност в множество щати оператори от бранша. Те по правило са с вертикална интеграция и ще спечелят от сливания и придобивания, както и от растящото търсене на пазари като Калифорния, Илинойс и Масачузетс. Едно от предимствата им е, че акците им не са скъпи в сравнение с доста по-развитите им канадски колеги.

Стивънсън препоръчва да се следи изкъсо и ръстът на продуктите от медицински канабис в Европа - от финансирането на сектора до фирмите, продаващи всичко за бизнеса  - от парници до устройства за обработка. За английските инвеститори в частност единственият риск извън големите ценови колебания е правната уредба на бизнеса и опасността вложенията им в рекреационен канабис в САЩ да се окажат противоречащи на криминалното законодателство на Острова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във