Банкеръ Daily

Позиции

И всички вкупом... пак станахме маскари!

Ами прави са хората да се сърдят на медиите и да "бумтят" срещу журналистите. Особено, когато се опитваме да направим не от мухата слон, а обратното - да сведем едно цяло стадо слонове до нивото на две-три (най-много) винарки.

Ей го, онзи ден колегата от "Нова телевизия" Благой Цицелков сгафи, като обяви, че вторият потенциален мандатоносител - партията "Има такъв народ" на Слави Трифонов, е готова да състави кабинет и е готова да приеме подкрепа от абсолютно всеки, включително ДПС и ГЕРБ.

Почти едно денонощие по-късно, заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, се изтъпани по партийния телевизор и с физиономия, която може да бъде сравнена само с физиономията на пролетарски вожд, току що излязъл от мавзолея си на топло и светло (т.е. още му е черно пред очите и горчиво в устата), обяви, че младежът Цицелков е излъгал много грозно и че ако сме били в Крумова България, от тялото на това момче с микрофона щели да липсват "едни" части. 

И като се почна едно хлевоустене - ум да ти зайде.

Колегата Цицелков направил неволен лапсус и произнесъл "Има такъв народ", вместо партията, която наистина имал предвид - "Изправи се! Мутри вън!" А доказателството, че той наистина е влязъл в сюжета на древната телевизионна индулгенция "Това са рисковете на живото предаване", било по-нататъшното развитие на репортажа.

Тази позиция на "Нова телевизия" механично бе изрецитирана от де що има авторитетни, претенциозни, семпли и откровено тротоарни медии. Придружена, естествено, с такава доза агресивно възмущение срещу поведението на партийния трибун Тошко Йорданов, че аха дежурните футболни ултраси да хукнат към родното село на Слави Трифонов и да  го подпалят от четирите му краища едновременно. 

Досущ като в стотици подобни случаи, и този път истината е някъде по средата. Гаф има, ама той най-вероятно не е на репортера Благой Цицелков, а на "суфльорите" зад слушалките. Тоест - на "съответните" продуценти и редактори. Ако ще човек и сто пъти да изгледа това видео, много трудно би повярвал, че колегата е имал предвид "Изправи се! Мутри вън!" По простата причина, че в репортажа той говори единствено за два от възможните варианти: какво правят ГЕРБ и "Има такъв народ" с проучвателния мандат. И за трите евентуални номинации за председател на парламента, където "ИЗправи се! Мутри вън!" води на Слави Трифонов с две на едно. 

И като теглим чертата какво излиза? "Нова телевизия" замазва гафа, правейки по-голям гаф. На Тошко Йорданов му остават само две-три крачки до другата ханска легенда - "Наздраве дружина с Цицелкова кратуна", а ние - останалите - е крайно време да се върнем към първоизворите на професията: първо - да четем, слушаме и питаме, след това да мислим, и чак накрая да си играем на автори и редактори. Полезно е!

Facebook logo
Бъдете с нас и във