Банкеръ Daily

Позиции

Илюзията "Blockchain"

Blockchain (блокчейн) ще направи банките неуместни и ще позволи на света "да бъде своя собствена банка". След това ще помогне на същите тези банки да спестят десетки милиарди долари годишно от ненужни вече разходи за инфраструктура, ще промени начина, по който те изпълняват транзакциите, и ще създаде нови потоци от приходи. Някои ентусиасти дори твърдят, че блокчейн ще стане по-голям от Интернет. Въпреки огромната доза ентусиазъм и дори още по-големия брой медийни публикации, технологията не успя да удовлетвори обещанията и вече има признаци, че възбудата спада.

Тази позиция, посветена на авангардната тема, публикува реномираният финансов всекидневник "Файненшъл таймс".

Блокчейн е технологията, върху която са създадени криптовалутите като Bitcoin. Тя на практика е система от база данни, която регистрира и изпълнява операциите, чрез разпределена мрежа от компютри, без да е необходима централизирана структура, която да ги проверява. В различни моменти от началото на въвеждането й преди повече от десетилетие, ентусиастите се кълняха, че блокчейн може да замени централните банки, да премахне посредниците, обработващи търговските сделки, каквито са клиринговите къщи, и да стане гръбнака на трансграничните разплащания. И това са само съновидения за банковия свят. Извън финансовия сектор надеждите бяха още по-грандиозни като на технологията се приписваше потенциал да лекува рак и да донесе мир на планетата.

Въодушевен от предимствата, финансовият сектор хвърли огромни парични суми в блокчейн, общо 1.7 млрд. годишно, показва проучване на фирмата за анализ Greenwich Associates. И въпреки това, досега, извън дивия и силно колеблив свят на криптовалутите, блокчейн има незабележимо влияние.

Германската Бундесбанк работи две години съвместно с "Дойче бьорзе" за изграждането на прототипи за основан на блокчейн сетълмент на ценни книжа. В началото на 2019-а президентът на германската централна банка - Йенс Вайдман, призна, че "реален пробив в приложението засега няма". Извън блокчейн, по-широкият свят на финансовите технологии започва да оказва реално влияние върху финансовия сектор, принуждавайки банките и другите фирми да влязат в двадесет и първи век.

Един от най-големите проблеми на блокчейн е подходът към него. Вместо да тръгнат от трудностите, които банките се опитват да преодолеят и след това да видят дали технологията е подходяща за решаването им, прекалено много проекти започват с техническото приложение в опит да уточнят как да изкарат пари от него. Днес илюзиите избледняват и около семинарите за финансовите технологии и около другите финансови конференции вече няма тълпи от желаещи да слушат.

По оценка на Мартин Уокър - директор на отдела за банки и финанси в Center for Evidence-Based Managemеnt, е налице "умора от блокчейн". Например, Digital Asset Holdings, който навремето бе смятан за водещ играч в сектора, начело с прочутия си вече бивш главен изпълнителен директор - госпожа Блайт Мастърс, отстъпва от технологията. Компанията планираше да преобрази света на разплащанията по сделки с ценни книжа, но се отдръпна от блокчейн. Вместо това усилията се насочиха към "интелигентните контракти" - форма на компютърно програмирана дейност, която не изисква използването на блокчейн. 

Digital Asset Holdings вече говори за "технология на разпределените регистри" (DLT), а не за блокчейн. Двата термина често се употребяват като синоними, но Колин Плат - независим консултант по криптовалути и DLT, който навремето е работил по блокчейн проекти във френската банкова група "БНП Париба", обръща внимание на съществената разлика. При блокчейн всеки в мрежата може да види всичките транзакции, докато с DLT това не е необходимо. Блат не вижда особено голямо поле за употреба на блокчейн в света на финансите, дори в т. нар. позволен блокчейн, при който броят на страните, които имат право на достъп до мрежата, е ограничен. DLT обаче може да се използва в някои ниши, например за лихвени суапови контракти и за други финансови производни, защото те нямат точно определен и единствен търговски център. Все пак, Блат предупреждава, че нови инструменти няма да навлязат бързо и едва ли ще разтърсят света.

Засега DLT тепърва трябва да се утвърждава като високотехнологичен заместител на множество финансови транзакции. Що се отнася до блокчейн, дори той да бъде използван за изпълнението на някои банкови операции, може да се намери по-бърз, по-евтин и по-ефикасен начин вместо него.

Или, както заключава господин Уокър, "въпросът не е какво липсва на технологията, а какъв точно инструмент е необходим за решаването на проблема".

Facebook logo
Бъдете с нас и във