Банкеръ Weekly

Илияна Йотова, кандидат за вицепрезидент, издигната от Инициативен комитет и подкрепена от БСП, пред в. "БАНКЕРЪ"

Хората искат промяна, ГЕРБ не се справя

Изплашен, Борисов вади скелетите от гардероба, защото нито има силни кандидати, нито силни тези

С ген. Радев сме добър екип, знаем кой бутон трябва да се натисне, за да защитим националния интерес

 

Г-жо Йотова, какво Ви дава увереност, че вашата кандидатпрезидентска двойка с Румен Радев има шансове да спечели?

- Правим най-интензивната кампания в сравнение с останалите кандидати. Опитваме да посетим всички градове и села на България, колкото и трудно да е това. Разделихме се на няколко лъча. Ние сме единствената кандидатпрезидентска двойка с отделни събития, които прави кандидатът за президент и аз като кандидат за вицепрезидент. Другите обикновено ходят заедно, но ние и двамата се чувстваме достатъчно подготвени и силни, за да можем да се срещаме с българските граждани. За първи път от много време на събития, които са организирани от БСП, идват различни хора, не само наши членове и симпатизанти. Особено характерно е това за по-малките села и градчета. За съжаление, много често ни казват, че политик не е идвал от години при тях... Много различна е България. Те ни казват - ние искаме промяна. Ние вече знаем какво ни предлага ГЕРБ, видяхме ги, разбрахме, че нищо не могат да подобрят в живота ни. Сега искаме нови хора, искаме с вас да започне промяната, защото вече не се търпи.

Как ще коментирате думите на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отпреди няколко дни, че на власт могат да се върнат БСП, ДПС и Орешарски?

- Това са доста брадати, да не кажа мухлясали тези. Борисов, когато не се чувства стабилен, когато вижда, че губи, изважда скелетите от гардероба. И няма значение дали това ще е Станишев в предишни периоди, дали сега ще е Орешарски, дали ще е ДПС... Той винаги си намира плашила, но няма нито силни кандидати, а още по-малко има силни тези, които да предложи на българските граждани. Мероприятията на ГЕРБ по места са насила. Там се карат хора под строй, принуждават  местната администрация. Те са заплашени, че ако не отидат на съответното мероприятие на Цецка Цачева и Пламен Манушев, или не гласуват на изборите, остават без работа на другия ден. Мнозина се оплакват, че ги следят, че ги записват в едни списъци кой къде е бил. От ГЕРБ са изнервени и затова заплашват.

Какво се случва в Европейския съюз? Една малка провинция блокира цяло трансатлантическо споразумение...

- Валония беше просто по-гласовита. Иначе към тези две споразумения (СЕТА и ТТИП – б.а.) има огромно напрежение и във Франция, и в Италия, и в Германия. Имаше европейски протести, хората излязоха на улицата, защото не виждат в тези споразумения достатъчно гаранции за собствения си бизнес и за собствения си живот. Защо се получи така? Европейската комисия води преговорите непрозрачно. Ако тя беше честна с европейските избиратели, беше показала целия текст на споразумението, беше обяснила всички рискове от двете споразумения - със САЩ и с Канада, мисля, че самите европейски граждани щяха да бъдат много по-информирани и съответно много по-спокойни. Тази тайнственост, която не позволи дори на европейските институции като Европейския парламент да се запознае докрай с тези споразумения, породи съмнението у хората, тревогата, че нещо се прави зад гърба им. Второ, все още нямаме достатъчно гаранции в няколко посоки. Едната са т. нар. арбитражни съдилища - частни инвеститори срещу държава, в които държавата в повечето случаи е ощетена. Другата посока е за запазване на марките на сирената, на вината, на шампанското, на земеделските продукти, както и тяхното качество. За съжаление, в Канада и САЩ тези стандарти са доста по-занижени, отколкото в Европа. И е естествено европейските граждани да се страхуват, че този модел ще бъде привнесен. Не по-малко важни са и въпросите, свързани с трудовите права, защото в тези държави няма трудови договори. Аз мисля, че независимо от това дали споразумението с Канада ще се подпише или не, съмненията на европейските граждани ще останат. Учудвам се защо нашето правителство не подложи документа на ратификация в Народното събрание, защо нямаше дискусия. Очевидно има какво да крият от българските граждани.

Къде се намира България на геополитическата карта в момента? Ердоган прави двусмислени изказвания, ваши опоненти пък твърдят, че отново се връщаме в орбитата на Русия.

- Никога не сме имали по-слаба външна политика от сегашната и по-слаб министър. Още повече, в момента имаме няколко вида външни политики - на президента, на министъра, на министър-председателя. Защо се плашат да реагират на опасното заявление, което направи турският президент Реджеп Ердоган в Бурса? Защо не се защитиха суверенитетът и честта на страната? Защо се изказваме само отделни политици, но няма позиция на външното министерство? Няма и грам коментар на министър-председателя, който в същия ден говореше за какво ли не в едно телевизионно студио, но не и по този същностен въпрос. Имперското мислене на Ердоган и неоосманистките му влечения са нещо, което България няма как да пренебрегне. Защото, ако за други държави това изглежда екзотика, то нашата столица е на 300 километра от българо-турската граница. В момента има сериозни опасности за нарушаване не само на етническите, но и на културните модели в държавата. И затова е необходимо българското правителство да има категорична позиция. То обаче мълчи. Какъв е залогът за това, можем само да гадаем. Какъв е бил истинският разговор на г-н Борисов с турския президент, когато му отиде на крака - също няма никаква информация. Оттам излезе новината за "пощенския гълъб".

Що се отнася до Русия - България е от страните, които пострадаха най-много от икономическите санкции, наложени срещу Москва. И аз недоумявам защо преди няколко дни, когато всички европейски лидери си замълчаха след дискусията за участието на Русия във войната в Сирия, само българският министър-председател се изказа за налагане на нови икономически санкции. На базата на какъв анализ, на каква прогноза се правят такива заключения? При положение че ние загубихме много важни стратегически енергийни проекти; при положение че маса земеделски производители са пред фалит, защото не могат да изнасят за Русия; при положение че тежки загуби има и при млекопреработвателите, например. По официална държавна статистика за миналата година от наложените санкции България губи над половин милиард долара. От началото на тази година са вече няколкостотин милиона и тенденцията е още по-лоша. В същото време, както виждате, много безхаберно и абсолютно авантюристично се изправя някой и казва, че на Русия трябва да се налагат нови санкции.

Колкото до Европа - там ни е ахилесовата пета в момента. Ние, за съжаление, отстъпихме мястото си на страна, която е равностоен член и формира европейските политики точно толкова, колкото и останалите държави в общността. Ние сме страна, на която се налагат политики. Случаят с Ирина Бокова е нагледен пример, а случващото се с бежанската криза - още по-показателно. Очакваме г-н Борисов да обясни под чий натиск Министерският съвет прие това прословуто постановление 208, в което се нарежда на кметовете в страната да търсят запустели училища, читалища, домове, празни пространства, пустеещи земи, за да се населяват трайно мигранти? И това при положение, че всички знаем, че 90% от нелегалната миграция в страната са хора, които нямат право да останат у нас, защото не са бежанци, а са икономически имигранти.

Мигрантският проблем ли ще е факторът, който ще изиграе важна роля в тези президентски избори?

- Не, това не е фактор за изборите. Това е опасен, сериозен проблем и огромно предизвикателство пред държавата ни. Независимо дали има, или няма избори, проблемът трябва да се решава. Но очевидно не по начина, по който това става сега. Вземат се такива мерки, които на практика са директна заплаха за сигурността на българските граждани. Ето аз питам - ако имаме държава, ако имаме закони, ако те се изпълняват, ако МВР си е на мястото, как е възможно да няма достатъчно охрана на българо-турската граница? Защо не е достроена оградата, която вече взе да ни излиза златна? Ако 250 хил. лв. струваше един километър при лошия Орешарски, сега вече скача на близо милион и въпреки това изграждането й не е напреднало особено. И защо никой не разбива каналджийските и трафикантските мрежи? България стана нарицателна в Европа - след Италия в Средиземно море, по такива мрежи. Това е една от първите задачи, с които трябва да се справи новият президент. Г-н Плевнелиев от няколко дни се разпростира да дава интервюта и да се обяснява дали е бил от Реформаторския блок, дали е бил назначение на един или друг олигарх, а неговата работа в тази опасна ситуация е да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Каква е ролята на вицепрезидента, тъй като досега това се смята за една доста синекурна длъжност?

- Синекурните длъжности обикновено се заемат от синекурни хора. Не съм от тях. С Румен Радев сме добър екип, допълваме се с всичко онова, което имаме като познание и подготовка. Да не забравяме, че президентът е и върховен главнокомандващ. Ген. Радев идва именно от редиците на българската армия, при това от един висок пост. С познанията, с информацията, с опита, който пък аз имам от деветте години в най-авторитетната европейска институция - Европейския парламент, с контактите, които съм създала с много мои колеги, ние сме един добър тандем и добри партньори. Смея да твърдя, че добре познавам европейската политика и бих била добър съветник на президента. Зная кой бутон трябва да се натисне, за да се запази националният интерес. Зная каква позиция трябва да предложи България, за да го осигури този интерес. Зная какво поведение трябва да имаме в Европа, за да си отвоюваме нашата позиция.

 

 

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 година. Завършила е българска и френска филология в СУ “Св. Кл. Охридски”. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор на "Новини и актуални предавания" в БНТ. Била е ръководител на Пресцентъра на БСП. Владее френски и руски език. Омъжена, с един син. Депутат в 40-ото НС. Евродепутат от Групата на социалистите и демократите от юни 2007-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във