Банкеръ Daily

Позиции

Хаос, но организиран!

"Предстоят ни много напрегнати месеци, в които президентската институция ще изпълнява отговорно своята конституционна роля. Трябва да се действа отговорно и експедитивно, за да избегнем хаоса!"

Оценката на държавния глава Румен Радев за ефекта от скоропостижния край на 45-ото Народно събрание загатва за опасност от верижна следпарламентарна бъркотия сякаш краткото му съществуване бе изпълнено с хармония. А истината е, че, извън основателната непоносимост към управлението на ГЕРБ, хармонично в него беше единствено  усещането за реновиране на статуквото чрез привидни политически схеми.

Както и да ги гледаш, някои от т. нар. нови партии са задкулисно детерминирани в една или друга насока. Останалото е чиста проба демагогия, която всеки ползва по предназначение, за да се катери по гърба на другия. За всичко това някой плаща с целеви траншове, които очаква да бъдат възстановени с печалба. По подразбиране - за сметка на данъкоплатеца. Въпросът в крайна сметка е дали обичайната българска неоправия представлява повече организиран хаос или объркана подредба. 

Не знам има ли такъв народ, но едва ли може да бъде открита такава държава, в която лидерът на изненадващо втората след изборите политическа сила да не си покаже физиономията. Шоуменът Слави Трифонов се скри по-дълбоко и от Бойко Борисов, чиято агресивна онлайн публичност замени участията на живо. Тези 20-ина милиона за партийни субсидии ли са проблемът на родната демокрация, или милиардите, които потъват в нечии джобове по партийна линия? И с членския внос от десет лева на месец ли се издържа "Има такъв народ", че да бяга от публично финансиране?

А на БСП вярвате ли, че първа грижа са й пенсионерите, че да напъва за преизчисляване на пенсиите със задна дата?! Пари за това в бюджета не са предвидени и без актуализация няма как да бъдат заделени, но пък това е начинът да бъдат надскочени онези извънредни 50 лв. месечни добавки във визитната картичка на Борисов.  В поредната соцуравниловка е пропусната, разбира се, темата за ръста на заплатите и бонусите в раздутия като балон държавен сектор, чиято издръжка задушава всяка възможност за ефективна социална политика. Но пък за гарнитура е добавена "Спутник V", за която пенсионерите вероятно мечтаят. 

И от "Изправи се! Мутри, вън!" пробваха да се наместят по средата на пенсионната трапеза с предложението "Борисовата" добавка от 50 лв. към пенсиите, за която също не са предвидени пари, да се изплаща до края на годината. "Оригинално" е обаче искането им да бъдат спрени принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. Същата, която според световни фактори и институции ще продължи до края на следващата година. 

Оценките за "излизане от реалността" и "предизборни законопроекти" са просто другата страна на протестърския популизъм. С тези "нови" лица и партии управленският хаос трудно ще бъде избегнат. Остава да разчитаме на неговата подреденост, наблюдавана при всяко разбутване на катастрофалния ни преход. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във