Банкеръ Daily

Позиции

Има ли изобщо избор между закона и корупцията?

"Прокуратурата в България не работи. Факт е, че Иван Гешев за мен е абсолютно компрометиран. Вече дори на ниво Европейски съюз!" Поредният залп на премиера Кирил Петков срещу главния прокурор беше придружен с оценката, че "МВР е на страната на народа" и всеки в България "трябва да избере страна – на закона или на корупцията". Освен това Петков излъчи отново усмихнат оптимизъм: че "законността у нас се връща и вече няма хора над закона, нито пък значение чий човек си" и че "една и съща информация влиза в Европейската прокуратура, както и в българската - много е трудно да се прави скрито-покрито".

Може, но засега - дори в най-светлите управленски ракурси, промяната е само наполовина. Вътрешният министър Бойко Рашков съобщи последно, че ще ведомството ще обяви списък с разследвания, които са потънали в прокуратурата и не се знае какво се случва с тях. Сред тях са "Хемус","Осемте джуджета" и други. Общо над 100 производства с кражби на обществен ресурс за милиарди, по отношение на които прокуратурата активно безделничела.  

"С месеци или с години стоят там и ние нямаме информация дали се движат, дали се прави нещо. Или се ослушват дали няма да навредят на някой от близките на Гешев от бившите управляващи и затова държат тези преписки и дела, както е техният професионален език, на трупчета", заяви Рашков. Същите, за които вътрешният министър каза преди месец, че "може да доведат до промени в състава на някои парламентарни групи". А сега изрази очаквания "прокурори да се еманципират от Гешев, да вземат правилни процесуални решения и да поискат имунитета на тези лица". С добавката, че става въпрос за бивши министри. И с крайният извод, че "институциите са пазили бившите управляващи".

С две ръце сме "За" истината на Петков и Рашков. Но с някои разширения. Първо - към числото 100 да бъдат добавени смело няколко нули, че да покрие адекватно системния отказ от правораздаване, довел до проваляне на стотици хиляди дела в периода на прехода - плюс отказите за образуване на такива. Второ - сред пазените от институциите бивши управляващи, задължително да бъдат включени и онези - от преди цирка "Борисов", защото при него грабежът просто продължи, но на евро нива. 

Отделно от това, трябва да бъде осветена и опозицията, която винаги е била съставна част от управлението - със съответните поддържащи функции и с още по-съответните отчисления.  А най-важното разширение на понятието "управляващи" е посветено на политинженерите, които задкулисно редяха политическия ни пъзел, създавайки - в зависимост от ситуацията - все по-привлекателни (уж) управленски пейзажи.

Колкото до това кой е на страната на народа, ще предложим още по-строг критерий: който окошари задълго крадците и върне откраднатото на държавата, той да е!  

Докато чакаме от умрял писмо обаче нека се опитаме да отгатнем дали продължаването на промяната просто е трудно или е предизвестено невъзможно? С прокуратура, която непрекъснато и напоително опровергава "фалшивите новини", пускани по неин адрес от изпълнителната власт. С вътрешен министър, който зове "онзи, който не спазва закона, да бъде така добър и да не ни учи на право". И с премиер, определящ еднозначно действията и бездействията на държавното обвинение като "безобразие" и "саботаж". Този път заради слухтенето кой влиза и кой излиза от сградата на Министерския съвет, предложен от Кирил Петков за контактна точка на Европейската прокуратура - единственото обвинение, на което нормалният българин може да разчита, че ще обърне внимание на сигналите му за източване на еврофондовете...

Facebook logo
Бъдете с нас и във