Банкеръ Daily

Отец Дионисий пред "БАНКЕРЪ":

Имаме Ковид 19, но върлува и БойКовид 19

Отец Дионисий, в края на миналата година Отровното трио се съюзи с Мая Манолова и улицата светкавично го отлъчи. Не бе ли това един добър ден за статуквото, което печели от разколите в опозицията?

Несъмнено това е така. Но Триото не беше отлъчено от протестите, то се самоотлъчи. Протестът не е напуснал площадите и улиците и се надявам и Триото да се върне там по време на втората вълна, която ще се надигне неминуемо – зимните сметки вече идват, безработицата се увеличава.

Значи Триото не е зачеркнато от улицата?

Улицата не е зачеркнала нито един български гражданин. Но когато група граждани представляват политическо формирование, те вече имат друг характер.

Китайският бизнесмен Цън Цон изрази в „Студио Банкеръ“ мнението, че не партиите трябва да яхват протестите, а обратното - ако гражданската енергия не прелее в партиен проект, тя няма да участва в задвижването на голямата политическа мелница. Все пак гражданите трябва да натоварят нова или съществуваща партия със своите изисквания.

До голяма степен има резон. Протестът също се опитва да бъде нещо китайско – дори най-малобройните присъствия на улицата показват, че китайската капка действа. Министър председателят не може да понесе, че новата година започва с искането на оставката му. Статуквото, задкулисието или дълбоката държава, както и да го наречем, непрестанно повтаря, че алтернатива протестът не е излъчил. Аз съм убеден, че алтернатива излъчва единствено властта. А народите имат своето легитимно право да излъчват власт, а не алтернатива на власт.

Но всяка власт, която народът не одобрява, трябва да бъде заменена с алтернатива.

Това може да стане, когато избори се провеждат не от същата тази власт, а от друга, в която легитимността може да бъде припозната от населението. Тогава можем да очакваме съвсем различни резултати. Щом протестът не е постигнал своята цел – оставките на премиера и най-позорното в историята Народно събрание - няма как да разчитаме на резултат, различен и алтернативен. Това са историко-политически процеси, през които нашата страна не е преминала и има да наваксва.

Оставките могат и да се случат, но достатъчни ли са те, след като партиите на статуквото ще присъстват осезателно и в следващия парламент?

Всички партии, които не са част от статуквото, ще имат проблем с влизането си в бъдещия парламент, ако изборите се правят от Борисов. Хората, които започнаха отскоро да се занимават с изборни процеси и разчитат само на застъпниците, не си дават сметка за много неща, особено в дни на пандемия. Знаем какво говори Михаил Константинов за машините, знаем коя е и фирмата, която спечели конкурса за доставката на тези машини, знаем също, че единствено председателят на комисия ще има достъп до протоколите заради здравните мерки, а от там до районните избирателни комисии. Застъпниците нямат никакво участие в процеса – там участие имат ръководителите на областните дирекции на МВР, които е ясно кому са подчинени. Знаем също, че ЦИК се ръководи от председател, избран не по легитимната процедура. Така че всичко може да функционира само и единствено в услуга на ГЕРБ.

Вероятно и на ДПС.

Не съм убеден, че ДПС ще продължи да настоява за същата форма на задкулисно управление.

"Демократична България" разгръща кампания „Ти броиш“ за засилване на гражданския контрол върху изборния процес. Как оценявате инициативата?

Разчитам на друго: президентската институция да даде указания на чуждестранните наблюдатели къде са слабите места в изборната система – това ще са първите избори с външни наблюдатели, откакто сме членове на ЕС. Всички помним чувалите с бюлетини, разнасяни от депутати и охранявани от МВР. Апелирам към държавния глава да се намеси за саниране на този процес.

Има ли улицата доверие в държавния глава?

Улицата има нужда от неговата подкрепа, но до този момент на институционално ниво не съм я усетил.

Радев се пържи и на друг огън, очевидно е, че БСП му „крои шапката“.

Процесите на „Позитано“ 20 също се управляват от вездесъщия Борисов. Вероятно той ще търси защита в президентския пост, който може и да му се случи, ако БСП излъчат кандидат, какъвто ГЕРБ представи на предишните избори.

Вече е ясно, че предстоящите избори ще бъдат правени от ГЕРБ. Как виждате квотите на народното представителство в следващия парламент, при положение, че статуквото ще търси нови „патерици“?

Възможностите са няколко. Не мога да преценя кой до каква степен би могъл да търгува със собствения си морал. Но имам една мечта: следващият парламент да започне с декларация, че ще е изключително кратък и че на президентските избори ще имаме втори парламентарен вот. Друг начин за изчегъртване на мутризацията не виждам. За да може последващият 45-ти парламент да се ангажира с нормален изборен кодекс. Саморазпускането на един парламент е доблестен акт.

Значи във вашата перспектива влиза един краткосрочен, буферен парламент, който да бъде последван от бърз втори вот. Но ако задкулисието се организира, то ще състави кабинет и изборите отново ще са в ръцете му.

Много е голяма и тази вероятност. Затова избирателите трябва да се озъртат добре – да внимават дали да си дават вота за онези, които са добре приети в трите големи електронни медии – БНТ, БТВ и НОВА.

Вие казвате, че хората са на площадите не за да излъчват политически формации, а за да отлъчват такива и да свалят ГЕРБ от властта. Това не съдържа ли възможността за нова парламентарна мимикрия на задкулисието? Не трябва ли недоволството да облече една обща дреха, с която да потърси излаз в законодателната власт?

Такива наченки имаше през лятото на миналата година, но те не можаха да покажат постоянство. Предизборно това не е възможно да се случи. Всеки политически субект си има своите идеологически особености.

Как тогава да се случи промяната, за да не получим отново подмяната?

Единство около улицата за предсрочно сваляне на този кабинет.

Смятате, че все още улицата може да свали кабинета и то при съществуващата здравна ситуация?

Хайде да не използваме здравните условия като аргумент срещу протестите. Имаме Ковид 19, но има и БойКовид 19 – този човек вече 19 години е във властта. Как да не се притесняваш  по какъв начин ще раснат децата ти. Би следвало да излезеш и да се бориш. Вярвам и ще вярвам в това.

Има ли нужда улицата от силен лидер-обединител?

Не. Животът на улицата стана като в комуна – всичко се случва с гласуване на отделни предложения. Не е възможно да припознаем една политическа партия. Ние вече 200 дни сме заедно – хора с различни политически убеждения. И това не може да бъде променено. Ако излъчим лидери, те ще бъдат подложени на репресии.

Говорим за втора вълна на гражданската енергия. Какъв е календарът на улицата сега?

Още на 13 януари от 11 ч. организираме събитие на пл. „Народно събрание“. Февруари е подходящ за радикални действия, и историята ни го показва. Право на народа е да се освободи от мафиотско-узурпаторското си управление.

Откъде идва увереността ви, че моделът може да бъде пречупен след евентуални повторни избори?

При несъстоял се нов кабинет на статуквото, президентът би могъл да назначи други областни управи на МВР, да направи ревизия на списъците в ГРАО, да се осъществи преброяването по нова методология.

Тоест, при всяко положение пречупването на модела минава през служебен кабинет на президента?

Да. Служебен кабинет на Радев или правителство, сформирано на кръгла маса или консултативен съвет за национална сигурност. Иначе протестът няма да си тръгне от „тъпоъгълния“ триъгълник на властта.

Разговора води Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във