Банкеръ Daily

Румен Гълъбинов:

Икономическото възстановяване през 2021 г. няма да бъде достатъчно

Очаква се българската икономика да се възползва от нарастване на външното търсене и износа през тази година, което ще бъде подкрепено от най-важните външно-търговски партньори на България в ЕС. Но възстановяването няма да бъде гладко и равностойно, защото за някои сектори 2021 г. започна с ново затваряне - на ресторанти, хотели, молове и други търговски обекти.

Най-важното обаче е антикризисните мерки да продължат, въпреки че икономиката като цяло ще се възстановява с различна степен в отделните сектори.

Междувременно инфлацията в България се очаква да се ускори през втората половина на 2021 година. В същото време инвестициите в страната ще бъдат по-малко от предишните години. Публичните инвестиции обикновено се забавят около изборите, а частните инвеститори също ще изчакат да видят какъв ще бъде изходът от тях. През 2021 г. не се очаква да стартират големи проекти от частни инвеститори. Няма перспектива и проектите, финансирани от Европейския фонд за възстановяване, да стартират скоро, въпреки че би било полезно да се подпомогне възстановяването чрез бързото стартиране на такива проекти.

Като цяло, икономическото възстановяване през 2021 г. няма да бъде достатъчно, за да се върнем на нивата отпреди кризата в рамките на една година. Ако текущите тенденции се запазят, някъде в началото на 2022 г. България може да достигне пълно възстановяване от кризата поне на макроикономическо ниво.

Но за някои сектори това ще отнеме повече време. Международният туризъм, например вероятно ще се възстанови бавно, въпреки че ваксините ще помогнат за преодоляване на страха от пътуване в чужбина. За съжаление международните вериги за доставки също не са напълно възстановени. Транспортният сектор се очертава като големия губещ в кризата.

Очаква се както износът, така и потреблението да допринесат положително за разрастването на българската икономика през следващите две години.

В същото време през 2020 г. България се присъедини към обменния курс Механизъм (ERM2) и това се очаква да тласне страната към по-нататъшни реформи, които да осигурят стабилността на финансовия сектор.

Очаква се възстановяването на България да бъде подкрепено от значителни европейски фондове по различни програми от Многогодишната рамка за финансиране на ЕС за 2021-2027 г., както и от допълнителни схеми за подпомагане от ЕС, като Механизма за възстановяване и устойчивост. 

България може да получи еврофондове на обща стойност близо 30 млрд. евро между 2021 и 2027 година.

Според ОИСР, след свиване с 4.2% през 2020 г., БВП на България се очаква да се възстанови с 3.8% през 2021 г. и с 4.4% през 2022-ра. БВП ще се върне на предпандемичното си ниво в края на 2021 година.

Възобновяването на икономиката ще създаде нова сила в търсенето на домакинствата и в бизнес инвестициите, които ще заменят държавните разходи като основен двигател на растежа. Икономическото възстановяване ще се отрази в постепенни подобрения на пазара на труда.

В заключение, възстановяването ще е бавно, въпреки очакваното ускоряване на икономическата активност.

През тази и следващата година перспективите остават силно несигурни и растежът може да бъде по-слаб от предвидения, ако пандемията отнеме повече време, а условията на външното финансиране се затруднят или геополитическото напрежение в района ескалира. 

Румен Гълъбинов, икономист

(Редакцията на "БАНКЕРЪ" не се ангажира с позицията на автора)

Facebook logo
Бъдете с нас и във