Банкеръ Daily

Енергийният експерт Стефан Гамизов пред „БАНКЕРЪ“(ЧАСТ ІІ):

Илко Желязков беше прецизният прицел на „Магнитски“

В България Борисов е направил най-много за руснаците

Г-н Гамизов, в първата част от разговора ни вие заявихте, че Русия е превзела България през 2013 г. кои според вас са хората, прокарали руските енергийни интереси?

Да, таща кгата. По-късно, след инвазията в Украйна, ми стана  ясно, че това е било далеч, далеч по-сложна операция за подсигуряване на военната операция в Крим. За тях България да бъде колонизирана, в буквалния смисъл на думата, е било част от много по-голям военен стратегически план.

Как американците са допуснали това да се случи – то е в разрез със собствените им геостратегически интереси?

Големите държави имат различни степени на интереси. Ще споделя нещо, което казвам за пръв път. Помните ли посланик Джеймс Уорлик, тази екзотична фигура, която дори се снима във филми, имаше и ресторантски скандали с Волен Сидеров? Сега г-н Уорлик е съдружник в най-голямата руска адвокатска компания, която се занимава с енергетика. При диктатура като руската, дали тази фирма не е свързана по някакъв начин с диктатора?

Смятате ли, че това е съгласувано с американската администрация?

Не, но в този свят случайности няма. Към този факт мога да добавя и някои други неща, но те са доста деликатни и се отнасят за периода 2012 – 2013-та.

Но все пак Америка си гледа интересите и не би допуснала една държава  от ЕС да бъде така лесно „колонизирана“ от основния си противник.

Както виждате, накрая Америка бавно осъзна какво се случва и видяхте санкциите по закона „Магнитски“.

Уорлик ли е този американец, за когото вие намекнахте наскоро, че е на руска служба и контролира министри на Бойко Борисов?

Не мога да коментирам този въпрос.

Той ли е или има и друг американец?

Отказвам да коментирам. Това нещо не мога да го коментирам и няма да го коментирам.

Какво не доизказа актът „Магнитски“за България? Както казахте, случайни неща няма, този текст има далечен прицел и силен подтекст, какъв би могъл да бъде той?

Не бих желал да коментирам това и ще ви кажа защо. Когато става въпрос за санкции, това е много дълбока и суверенна политика на най-голямата държава в света. Мога да коментирам само един факт - прецизността на санкциите. Ако само г-н Делян Пеевски беше санкциониран, и към него беше добавен г-н Васил Божков, тези санкции нямаше да изглеждат толкова прецизни. И толкова в помощ на българското общество. Но прибавянето на г-н Илко Желязков в тях добавя в кръга на санкциите цялата група, която управляваше българските служби за сигурност в чужда полза след 2013 година. Няма да кажа нищо повече.

В коя посока води името Илко Желязков, който според вас е доста по-едра фигура, отколкото общественото мнение знае? 

Аз ви отговорих – пътеката води към 2013-а година и ви казах какво се случи през 2013-а година.

През последните десетина  години у нас имаше фасадна власт, имаше и силно задкулисие. Към коя част на задкулисието принадлежи личността Илко Желязков?

Паралелната държава, която реално управляваше държавата.

Според една от версиите, задкулисието в България се нарича Сараи и в дъното стои фигурата на Ахмед Доган. Така ли смятате и вие?

Не. Но Русия управлява задкулисно България. Г-н Доган и всички останали, получават нужната подкрепа, за да могат да бъдат силни в България, но не те са хората, които са задкулисието. Може би най-точното е, че Русия има свои „зелени човечета“, както в Крим пристигнаха двете дивизии на Главното разузнавателно управление (ГРУ). Само че в България това не са руски зелени човечета, макар че има и някои руснаци сред тях. Това са българи, които изпълняват тази служба. И която, между другото, е доста в традицията на нашата култура. Защото – да не забравяме – в нашата култура срещу много големи облаги е имало еничарски корпус. Говорейки за задкулисие, отговорът е винаги Кремъл.

Кой тогава е човекът  с главно „Ч“ на Кремъл в България? Вие казвате, че не е Бойко Борисов, че не е Ахмед Доган, но това трябва да е личност, която контролира много голям периметър?

Когато се прави такава широкомащабна хибридна военна операция, каквато е тази в България, никога не се поема риска един човек да бъде командващ операцията. Защото обезглавяването би блокирало цялата операция. Обикновено операцията е разделена на части. Различни хора отговарят за тези части и те дори могат да не се познават помежду си.

Това сме го гледали в шпионските филми. Но все пак кой е най-високопоставеният представител на руските интереси в България?

Ако трябва да съдим въз основа на факти и въз основа на официалната власт - кой е направил най-много за руснаците в България – това е Бойко Борисов. Но пак ще кажа, че това е невярно твърдение. Говорим за голяма група хора.

В тази група влизат ли онези пенсионери, които Гешев залови и каза, че били аналог на „Кеймбриджката петорка“?

Не мога да кажа какви са тези хора. Но външните белези на случката изглеждат като контролирано изгаряне на хора, които са абсолютно маловажни за основната дейност на въпросната разузнавателна служба, към която са били прикрепени.

Споменавате, че у нас процъфтява черен адвокатски бизнес, който води до умишлено губене на дела в полза на задгранични интереси. Дайте пример за такава практика.

Няма да го направя, защото ще си увелича враговете в България. Но е факт, че такъв бизнес  има. Водят се дела срещу българската държава, с цел да се узаконяват плащания. Защото, когато премине едно дело през съда, и съдът излезе с окончателно решение, държавните чиновници вдигат рамене и казват: „Ето, съдът ни осъди“. Разиграва се един театър на телевизора – как тези лошите преди нас – те са виновни за това. И изведнъж, както се случи в Женева, изчезват един милиард и двеста милиона светкавично.

Говорите за арбитража по АЕЦ“Белене“?

Да, и това не е изключение. Не съм чул България да е спечелила арбитражно дело.

Това не влиза ли в квалификацията „национално предателство“, г-н Гамизов?

Аз не боравя с такива термини, защото съм професионалист.

Как тогава тези казуси в един момент ще се придвижат към съдебната система, където ги има ясно описани в наказателни текстове?

Там си има термини – там си има термини като „шпионство“, „вредителство“ – те са в Главата „Престъпления срещу Републиката“. Специално казусът, който е свързан с АЕЦ „Белене“ в Женева, е точно такъв. И това са най-тежките престъпления по Наказателния кодекс. Да, ние можем да ги наречем „предателство“ и т.н., но те имат просто други квалификации в самия Наказателен кодекс. Съжалявам, че не се водят такива дела в България. А това се случва в енергетиката постоянно! И тези неща трябва да бъдат наричани по този начин. Защото ясно е, че ние нямаме нужните инструменти в Наказателния кодекс, които да преследват корпоративната престъпност. И заради това корпоративната престъпност в България е необезпокоявана и започна да се превръща в престъпление срещу Републиката.

Говорите за „играчите“ в схемите на голямата корупция и руските зависимости и споменавате началник на НЕК. Каква роля отреждате на „човека с пурите“, както вие наричате бившия шеф на НЕК Петър Илиев?

Всеки е невинен до момента, в който се докаже обратното. Но Петър Илиев беше човекът, който според мен оказваше огромно влияние върху определени решения на Бойко Борисов в енергетиката. Също така смятам, че Петър Илиев продължава и в момента да е нещо като втори изпълнителен директор на НЕК в сянка.

В момента, чрез действията и поведението си, НЕК създава впечатление, че едва ли не е собственост на бившия премиер.

Бойко Борисов през последните няколко години управляваше цялата държава по този начин. Ще дам пример, който отговаря на въпроса ви. Знаят ли хората колко е държавният бюджет на Съединените щати като процент от Брутния вътрешен продукт (БВП)? Сигурно е някъде 5-17%, в момента може да е 20% заради пандемията и всичките неща, които са се случили покрай нея. Българският държавен бюджет е около 43-45% от БВП. Тези 43-45% Бойко Борисов ги управляваше еднолично. Нашият БВП е някъде към 110 млрд. лева и аз не познавам такъв мениджър на корпорация в света, който да разполага в ръцете си с 47-48 млрд. лева и да си прави, каквото си иска с тях. В една голяма корпоративна структура просто не може толкова много пари да бъдат управлявани еднолично. Бойко Борисов ги управляваше еднолично – той вдигаше телефона и казваше какво да се случва с тези пари. Виждате какви милиарди са превеждане на държавна фирма „Автомагистрали“. Във всеки сектор на държавата нещата са такива. Борисов управляваше България не според Конституцията, не според лошите закони, които създаваше подчиненият му парламент, а както той си пожелаеше. Каквото пожелаеше, това се случваше. Защо ви го разказвам това ли? Защото, като човек, който отговаряше за „Чаира“, до скандал с въпросния г-н Петър Илиев, буквално избухнах и казах: „Ще унищожите централата! Ще унищожите държавни активи, които в момента най-вероятно, ако трябва да се строят отново, биха стрували между 4 и 5 милиарда“. И няма никога да забравя как Петър Илиев почервеня целият и с гняв и ярост ми отвърна: „Абе, ти не разбираш ли, че в тази държава се случват само това, което каже Бойко Борисов!“. А аз исках просто да си довършим проекта и да възстановим най-голямата хидро-помпено-акумулираща централа на Балканите, която е и в топ 20 в света. Не знам защо решиха, че тази мощност трябва да тъне в развалини. Тоест знам, но няма смисъл да го разказвам. Спомням си един разговор в самолет с много известен български олигарх – няма да го назова кой е. Аз летях за Франкфурт, той приседна при мен, и почнахме да си говорим за АЕЦ „Козлодуй“ и за прословутия проект, който е блокиран. Казах му искрено: „Вие трябва да си дадете сметка, че блокирате проект, от който АЕЦ „Козлодуй“ ще пропусне да спечели 3 млрд. лева, а може и много повече, тъй като цената на електроенергията расте. А той отвърна: „Аз говорих с Борисов за този проект и той ми каза, че тази работа няма да стане“.

Смятате ли се за политически изгнаник, както се самонарекохте?

Това е реалността. Моят бизнес в България е тотално разрушен. Присъствието ми на територията на България е абсолютно нежелано. И аз заради това живея в чужбина.

Изгнаник означава, че има опасност за живота ви в България, а не само нежелание да бъдете тук.

Този въпрос не ме интересува вече. Отмина времето да седя и да чакам години наред падишаха Борисов да благоволи да реши нещо.

 

Разговора води: Емил Янев

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във