Банкеръ Weekly

Искрен Веселинов, заместник-председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", пред в. "БАНКЕРЪ"

Икономически кръгове атакуват Патриотите


"В момента ДПС е четвърта политическа сила, в изолация е. И всички разрешени, и неразрешени способи ще бъдат включени, за да бъдат очернени тези, които ги изместиха от доходоносното за тях място."

"Работим много сериозно и по изменения в Гражданскопроцесуалния кодекс, които да отговорят на проблемите на потребителите, както и на жертвите на частните съдебни изпълнители."


 

Г-н Веселинов, фалстарт ли е за кабинета "нацисткият" скандал, който избухна миналата седмица?

- Не, но това е един сериозен опит на определени кръгове, които са останали извън управлението, да саботират и да намалят подкрепата за кабинета. Да не забравяме, че вече втори мандат тези кръгове, предимно свързани с ДПС - икономически, медийни и политически, са извън властта. И чувствително страдат от това. Така че подобна атака беше очаквана. Тя е с изключително измислен повод като съдържание, но това не пречи да бъде мащабна и да създава впечатление за някакво напрежение в управлението.

Не мислите ли, че ДПС само се възползва от ситуацията, защото скандалната снимка на напусналия заместник-министър Павел Тенев беше извадена от червен депутат?

- Тези икономически кръгове си имат своите представители и в двете политически партии. И съвсем логично беше да не излезе от ДПС, за да има по-голям ефект и да не се обяснява с противопоставянето и омразата, която кръговете в ДПС питаят към Патриотите. Нека да не забравяме, че ДПС е колкото политическа, толкова и икономическа структура, която паразитира върху един етнически вот, върху една етническа общност, която ограбва и държи в нищета. Така че интересите им са колкото политически, толкова и икономически. Те са свикнали да правят от парите политика, от политиката - пари, и така да въртят своето "колело на успеха".  

Те обаче няма да ви оставят на мира, независимо колко ще изкара това правителство. И при всяка погрешна стъпка от страна на Патриотите ще възникват скандали.

- Сигурен съм. Както е известно, и икономическата, и медийната, и политическата мощ се натрупаха на базата на това, че тази партия беше балансьор в продължение на четвърт век в българския парламент. Тя накланяше везните наляво или надясно. Тя даряваше този или онзи с управлението и винаги получаваше своето. В момента ДПС е четвърта политическа сила, в изолация е. И всички разрешени, и неразрешени способи ще бъдат включени, за да бъдат очернени тези, които ги изместиха от доходоносното за тях място и които се опитват да преустроят малко или много нещата в държавата така, че да се случват в полза на хората, а не на различни групировки.

Разклатен ли е столът на вицепремиера Валери Симеонов и той самият не помогна ли за разгарянето на скандала?

- Господин Симеонов е с по-особен характер. Действително, той реагира така, чистосърдечно, но не съвсем "по устав". И може би наистина по някакъв начин е способствал. Може би от самото начало трябваше да се излезе и да се заяви, че всички тези случаи, за които има опити да бъдат представени като някаква фашистка идеология, са съвсем невинни - имитации, дори окарикатуряване на този вид поведение. Извадени са от личните страници на хората и имат форма, но нямат съдържание. В това отношение може би имаше подценяване на мощността на атаката и на това докъде ще стигнат архитектите й. Един вестник си позволи да измисли някакъв разговор с г-н Симеонов, по-скоро да измисли думи от този разговор, което ескалира напрежението. Очевидно това ще бъде обеца на ухото на всички да не подценяваме такива ситуации, а да се отнасяме сериозно и да реагираме бързо.

Притеснява ли Ви липсата на законопроекти в парламента, включително и от Министерския съвет, и това въртене на празни обороти?

- Парламентът не върти на празни обороти. Това е впечатлението, което опозицията иска да създаде. Всъщност от миналата седмица ние имаме действащи парламентарни комисии. Всяка от групите е подготвила някакъв обем от законопроекти, включително и нашата, чието внасяне ще започне от тази седмица, за да се гледат в комисиите. Да не забравяме обаче, че докато опозиционните групи доста лесно могат да измислят законопроект, който е приятен за хората и е добра пропагандна стъпка, при нас - като част от управлението, подобни законопроекти минават през поне едно съгласуване с ресорните министри, обсъждане, за да се огледат от всяка гледна точка. Първо, за да бъдат ефективни. И второ, да не причинят някакви странични ефекти, които ние като депутати невинаги можем да преценим. Ето защо процедурата е малко по-бавна, но затова пък законопроектите ще са по-качествени.

Все пак основният източник на законопроекти е правителството. И всеки един проект трябва да стои един месец на сайта на Министерския съвет, за да може обществеността да се запознае и да отправи своите критики и препоръки към него. Законодателно правителството ще започне да работи пълноценно вероятно след около две седмици.

Ще посочите ли първите законопроекти, които ще внесат "Обединените патриоти"?

- В момента ние сме се концентрирали и основно работим в сферата на националната сигурност и вероизповеданията. Знаете, че в предишния мандат внесохме предложения за криминализиране на проповядването на радикален ислям, както и на действията на тези, които подстрекават или склоняват чрез облаги или насилие към носенето на бурки. Това ще бъде един от първите законопроекти, които ще внесем. Както и промените в Закона за вероизповеданията за прекратяване на зависимостта на някои от тях от външно финансиране. Тоест ще искаме забрана на външното финансиране на някои от вероизповеданията. Работим много сериозно и по изменения в Гражданскопроцесуалния кодекс, които да отговорят на проблемите на потребителите, както и на жертвите на частните съдебни изпълнители. Това са неща, които в предишния парламент също бяхме разработили и внесли. Сега, буквално в първите дни на това Народно събрание, омбудсманът Мая Манолова внесе почти същите предложения. Но ние имаме по-амбициозна задача за по-цялостен ремонт на ГПК, включително и връщане на третата инстанция. Защото в момента ВКС гледа не повече от 5% от жалбите, които стигат до него, поради едни доста изкуствени правила, ограничаващи допустимостта на дела. Това е нашият близък хоризонт като законодателна инициатива.

Приоритет номер едно на сегашното правителство са доходите на хората, но работодателите вече скочиха срещу повишаването на минималната работна заплата...

- Само да отбележа, че ние като народни представители от парламентарната група на "Обединени патриоти" ще започнем такива законодателни инициативи, които са част от договорените приоритети на управлението. А от изпълнителната власт очакваме да ги реализира така, че да бъдат наистина обезпечени като подкрепа и качество на изработката. В това отношение всички предложения, свързани с вдигането на пенсиите, с увеличаването на минималната работна заплата, ще излязат от правителството и ще срещнат нашата подкрепа, тъй като това е обща договорена политика. Не смятам, че трябва да се отказваме от вдигането на минималната работна заплата. Това решение беше съборено в съда по чисто процедурни причини. Няма за момента друг измислен инструмент, който да гарантира повишаването поне на минималните доходи. В това отношение смятам, че не трябва да отстъпваме. Работодателите предлагат една схема, синдикатите - друга. И в този спор ние не искаме ощетеният да бъде работникът, служителят. Искаме вдигането на доходите да бъде по този проект, който сме заложили в програмата.

Ще свърши ли нещо временната комисия, сформирана от парламента, за неизплатените заплати на работниците?

- Аз не съм в тази комисия. Но има много проблеми, включително в моя район. В момента е затворена русенската корабостроителница и работниците не са получавали заплати пет месеца поради действията на един частен съдебен изпълнител във връзка с вземанията на КТБ. Има множество прецеденти, които е необходимо да бъдат обобщени и на които да се намерят законодателните решения. Всъщност най-уязвимият в тези трудови взаимоотношения е работникът, който продава работната си сила. Той трябва да бъде защитен по най-подходящия начин. Това е идеята и има поле за подобни законодателни предложения. Очаквам комисията да ги изработи и предложи.

А какво очаквате да се реши на свикания при президента другата седмица Консултативен съвет по национална сигурност?

- Мисля, че този съвет е важен и е необходимо да изработи обща позиция на всички политически сили, респ. на държавата, за ситуацията най-вече в региона, за противодействие на тероризма и ислямската заплаха, която се надига от юг, както и за овладяването на бежанските потоци, които - за щастие, сега са овладени или по-скоро за стабилизиране на тази ситуация. Това са сферите, в които трябва да се търси консенсус. Заиграване и политизиране на проблемите не бива да има.  

 

Искрен Веселинов е роден на 14 март 1972-а в Русе. По образование е строителен инженер и юрист. Бил е дългогодишен общински съветник в Русе от листата на ВМРО-БНД. Заместник-председател на партията. Депутат в 43-ото Народно събрание от Патриотичния фронт и в 44-ия парламент от "Обединени патриоти". Член на Комисиите по енергетика и регионално развитие, благоустройство и местно самоуправление.

Facebook logo
Бъдете с нас и във