Банкеръ Daily

Позиции

Хайде оставете тия за черната кутия!

При ежедневните скандали между бившето и служебното управление никой с никого не се закача по темата за катастрофата на Миг 29 край Шабла. Президентът Румен Радев - пилот и колега на загиналия майор Валентин Терзиев, служебният премиер Стефан Янев - военен от кариерата, бившият премиер Бойко Борисов - и той генерал...Как пък никой не се сеща, че нещата около инцидента изглеждат съмнителни?

Последно казаха, че е открито мястото на падане, но не и черната кутия. С добавката на командира на Военноморските сили Кирил Михайлов, че вероятността да я намерят е "много, много малка".  Нещо повече, контраадмиралът отписа на практика шанса да бъде извлечена информация от нея с тезата, че може да е разбита при инцидента. Така, както е разбит самолетът, от който идентифицирали "останки с изключително малки размери". Които пък на свой ред са "разпръснати по дъното на морето на огромна площ на дълбочина 70 метра".

Не е редно да сме специалисти по всичко и експерти по празните приказки. Кое обаче е съмнителното. При катастрофа, станала на броени километри от брега пред очите на друг пилот, не можаха да установят мястото повече от седмица. А при дълбочина от споменатите 70 метра, колко ли време ще е нужно за оглед на дъното от професионални водолази със съдействието на държавни и частни структури?

Ами това за черната кутия, която се разпада от солената вода? При първото лансиране на тази небивалица реших, че е езикова грешка. Продължиха обаче да го повтарят, като всеки път периодът на разпад беше различен - от 3 до 10 дни, които вече изтичат. Представяте ли си как направената от специални материали и модерно конструирана черна кутия на военен самолет се разкисва в морето за броени дни като картонена, докато артефакти от древни епохи стоят там непокътнати с хилядолетия?

Тръгнаха и всевъзможни спекулации. Довчерашният военен министър Красимир Каракачанов побърза да цитира "своя информация", че в изтребителя нямало техническа неизправност. Да, но пък и пилотът е от асовете, и независимо от обичайно малкото на брой периодични летателни часове е навъртял достатъчно в годините, че да не се забие в морето без причина. Само че някак неусетно накрая ще ни оставят единствено тази версия - като непроверима.

Няма самолет, няма черна кутия, няма записи на комуникации... Командирът на ескадрилата просто се увлякъл да порази спуснатата цел и пропуснал да види морето. Иди, че разбери после за пилотиране на "счупени самолети" ли става въпрос, както каза покрусената му съпруга, или за други "грешки", които не са за признаване. Включително по противникова, съюзническа и управленска линии, които все по яко се преплитат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във