Банкеръ Daily

Позиции

Игра на шикалки с държавните финанси

„Краят на историята и последният човек”. Това е забележителна книга на Франсис Фукуяма. С добър анализ и, за съжаление, с лошо прогнозиране.

Сега в България вероятно може да се напише книга със заглавие: „Краят на икономиката и финансите”. Последните мерки на правителството за борба с инфлацията намекват, че оттук нататък всичко ще е политика, а изконните постулати все повече ще прашасват необезпокоявани от търсене на здрава икономическа логика. Което би вдигнало веждите на Фукуяма.

Очевидно е„ че ако получаваш 20 хил. лв. на месец нямаш нужда от вдигане на данъчните облекчения за деца, от получаването на 25 ст на литър бензин, хляб без ДДС, парно с 9% ДДС и т.н.

Не може всички да получават еднакво, независимо имат ли нужда или не. Това е още една причина, обясняваща защо антикризисните мерки са слаби, освен инфлацията, която ще напомпат, коментира икономистът Георги Кадиев, бивш зам. финансов министър.

Думите на Кадиев са повод за едно изненадващо обобщение. Не само за управляващите, но и за синдикатите и за редица браншове - че решенията вече са лишени от икономическа логика. Няма науки като „икономика” и „финанси”. Всичко е само политика и котерийни интереси.

При Бойко политиката се икономизира.

При Кирчо икономиката се политизира.

Любимата „спекула” на социалистите

Лидерката на БСП напълно забравя, че е вицепремиер и министър ни икономиката, и да говори за спекула в пазарна икономика с "30-годишен стаж" е меко казано неуместно. Спекула имало при олиото, при хляба..., при всяка стока, на която цената расте.

Твърдо и категорично сме решили държавата да се бори със спекулата, заяви Корнелия Нинова по повод истерията около поскъпването на олиото. Тя даде пример с магазин, в който то било доставено с включен ДДС на цена от 2.99 лева, а се продавало за 5.99 лева.

Нарастването на цената на хляба е спекула, суфлира и министърът на земеделието - съпартиецът й Иван Иванов. А той ли не знае, че според неофициална информация 90% от производителите на хляб „седят на сянка”? И ако не поскъпват суровините и горивата, т.е. себестойността на продукцията им, те едва ли биха рискували да се осветят. Спекула има само при дефицит на дадена стока, пък бил той и режисиран с цел да вдигане на цената, а в държава, в която храним гълъбите с хляб, и добиваме зърно 3-4 пъти над потребностите тя не може да съществува.

Вдигат  ДДС на виното и бирата, ужас!

Как може да бъде вдигнато ДДС на продукт, чието ДДС не е било намалявано? 

ДДС за бирата и виното беше намалено САМО за ресторантьорите, но никога за продажбите в търговската мрежа. Така че хълцащите от вълнение репортерки, които ви облъчват с информацията  "Удрят бирата и виното", могат да се успокоят. За ресторантьорите Борисов направи специален жест, свивайки косвения налог от 20 на 9%, но всички видяхме, че това не даде желания ефект. 

То цялата идея да се диференцират ставки под натиска на една или друга обществена група е тъпа. Само като си зададе въпроса какво е инфлацията и как се ограничава, човек разбира колко безумна е идеята за диференцирани ставки по ДДС за определени стоки. Така антиинфлационна политика не се прави. Това го казва не само членът на Фискалния съвет Любомир Дацов.

Ръстът на доходите да изпреварва инфлацията

Е, тук вече идва моментът за скубане на коси като в индийски сериал. 

Цитираме отново Дацов: „Не трябва да има автоматична индексация на доходи и е нужен поне 6-месечен времеви лаг, преди да бъде направена частична компенсация. Инфлация се забеляза още септември миналата година, правенето на дефицити, неспестяването на инфлационните приходи само я подпомагат”.

Нинова обаче си знае своето."Европейската комисия потвърди правилността на икономическата и социалната политика на България и антикризисния план. Комисията препоръча да продължим целенасочената подкрепа за домакинствата и фирмите заради високите енергийни цени и да осигурим бюджетни средства за енергийна сигурност", оповести тя тези дни. По думите й "коментарите, че мерките ще увеличат инфлацията и ще задълбочат проблемите, не са верни".

Логиката на „бакшиша”

Появи се  хубав лаф: „Положението на България е толкова сложно, че дори и таксиджиите нямат рецепта как да се оправи”. Но това не им пречи да искат. Те всичките са ЕТ, изкуствено нерегистрирани по ДДС, а на патентен данък. Столичната община им разреши вдигане на цените и им намали годишния патентен данък (анти-ковид мярка) от 900 лв. на 300 лв. годишно, т.е. 1 лев данък на ден. Сега настояват и за намаляване на ДДС на горивата, защото като не са регистрирани по ДДС не могат да го приспадат. Няма угодия.

„Празната” хазна

Финансовите корифеи на ГЕРБ като Десислава Атанасова и Костадин Ангелов имат любима тема – за похарчения фискален резерв и празната хазна.

Само че техният "колега" проф. Гарабед Минасян посочва:„Понятие като „Изпразнена хазна“ в съвременната пазарна икономика не съществува. Средствата, които МФ събира във вид на бюджетни приходи, не са предвидени за натрупване на резерви. Тяхното предназначение е да финансират конкретни държавни дейности”.

Оценката на дейността на финансовото министерство, респ. на държавата, не е свързана с наличността на натрупани държавни финансови ресурси, а с качеството на публичните услуги. При недостиг на налични финансови ресурси за оперативни цели, както и за изглаждане на разновременни бюджетни парични постъпление и разходи, МФ емитира свой собствен дълг. Умението да се управляват макрофинансите се оценява с недопускането на нарастващи напрежения при обслужването на дълговите  емисии.

Използването на понятието „изпразнена хазна“ звучи политически ефектно, но е изпразнено от съдържание, казва Минасян.

Внимание: нов термин „свръхпечалба

Енергийният министър и икономическият му колега се надпреварват да обясняват как парите за разхищения са осигурени – от свръхпечалбата на някои енергийни дружества. Според Корнелия Нинова "Отнемането на свръхпечалбите на енергийните дружества и компенсиране с тях на индустрията, е спасителна мярка за икономиката и работните места". Само че понятие свръхпечалба в пазарната икономика не съществува. При нея всеки си гледа работата и я върши така, че да съумее да реализира собствената си продукция на максимално високи цени. И ако има по-голяма печалба поради някаква конюнктура, потенциално той ще има повече средства за инвестиции и развитие. А като му ги отнемеш, отнемаш му и стръвта да работи и опропастяваш суровите морални норми на пазара.

 „Политическата” добавка към инфлацията?

При сравнително висока инфлация и очаквания за възходящ тренд е еднакво вредно както да викаш „Торбалан е измислен”, така и да стряскаш хората с лични прогнози заради лични амбиции.

В макрорамката на бюджета е записана средногодишна инфлация от около 10-11% и финансист номер едно Асен Василев се зарича, че подкрепя тази прогноза. Редица уважавани финансисти и икономисти смятат, че ако в Еврозоната поскъпването е около 8-9 на сто, при нас с рисковите добавки то няма да надхвърли 12-13, хайде до 15 на сто. Дори и да се втренчим само в малката потребителска кошничка, където поскъпването е към 30% досега, иде лято – краставиците от 7 лв.вече са 1.40 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във